PRIJE GODIŠNJEG ODMORA

Kako do zdrave zlaćane boje koja traje: Pronašle smo 9 proizvoda za uspješnu sezonu na suncu

Vrijeme prije odlaska na godišnji odmor posvetite njegujućim aktivnostima iznutra i izvana, kako bi koža postala idealna podloga za stvaranje zdrave zlaćane boje koja traje.

Specijalizirani proizvodi i pravilni izbor namirnica - to je recept za uspješnu sezonu na suncu, barem što se tiče tena. Pritom, pilingiranje je ključni korak prije prvog sunčanja jer nakupljene stanice mrtve kože rezultiraju preplanulošću u mrljama. Osim toga, obvezan je i hidratantni losion ili krema, a ono što će pridonijeti preplanulosti svakako su proizvodi s beta karotenom, biljnim pigmentom koji pronalazimo u narančastom i crvenom voću i povrću, dominantno u mrkvi. Baš kao i likopen, crveni pigment iz rajčice, bogat je antioksidans koji tijelo štiti od slobodnih radikala i preuranjenog starenja.

Shot of a young woman getting a back scrub at a spahttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/805701.jpg
Getty Images

Prehrana bogata takvim namirnicama može se pojačati korištenjem suplemenata beta karotena ili vitamina D. Za kraj, važno je uložiti u dobar proizvod za sunčanje. Iako UVB zrake stimuliraju stvaranje vitamina D i dnevna doza se ostvaruje već u pet minuta na suncu, bitno je odabrati proizvod ne samo sa zaštitnim faktorom, već i filterom za UVA i UVB zrake, kako bi se spriječio rizik od malignih promjena na koži.

Young woman at italian beach
Getty Images

Popularan izbor na tržištu su takozvani clean beauty preparati za sunčanje, koji koriste minerale kao zaštitu od sunca i pritom ne začepljuju pore niti izazivaju alergijsku reakciju, kao i proizvodi s dodatnim anti-age učinkom. Najbolji ten postiže se ustvari sa što manje vremena provedenog na plaži; bitno je ispuniti dnevnu dozu sunčanja (koja je od jednog do tri sata) i uzimati velike pauze u hladu, kako bi se spriječilo crvenilo, ali i dopustilo postupno razvijanje preplanulosti. Uz uzastopnu hidrataciju, novi brončani ten će i potrajati.

Čarobno zlatno suho ulje za lice, tijelo i kosu 119,90 kn OLIVAL

Huile Prodigiuse Florale suho ulje za lice, tijelo i kosu, 196 kn NUXE

Ružin maslac za tijelo, 119 kn NIKEL

Sunlove Skin+kapsule za zaštitu kože prije sunčanja, 121,50 kn ALMAGEA

100% SPA Pure Coconut tonik za osvježavanje te hidrataciju lica i tijela, 49,99 kn AFRODITA

Beta Carotene kapsule 135,54 kn SOLGAR

Contour Body Treatment ulje za omekšavanje i toniranje tijela, 425 kn CLARINS

Pure Jasmin Gentle Exfoliating Cream nježna piling krema za tijelo s morskom soli, 199,80 kn APIVITA

Frangipani Monoi Salt Glow piling za tijelo s hibiskusom, 347 kn ELEMIS

Linker
19. travanj 2024 15:13