Veliki vodič

Prirodan detoks: Nakon slavlja i obilnih gozbi, pomozimo tijelu da se samo očisti od nakupljenih toksina

Iako se uz pojam detoksa mogu vezati negativne konotacije, jer neka ‘čišćenja‘ su dosta radikalna, napravili smo univerzalni vodič, koji je odlična polazišna točka za sve one koji se žele vratiti disciplinu u svoju rutinu i samim time pomoći tijelu da pokrene vlastite mehanizme detoksifikacije.

Zasluženo smo proslavili blagdane, nakon izazovne 2020. i ništa manje naporne 2021. mnogi su jedva dočekali da se u krugu najmilijih počaste bogatom trpezom i pokojom čašicom. Sada, nakon što smo dočekali Novu godinu i krenuli u (mnogima) prvi radni tjedan u 2022., ne bi bilo loše tijelu pomoći da se pokrene iz blagdanske letargije te da uspješno izbaci sve toksine nakupljene u proteklom periodu.

Iako se uz pojam detoksikacije mogu vezati negativne konotacije, jer neke su dijete i 'čišćenja' doista radikalna, mi smo napravili univerzalni vodič, koji je odlična polazišna točka za sve one koji se žele vratiti nešto discipliniranijem ritmu ishrane, vježbanja i spavanja.

image

Vrijeme je da se prijeđe na 'lakšu' ishranu.

UNSPLASH

Ako se držite ovih uputa, nisu potrebna drastična gladovanja i post, nego ćete pomoći svom tijelu da samo eliminira višak iz organizma i očisti se od nakupljenih štetnih tvari.

Limitirajte alkohol

Iako mnogi to znaju, nije na odmet ponoviti da se više od 90 posto konzumiranog alkohola taloži u jetri. Pretjeranim pijenjem alkoholnih pića može teško oštetiti funkciju jetre, uzrokovati da se u njoj nakupljaju masnoće, stvore upale i ožiljci, odnosno lezije.

Kada do toga dođe jetra ne može adekvatno funkcionirati i izvršavati svoje zadatke - među kojima je filtriranje otpada i drugih toksina iz tijela. Kad strogo limitirate unos, a pogotovo ako potpuno apstinirate od alkohola, dobijete najbolji način da vaš prirodni sustav detoksifikacije radi bez greške.

image

Alkohol (barem nakratko) izbacite.

UNSPLASH

Nije čudo što mnoge zemlje u Europi i SAD-u provode kampanju Suhi siječanj (Dry January) - kojom pozivaju ljude da se suzdrže od alkohola tijekom siječnja. Kako bi svoje stanovnike potaknuli da nakon obilatog čašćenja tijekom prosinca, barem na mjesec dana pročiste svoje organizme od alkohola.

Čitajte i: Ima i ‘slatku‘ fazu: Famozna Sirtfood dijeta zbog koje je Adele smršavjela 45 kilograma dobila još bolju verziju

Fokusirajte se na dovoljno sna

Jedno od najstarijih pravila u knjizi o zdravlju je zasigurno ono da svom organizmu priuštimo dovoljno kvalitetnog sna. Sedam do devet sati sna svake noći donosi brojne blagodati za zdravlje, pa tako i pruža neophodnu podršku prirodnom detoksifikacijskom sustavu tijela.

Spavanje omogućuje vašem mozgu da se reorganizira i napuni, kao i da ukloni otpadne tvari koje su nusproizvod organizma, nakupljene tijekom dana.

Pijte (više) vode

Voda za organizam znači mnogo više nego puko utaživanje žeđi - regulira temperaturu, podmazuje zglobove, pomaže probavi i apsorpciji nutrijenata, ali i detoksifikaciji organizma izbacivanjem otpadnih tvari.

Otpadni sastojci iz stanica uklanjaju se upravo pomoću vode, a zatim ih iz organizma izbacujemo ili urinom, dahom ili kroz znoj. Adekvatna količina vode bila bi 3,7 litre za muškarce, odnosno 2,7 litre za žene.

image

Unos dovoljno vode je ključan.

