Novi režim prehrane

Ne poste samo zbog ljepote: Dijeta koju prakticiraju i brojni poznati produžuje život i štiti od bolesti

Novo istraživanje otkrilo je da takozvani "intermittent" post može pomoći u borbi protiv dijabetesa, pretilosti, srčanih bolesti pa i raka, a ovakav režim prehrane obožavaju i mnoge svjetske zvijezde.

Jedna od najpopularnijih dijeta ove godine, bolje rečeno režim prehrane, bila je "intermittent fasting", odnosno isprekidani post u određenim dijelovima dana. Iako postoji mnogo varijanata ovog posta, najpopularniji je onaj kada smijemo jesti samo u periodu od osam sati dnevno, a sljedećih 16 postimo i pijemo samo vodu.

Cilj ovakvog režima prehrane jest smanjenje broja kalorija, a znanstvenici su kroz novo istraživanje objavljeno u magazinu "The New England Journal of Medicine" otkrili da ovakav tip posta može pomoći u borbi protiv pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, raka i neuroloških poremećaja.

Unsplash

Osim toga, istraživači su naveli da se "intermittent" postom uključuje takozvani metabolički prekidač koji potiče tijelo da masti pretvara u energiju uz očuvanje mišićne mase.

"Prikupljamo sve više dokaza da ovaj metabolički prekidač otvara puno signalnih putova u stanicama i organima te poboljšava njihovu otpornost na stres", rekao je profesor Mark Mattson s Medicinskog fakulteta sveučilišta Johns Hopkins te dodao:

"Ako jedete tri obroka dnevno i međuobroke tijekom cijelog dana, metabolički prekidač vam se nikada neće pokrenuti", rekao je Hopkins koji na ovaj način posto već tri desetljeća i tvrdi da "intermittent" post sprječava tijelo u proizvodnji slobodnih radikala, nestabilnih atoma koji oštećuju stanice i zbog kojih brže starimo.

Taj specifični oblik prehrane prakticira i mnogo poznatih poput Jennifer Aniston, Hugh Jackmana, Justina Therouxa, Margot Robbie i mnogih drugih.

LOS ANGELES, CA - DECEMBER 06:  Jennifer Aniston arrives at the premiere of Netflix's
Getty Images

"Držim se 'intermittent' posta, dakle, ne jedem ujutro. Primijetila sam veliku razliku u mojem organizmu otkad ne jedem po 16 sati u komadu", rekla je Aniston, iako u tom periodu pije samo vodu, sokove ili kavu bez zaslađivača i mlijeka.

Hugh Jackman slijedi isti režim koji mu je, kako je rekao, pomogao izgubiti kilograme i brže dobiti na mišićnoj masi prije snimanja filma "X-Men: Days of Future Past". "Puno bolje se osjećam ovako, a i bolje spavam", otkrio je glumac.

*PREMIUM-EXCLUSIVE* Perth, AUSTRALIA  -  *EXCLUSIVE*  - Hugh Jackman is very animated as he has swim at Cottesloe Beach. The Hollywood star performed his first Perth show last night and has received great reviews., Image: 466645075, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MIEM, FAMO / Backgrid Australia / Profimedia
MIEM, FAMO / Backgrid Australia / Profimedia

David Higgins, osobni trener glumice Margot Robbie, jednom prilikom rekao je da je doručak precijenjen i da ne bismo trebali doručkovati ako zapravo ne želimo. Zagovornik je Intermittent posta na koji je navukao i Margot. "'Doručak je najvažniji obrok u danu' je marketinška kampanja za jaja u iz 40-ih godina prošlog stoljeća. U to su nas svi uvjerili", rekao je Higgins.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 27:  Margot Robbie attends the 25th Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 27, 2019 in Los Angeles, California. 480595  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Turner)
Getty Images for Turner

Što se tiče Justina Therouxa, bivšeg supruga Jennifer Aniston, iz svoje prehrane izbacio je šećer i posvetio se Intermittent postu. "Na dva do tri tjedna ne jedem poslije sedam navečer sve do sedam ujutro. To je 12 sati posta, a navečer uzimam aminokiseline. Stvarno vidim razliku u težini", rekao je Theroux.

Justin Theroux attending the Louis Vuitton's Dinner for the Launch of Bags by Artist Jeff Koons at Musee du Louvre in Paris, France,on April 11, 2017., Image: 328725373, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Iako je potrebno još mnogo istraživanja kako bi se dokazali pozitivni učinci ovakvog posta, Mattson kaže da su neka od njih dokazala kako Intermittent post u našem tijelu može pokrenuti nešto što se prilagodilo od doba naših predaka koji su duže vrijeme morali preživjeti bez hrane.

Linker
16. travanj 2024 20:06