Profimedia
BAKER-MILLER NIJANSA

Zašto je ružičasta boja zidova Kendall Jenner problematična?

Ružičasta boja lani je bila jedna od popularnijih – niste mogli ne primijetiti da je pjevačica Lady Gaga redovito nosila komade u toj boji, a jedna od najpoznatijih trendseterica Kendall Jenner sada ju je uklopila i u svoj višemilijunski dom u Los Angelesu.

Američka manekenka i reality zvijezda izdvojila je 6,5 milijuna dolara za bivši dom holivudskih glumaca Emily Blunt i Johna Krasinskog. Jenner je trokatnicu sa šest spavaćih soba odlučila sama urediti, a nedavno je iznenadila odabirom ružičastih zidova za dnevnu sobu – ne toliko nijansom, koliko razlogom. Na svojem blogu objavila je post pod nazivom "The Story Behind My Pink Wall" i otkrila zašto baš – ružičasta.

- Boju sam odabrala nakon večere s prijateljicama koje su nedavno posjetile izložbu Human Condition u bivšoj losanđeleškoj bolnici. Otkrile su mi da u sklopu nje postoji jedna ružičasta soba uz objašnjenje da se radi o Baker-Miller ružičastoj, odnosno jedinoj nijansi za koju je znanstveno dokazano da smiruje i smanjuje apetit – napisala je Kendall Jenner.

Iako se često govori o psihološkom učinku boja i različite se preporučuju za određene prostorije u kući, pitanje je koliko zidovi u određenoj boji mogu igrati ulogu u nečijem mršavljenju, ali i je li nužno suzbijati želju za jelom. Istraživanje iz 2012. godine objavljeno u Journal of Consumer Research naglašava da boja može igrati malu ulogu u poticanju, odnosno suzbijanu apetita, ali to ovisi o tome s čime je povezujete. Naravno, ako ne jedete mnogo hrane ružičaste boje, onda ona neće povećavati vašu želju za jelom i to vrijedi za svaku nijansu. Naposljetku, sam apetit kao takav nije loša stvar – njime nam tijelo šalje poruku da treba hranu, a suzbijanje te potrebe može biti opasno te imati čak i obrnuti efekt.

Iako su se svi fokusirali na njezin utjecaj na mršavljenje, Baker-Miller ružičasta najpoznatija je kao boja koja smiruje - i možda je to razlog zbog koje ju je Kendall odabrala s obzirom na to da je nedavno otkrila da su joj 2016. godinu obilježili napadaji panike i anksioznost. Prema testovima koje je krajem sedamdesetih proveo Alexander Schauss ona može smiriti puls i disanje. Svoju tezu provjerio je i u popravnom institutu u Seattleu gdje su neke od zatvorskih ćelija obojene u ružičasto kako bi se odredilo ima li utjecaja na ponašanje zatvorenika. Praćene su stope napada prije i nakon promjene boje interijera i prema njegovom tumačenju došlo je do smanjenja incidenata i nasilnog ponašanja, odnosno zaključeno je da Baker-Miller nijansa ima smirujuće djelovanje te smanjuje i agresiju.

Mi vam predlažemo da sami isprobate - boja se skriva iza službenog naziva P618, a za brzi test bit će dovoljno da obojite samo dio prostora u kojem najviše boravite.

Linker
16. travanj 2024 09:21