©Universal/Courtesy Everett Collection
NOVO ISTRAŽIVANJE

Opuštanje u vrućoj kupci jednako je dobro kao i vježbanje

Dugi, stresni dani na poslu najlakše se zaborave uz opuštajuću, vruću kupku, a za sve one kojima je to najdraža aktivnost stižu odlične vijesti jer je odmaranje u kadi mnogo više od toga.

Nedavno istraživanje koje je proveo Steve Faulkner s britanskog Loughborough Universityja ukazuje da bi uživanje u vrućoj kupci moglo biti jednako korisno kao i vježbanje. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Možda i je, jer se radi tek o preliminarnom istraživanju i to na vrlo malom uzorku - samo 14 muškaraca. Ipak, Faulkner tvrdi kako rezultati ukazuju na zdravstvenu korist vrućih kupki i sauna, među kojima je i poboljšavanje razine šećera u krvi, ali i sagorijevanje kalorija.

Sudionici istraživanja su jedan sat uživali u vodi zagrijanoj na 40 stupnjeva Celzijevih ili jedan sat vozili bicikl, dok su istraživači pratili njihovu potrošnju kalorija i razinu šećera. I dok nas nimalo ne začuđuje da se bicikliranjem potroši više kalorija nego izležavanjem u kadi, ta opuštajuća aktivnost ipak sagorijeva kalorije - i to njih 140, što je jednako polusatnom umjerenom hodanju.

Ipak, nužna su dodatna istraživanja kako bi rezultati bili i znanstveno potvrđeni, a do tada nastavite s vježbanjem uz pokoji predah u kadi.

-->

Linker
20. travanj 2024 04:41