UNSPLASH

Smanjite unos šećera i soli

Brojni stručnjaci šećer i gotovu hranu nazivaju uzrokom današnje krize zdravstvenih problema. A nema osobe koja ovih blagdanskih dana nije posegnula za kolačima i slasticama (koje možda inače ne bi jeli u tolikoj količini). Stoga je mala pauza od slatkih zalogaja vrlo logičan korak, ako želite oporaviti organizam.

Za neke ljude detoksikacija znači izbacivanje viška tekućine iz tijela, a jedan od uzročnika njenog nakupljanja može biti pretjeran unos soli. Pogotovo ako imate neko stanje koje utječe na rad bubrega, jetre - ili ne pijete dovoljno vode.

Vrlo jednostavno možete stati na kraj oticanju udova, neugodnoj napuhanosti i usporenom izlučivanju vode - smanjite unos soli. Osim toga, iako može zvučati kontradiktorno, povećana konzumacija vode, jedan je od najboljih načina za izbacivanje nakupljene vode iz organizma.

Čitajte i: Trošite kalorije usput: Kako ostati fit (i smršavjeti) pomoću svakodnevnih radnji bez vježbanja

Aktivirajte se

Redovita vježba - bez obzira na tjelesnu težinu - povezana je s duljim životom i smanjenim rizikom od mnogih stanja i bolesti. Ako želite probuditi uspavani metabolizam i krenuti na izbacivanje nakupljenih toksina, pomozite tijelu tako da ćete umjesto na kauč, uskočiti u tenisice i izaći na svježi zrak.

image

Aktivnosti i kretanje pomoći će organizmu.

UNSPLASH

Najbolja hrana za prirodnu detoksikaciju organizma

Kada imate na umu što smanjiti ili izbaciti iz konzumacije, postavlja se pitanje koja je hrana najbolja za detoksikaciju i čišćenje organizma koji smo posljednjih dana opteretili slavljem, kaloričnom hranom i pićem. Nije cilj da gladujemo niti da živimo samo na sokovima, nego da izborom namirnica pomognemo tijelu da samo napravi detoks.

Masti i ulja

Prirodne masti i ulja - poput ekstra djevičanskog maslinovog ili organskog kokosovog ulja - pružit će dovoljno energije za detoksikaciju i ostale procese.

Orašasti plodovi i sjemenke

Za zdrave međuobroke poslužite si bademe, suncokretove sjemenke, lješnjake kao i sjemenke lana. Ova prehrambena skupina odličan je izvor vlakana koji su izvrsni pomoćnici u pojačanom izlučivanju i eliminaciji štetnih sastojaka iz organizma

image

Divlja riba, mahunarke, sjemenke, povrće - sva ta hrana pomaže organizmu.

UNSPLASH

Proteini

Proteini su ključni za pravilno funkcioniranje dva procesa detoksifikacije koji se odvijaju unutar stanica jetre. Odaberite organski uzgojenu govedinu ili ulovljenu divlju morsku ribu.

Čitajte i: Kako odabrati pravu anticelulitnu masažu? Sve tajne stručnih tretmana otkrili nam majstori jedne posebne metode

Mahunarke

Grah, leća, slanutak i druge mahunarke odličan su izvor netopivih vlakana, biljnih proteina kao i različitih prekursora aminokiselina.

Voće

Voće sadrži široku paletu biljnih nutrijenata, kao što je beta karoten, lutein ili antocijanini - koji imaju svojstva antioksidansa i štite stanice. Također su odličan izvor topivih i netopivih vlakana i imaju veliki udio vode - što je odlično za dodatnu hidratizaciju.

image

Voće je neizostavna skupina.

UNSPLASH

Povrće

I naravno sve povrće koje nema visoku razinu škroba odličan je izvor mnoštva dobrih nutrijenata i vlakana.

Linker
20. travanj 2024 01:19