Profimedia
MATCHA PRAH

Jedan od najtraženijih zelenih eliksira: Vraća sjaj koži i ubrzava metabolizam

Čaj nad čajevima ili zeleni eliksir, kako ga često nazivaju, preplavio je police trgovina zdravom hranom i jedan je od trenutačno najtraženijih čajeva. Iako ga je Zapad tek nedavno otkrio, matcha čaj se već stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama, a najviše je hvaljen jer je pun hranjivih sastojaka i antioksidansa.

Originalna matcha proizvodi se u japanskim pokrajinama Nishio i Uji, a radi se o fino smrvljenom prahu izrazito zelene boje od kojeg se priprema čaj. Cijenjen je jer je pun hranjivih sastojaka i antioksidansa te sadrži katehin, karotin i vitamine A, B, C i E. Specifičnog je okusa i u Japanu se poslužuje uz slatki kolač. Šalica tog čaja, koji se konzumira svjež, sadržava pet puta više antioksidansa od bilo koje druge namirnice te čak 100 puta više EGCG-a, jednog od najsnažnijih antioksidansa za koji se smatra da je djelotvoran u borbi protiv raka. Matcha ima dugu povijest, dio je drevne japanske tradicije, koristi se stoljećima, a sada je do te mjere osvojio i Zapad da se zeleni prah stavlja i u slana i slatka jela, ali postao je i sastavni dio brojnih beauty proizvoda. Ako još uvijek niste sigurni želite li probati taj zeleni eliksir, donosimo vam sedam razloga koji će vas uvjeriti da se isplati.

Matcha prah sadrži 137 puta više antioksidansa EGCG od običnog zelenog čaja. Oni štite kožu od ultraljubičastih zraka, a pomažu i u uništavanju slobodnih radikala u tijelu koji dovode do propadanja epidermalne debljine i elastičnosti. Također, antioksidansi mogu pospješiti cirkulaciju pa će licu vratiti prirodan sjaj i blistavost.

Matcha je bogata i aminokiselinom L- teanin koja potiče osjećaj opuštenosti. Dok stres inducira beta valove, L-teanin potiče alfa valove koji stvaraju osjećaj opuštenosti bez da uzrokuju smušenost ili pospanost. Iako se radi o aminokiselini koja je česta u čajevima, ovaj zeleni eliksir može sadržavati i do pet puta više L-teanina od običnog crnog ili zelenog čaja.

Ta aminokiselina također poboljšava i pamćenje. Može podići koncentraciju kod učenja ili na poslu, bez da osjetimo posljedice kao nakon ispijanja kave. Istraživanja pokazuju da zahvaljujući L-teaninu lakše ignoriramo ometajuće informacije koje mogu utjecati na izvršavanje zadataka. Ukratko, lakše se koncentriramo isključivo na ono što trenutačno radimo.

Kemijske komponente u matcha prahu pomažu u sagorijevanju kalorija, ubrzavanju metabolizma i smanjivanju razine kolesterola. Istraživanja su pokazala da jedna šalica tog čaja može ubrzati metabolizam i do 35 posto te može pospješiti sagorijevanje masti za 25 posto više nego uobičajeno. U kombinaciji sa zdravom prehranom i vježbanjem ubrzava gubitak kilograma i postizanje željene težine.

Antioksidans ECGC pomaže u borbi protiv bakterija i potiče proizvodnju imunoloških stanica. On je odličan za tip upala koje se javljaju kod alergija i upale sinusa. Svoju kavu u vrijeme prehlada i sezone gripe zamijenite matcha čajom koji će sprijećiti taloženje virusa.

Japanski otok Okinawa poznat je kao područje koje znanstvenici nazivaju "Blue Zone". Radi se o području u kojem ljudi žive najdulje, a smatra se da dugovječnost mogu zahvaliti svakodnevnom konzumiranju matcha čaja i njegovim dobrobitima - barem tako smatra Dan Buettner, autor knjige "The Blue Zones Solution".

Osim što pomaže u koncentraciji, opuštanju, jačanju imuniteta i poboljšavanju cirkulacije, matcha ublažava depresiju i anksioznost. Polifenoli pronađeni u tom zelenom prahu mogu vas osloboditi stresa i učiniti sretnijima. Radi se o moćnim antioksidansima koji se mogu pronaći i u hrani za koju je poznato da oraspoložuje kao što su vino i čokolada.

Matcha vam može samo koristiti i nema negativnih strana ispijanja tog čaja. Najviše dobrobiti imat ćete ako pijete čisti čaj, ali trebate se voditi umjerenošću: preporučuju se dvije šalice dnevno.

Linker
15. travanj 2024 21:18