IMAXtree
JEDNA ŠALICA DNEVNO

Rješenje za akne: Internet je oduševljen čajem od metvice

Iako je internet pun raznoraznih savjeta od kojih je neke bolje ne pročitati, a kamoli primijeniti, ovog puta se "zakačio" na lijek za akne s kojim ne možete pogriješiti, a ima i znanstveno uporište.

Posljednji u nizu savjeta za uspješno rješavanje prištića je čaj – od klasaste metvice, odnosno spearminta. Korisnica servisa Reddit odlučila je pokrenuti raspravu o njezinom utjecaju na hormonalne akne nakon što je svake večeri nekoliko mjeseci pila čaj od te zelene biljke i ostala oduševljena rezultatima.

- Nisam imala niti jedan jedini prištić, što je potvrdilo da su moje akne bile hormonalne. Pokušala sam dalje istražiti kako metvica djeluje, ali postoji malo informacija koje su većinom povezane sa sindromom policističnih jajnika, koji nemam – napisala je na Redditu, a njezina objava je uskoro postala jedna od popularnijih s brojnim odgovorima drugih korisnica koje su potvrdile da je njihovo iskustvo vrlo slično. Naglasile su da je potrebno par mjeseci da tretman čajem počne djelovati, ali sve su potvrdile da im je metvica pomogla u rješavanju neuglednih i upaljenih prištića. Od svih tipova akni, one hormonalne su najgore – čini se da uvijek izbiju u najgore vrijeme, idu ruku pod ruku sa stresom i najčešće su vrlo bolne.

Healthy melissa tea natural organic aromatic drink in glass cup on vintage wooden background. Rustic style and natural light.
Getty Images/iStockphoto

Naravno, svaku informaciju s interneta treba uzeti s dozom opreza i voditi računa o tome da je uvijek potrebno konzultirati se sa svojim dermatologom. Ipak, u ovom slučaju postoje istraživanja koja potvrđuju pozitivno djelovanje, odnosno čaj od spearminta je povezan sa smanjenjem razine androgena – muških spolnih hormona steroidne strukture.

- Postoje podaci koji sugeriraju da metvica ima protuupalna svojstva i da može smanjiti aktivnost određenih hormona u tijelu – potvrdio je dermatolog Joshua Zeichner, ali i dodao da, iako može pomoći, ne može zamijeniti benzoil peroksid i salicilnu kiselinu koji se inače koriste u tretmanima hormonalnih akni. Naravno, nema ničeg lošeg da svoje probleme probate riješiti s ukusnom i osvježavajućom šalicom čaja dnevno i vidite što će se dogoditi.

Linker
13. ožujak 2024 17:33