Oprezno sa suncem

Edita Misirić Vrkljan o tajni svog mladolikog izgleda: ‘Branim bijele boje svojih istomišljenika! Hlad svima‘

Voditeljica je poznata po svojoj njegovanoj i mladolikoj koži, a objasnila je i što je sve za to zaslužno.

Novinarka i voditeljica Edita Misirić Vrkljan otkrila je svoje navike i stavove oko ljetnih 'radosti' odnosno sunčanja - koje već godinama ne prakticira. Edita je u poduljoj objavi na Instagramu detaljno razložila zašto već 13 godina radije bira hlad i aktivno se brani od sunca, da bi održala svoju bijelu put. Uvjerena je, kaže, da je takvo njeno ponašanje velikim dijelom zaslužno za mladolik izgled.

"Dakle, godine. Imam ih točno 41. Ne znam kako se izraziti, a da ne zvuči neskromno, ali sudeći prema reakcijama drugih, mislim da se možemo složiti da sam mladolika. Ne bih puno filozofirala oko toga, ali možda čak i hoću jer, iako najvećim dijelom jest, nije sve u genima. (Tko zna mamu Maju, jasno mu je što govorim).

Ali - (NE)sunčanje! Ne sunčam se već sigurno 12-13 godina. I kad kažem ne sunčam, mislim - mažem se s kremom sa zaštitnom faktorom 50 i ležim isključivo u hladu. A otkad imam dijete na plaži smo tek do 11 prije podne i poslije 18 sati navečer", napisala je na početku Misirić Vrkljan.

Motiva za izbjegavanje sunčevih zraka ima više - od zdravstvenih do estetskih. Iako je, kaže, i ona u mladosti s ponosom 'hvatala boju' na moru.

"Imam osjetljivu (dermatolozi kažu rizičnu) kožu i obiteljsku anamnezu s melanomom. Zdravlje mi je najveći motiv za čuvanje od sunca. No, ne i jedini. Dakle, bijela sam tijekom cijele godine. Što se estetike tiče, zadovoljna sam. Ne mislim da će me tzv. preplanulost učiniti ljepšom. Dapače, ovako svjetloputa sam si sasvim ok.

Čitajte i: Voditeljica se prisjetila kako je bježala iz roditeljskog doma: ‘Znali su proći mjeseci da ne dođem kući‘

Međutim, iako prirodno bijela, mogu potamniti. U dvadesetima sam i ja s ponosom pokazivala 'boju' uhvaćenu na moru (vidi zadnju fotografiju, varljivo leto '98). Međutim, tada mi je taj proces prženja, znojenja, vrućine, bio jedva podnošljiv, a danas - u potpunosti neprihvatljiv i nepodnošljiv. Mogu shvatiti da neki u tome uživaju, ali ja sam na drugoj strani spektra. Sunčanje je za mene čisto mučenje", iskreno je napisala Edita.

Ponašanje u mladosti, zalog je za zdravlje u starijim danima

Činjenica da je već u dvadesetima prestala intenzivno izlaganje suncu po njoj je jedan od glavnih razloga zašto u četrdesetima izgleda mnogo mlađe od svoje generacije.

"Dakle, da se vratimo na početak priče; uz dobru genetiku, uredan život i redovitu njegu, mislim da je čuvanje od štetnih sunčevih zraka u velikoj mjeri pridonijelo usporavanju starenja moje kože. Vidim to po dekolteu koji je izložen suncu mnogo više od ostatka tijela.

Plus, prije dva tjedna sam bila na dermatološkom pregledu svih madeža na tijelu, a imam ih jako puno, i sve je ok! A uz madeže, imam i puno šešira. Kao što vidite, najdraži su mi ljetni modni dodatak koji je jako učinkovit i u čuvanju od sunca", kazala je Edita.

Čitajte i: Peta godišnjica braka zagrebačke voditeljice prepuna emocija: Kolotečina je ubojica dinamike ljubavi, suprugu obećajem samo jedno

Za kraj statusa našalila se i dala jedan vrlo pragmatičan savjet, odnosno prednost prilikom šminkanja. "I još jedna prednost ne sunčanja - cijelu godinu koristim isti puder!

Znam da 90 posto vas tijekom ljetovanja ima misiju 'mažimo se pekmezom' (btw, kaj je pekmez?!), ali ja branim bijele boje svojih istomišljenika! Hlad svima, a ne samo bebonjama!", završila je Edita.

Edita nije jedina naša poznata dama koja propagira ne sunčanje, glazbena diva Josipa Lisac također već godinama radije bira hladovinu, a rezultati na izgledu njezine kože su itekako vidljivi, Josipa sa svojih 71 godinu izgleda nevjerojatno mladoliko te joj nije ni najmanji problem objaviti fotografiju ili snimku bez šminke.

Savjeti za one koji se žele sunčati, ali na zdravi način:

  • Ako ste svijetle puti, ispočetka provodite što manje vremena sunčajući se
  • Izbjegavajte izlaganje suncu između 11 i 16 sati kada je zračenje najintenzivnije
  • Nanesite zaštitne proizvode 15 - 30 minuta prije izlaganja suncu
  • Posebnu pažnju posvetite zaštiti kože lica i oko očiju jer je ona tu najtanja
  • Ne zaboravite ni na nos, uši, vrat, dekolte, ruke, ali i koljena i gornji dio stopala, koji tamne jače i brže i potrebna im je dodatna zaštita.
  • Kremu za sunčanje iznova nanosite svaka dva sata i svaki put nakon kupanja
  • Nosite široke šešire ili kape kako biste dodatno zaštitili kožu na području lica, vrata i ramena
  • Nosite naočale koje štite od UV zraka
Linker
19. travanj 2024 18:22