Getty Images/iStockphoto
hit tretman

Sunce u spreju: Ne volite sunčanje? Evo kako se domoći lijepog tena za svega nekoliko minuta

Radije biste se u kupaći kostim svukli s barem malo sunčanog sjaja na koži? Otkrivamo kako ga postići u desetak minuta, ali i na što treba pripaziti prije i poslije spray tan tretmana...

Za preplanuli izgled - kao u ljetnim danima kad se u vlastitoj koži osjećamo toliko dobro da uopće ne pomišljamo na šminkanje - ne moramo čekati plažu niti se izlagati svjetlosti solarija.

Zlaćani ten, koji mnogima “bilda” samopouzdanje, može se postići u samo desetak minuta, i to uz pomoć spray tana, bez štetnog utjecaja ultraljubičastih zraka.

Metodom prskanja boje po tijelu, uz pomoć automatskog stroja ili vješte ruke kozmetičara, preplanulost traje od šest do deset dana. No, potrebno je pažljivo slijediti upute prije i nakon tretmana kako bi se boja ravnomjerno nanijela i postupno ispirala s tijela.

Prije dolaska u salon dobro je napraviti piling, a klijentima uvijek preporučujem da iskoriste talog od kave pomiješan s gelom za tuširanje te da posebnu pažnju obrate na koljena i laktove.

- Jedan dan, odnosno 24 sata prije tretmana, na kožu se ne smiju stavljati preparati poput losiona i krema, parfemi, dezodoransi ili šminka zbog kojih na tijelu mogu ostati mrlje od boje. Minimalno šest sati nakon “špricanja” ne bi se trebalo tuširati, a prvo tuširanje neka bude samo nježnim gelom te se potom treba samo “tapkati” ručnikom, kako se boja ne bi ogulila. Kožu pak treba hidratizirati isključivo losionima na bazi vode, nikako ne uljima - opisuje Ana Muhar, vlasnica zagrebačkog salona ljepote Nani, u kojem su dostupne tri “zlatne” nijanse brenda St. Tropez.

Unsplash

Na tijelo klijenata Ana Muhar nanosi ih ručno, uz pomoć raspršivača, a cijeli tretman traje petnaestak minuta.

Brzinska preplanulost

U zagrebačkom studiju za sunčanje Suncokret pak u ponudi imaju spray tan koji se nanosi u posebnoj vertikalno postavljenoj kabini, uređajem za automatsko prskanje, a koriste se boje brenda Mystic - također u tri nijanse.

Tretman traje vrlo kratko, oko četiri minute.

Stroj ravnomjerno raspršuje boju jer se okreće u četiri različita smjera, a klijentima je pruženo intimno okruženje jer je kabina automatizirana i nema prisutnih djelatnica - kaže Mirela Vojnić, vlasnica Suncokreta. Tijekom “prskanja” možete biti u kupaćem kostimu, jednokratnim gaćicama ili posve goli, a poslije je preporučljivo odjenuti nešto široko, što neće prianjati uz kožu i tako oštetiti nanesenu boju. Naime, ona ostaje na površini kože, a sadrži prirodne sastojke, obično na bazi šećerne trske i aloe vere.

- Ako niste alergični na određene sastojke, spray ten posve je siguran za kožu. Zapravo je vrlo praktična opcija za brz, osunčan izgled bez izlaganja solariju ili suncu. No, treba imati na umu da ta boja ne sadrži zaštitni faktor, što znači da obavezno prilikom izlaska na sunce preko boje moramo nanijeti kremu sa zaštitom.

Ako pak imate alergiju na sunce, umjesto spray tana predlažem solarij, kojem se postupno treba početi izlagati nekoliko mjeseci prije ljeta i tako izbjeći alergijsku reakciju na prvo ljetno sunce - objašnjava dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.


John Pavlish
Dermatologija Ivana Nola ima puno povjerenje svojih klijentica...

Na tržištu postoje sprejevi različite kvalitete, oni koji se brzo i lako ispiru, koji ostaju na posteljini, donjem rublju i odjeći, a, kako tvrdi Ana Muhar, da bi se izbjeglo neravnomjerno ispiranje boje, potrebno je učiniti blagi piling tijela četiri dana nakon tretmana.

Cijene se u salonima kreću od 150 do 250 kuna, a klijenti se za spray tan obično odlučuju prije važnijih događaja, poput vjenčanja, ali i prije prvog odlaska na plažu.

Kako otkrivaju vlasnice zagrebačkih salona, morska voda ne šteti boji, ali zato valja izbjegavati bazene - jer klor na pošpricanom tenu može ostaviti mrlje.

Čitajte i:

Dobro je znati: Kako što duže zadržati preplanuli ten

Beauty tajna J.Lo, Kim i Belle: Sve su ovisne o ovom proizvodu zbog kojeg im tijelo izgleda još bolje

Brončani ten u par poteza kistom

Kako njegovati kožu nakon dana provedenog na suncu

Linker
15. travanj 2024 06:50