PRIRODNO I ZDRAVO TAMNJENJE

Kako pripremiti kožu prije izlaganja suncu? Ovaj biljni pigment uz zaštitu od sunca pruža savršen ten

Dani su sve topliji, a ljeto je sve bliže. Još sitno brojimo do dugih ljetnih noći, uživanja u prirodi, ali i u suncu. Uživati u suncu možemo tek uz zaštitu od štetnih UV zračenja kako bi izbjegli neželjen efekt i opekline od sunca, starenje kože, ali i različita druga oboljenja!

Iznimno je važno da kožu pripremimo prije izlaganja suncu. Jedan od prirodnih načina je korištenje beta karotena - kao dodatka prehrani, ili konzumacijom hrane koja ga prirodno sadrži.

Beta karoten je biljni pigment koji potiče stvaranje melanina i neutralizira djelovanje štetnih slobodnih radikala, čime se smanjuje štetan utjecaj sunčevih zraka na kožu. Prirodno se beta karoten nalazi u voću i povrću kojem daje žarke boje, a u organizmu se pretvara u vitamin A, koji je od vitalnog značaja za zdravlje kože. Najpoznatije povrće bogato beta karotenom je mrkva koja, osim što poboljšava vid, štiti kožu od UV zračenja, osim čega ubrzava tamnjenje za vrijeme sunčanja.

Čitajte i: Hiperpigmentacija: Kako vratiti ujednačen ten kada sunce dođe 'na naplatu'

Dakle, ako želite da vaša koža poprimi zdrav ten bez opeklina, nekoliko tjedana prije izlaganja suncu opskrbite organizam beta karotenom kako bi mu omogućili dovoljnu količinu za bezbrižno izležavanje na suncu. Beta karoten vašoj koži daje sjaj, liječi tvrdu kožu, a potiče i rast kose.

image
Želite li da vaša koža poprimi zdrav ten bez opeklina, nekoliko tjedana prije izlaganja suncu opskrbite organizam beta karotenom.
UNSPLASH

Osim što će vam beta karoten osigurati lijepu kožu, konzumiranjem hrane s ovim biljnim pigmentom čuvate kardiovaskularno zdravlje, sprječavate razvoj tumora, čuvate zdravlje mozga, ali i respiratornog sustava.

Čitajte i: Masne kreme za zaštitu od sunca su prošlost: Zamijenite ih laganim teksturama koje štite i hidratiziraju

Optimalna dnevna količina beta karotena je od 10 do 60 mg, što se obično nalazi u pet raznovrsnih obroka voća i povrća. Ipak, s obzirom na ubrzan način života današnjice, te potrebe često nisu zadovoljene. Prema istraživanjima, gotovo 50% stanovnika unese tek 2 mg beta karotena dnevno.

Prirodni izvori beta karotena

Beta karoten se nalazi u voću i povrću, a najviše ovog pigmenta sadrži slatki krumpir, mrkva, zeleno lisnato povrće, zelena salata, bundeva, svježi kupus, suhe marelice, dinja, crvena paprika, kuhani grašak i brokula.

Linker
16. travanj 2024 17:00