s preslatkim uzorcima

Perivi ulošci, blazinice i štapići za uši: Zagrepčanka Dubravka izrađuje ‘zero waste‘ proizvode za kućanstvo

Brend Artesania u ponudi ima višekratne proizvode koji su proizašli iz zero waste filozofije. Hobi Zagrepčanke Dubravke Delić se u karanteni pretvorio u posao, a kroz njega je upoznala hrpu ljudi koji sve više naginju životu u skladu s prirodom.

Platneni ulošci koje možete koristiti nekoliko godina, platnene blazinice koje perete u veš mašini i silikonski štapići za uši koje ne morate baciti nakon uporabe? Ovo za 21. stoljeće ne zvuči revolucionarno, no unatoč tome, manjina je onih koji žive po načelima 'zero waste' i 'low waste' filozofije. Zagrepčanka Dubravka Delić tu je filozofiju pretvorila u obiteljski posao, a sve je započelo u karanteni iako je prve platnene proizvode sašila još prije šest godina.

image
Platneni ulošci
ARTESANIA

"Budući da su u prvoj karanteni moji tada šestogodišnji platneni dnevni ulošci dotrajali, sašila sam novu rundu. Kako sam ih sašila puno više nego što mi je trebalo, iz fore sam u jednoj grupi na Facebooku oglasila prodaju. Rasprodali su se u vrlo kratkom roku od objave posta pa se upalila lampica da postoji potencijal za izradu i prodaju", rekla je Dubravka. Njezine proizvode sada možete naručiti na web stranici brenda, a dostupan je i u inozemstvu jer ih prodaje i na međunarodnoj platformi Etsy.

"Kada sam uvidjela da postoji veliki interes za platnene dnevne uloške počela sam istraživati zero i low waste filozofije, naišla sam na zanimljive i u isto vrijeme poražavajuće podatke što me dodatno potaknulo na proširivanje asortimana. Tako smo počeli uvoditi i druge platnene, perive i višekratne proizvode kako bismo ljude potaknuli da jednokratne proizvode zamijene višekratnima", rekla je Dubravka, koja je inače zaposlena kao stručna suradnica u banci i trenutačno manevrira između dva posla.

image
SPA set za opuštanje i njegu
ARTESANIA

U ponudi Artesania trenutno ima platnene dnevne uloške, interlabia uloške, platnene blazinice, platnene bookmarkere, platnene ''spužvice'' za kućanstvo, gumice za kosu, višenamjenske krpice za čišćenje, platnene naušnice i broševe, platnene privjeske za ključeve, višekratne štapiće za uši, platnene kuhinjske ručnike, platneni SPA set za opuštanje i njegu i platnene podrške za zglobove šaka kao pomoć pri radu na računalu.

Preslatki uzorci

Kod kupaca su ipak najpopularniji platneni dnevni ulošci čiji je "životni vijek" duži i od pet godina. Materijale koje koristi u šivanju su pamuk s uzorcima, flanel, frotir i juta. A preslatki uzorci poput cvijeća i točkica, dodatan su motiv kupcima zašto promijeniti svakodnevne navike.

"Kako je sve krenulo početkom pandemije i ljudima su životi bili izokrenuti naopako, smatrali smo da unošenjem boja i uzoraka u naše proizvode ipak možemo kupcima izmamiti osmijeh na lice u neizvjesna vremena. Te se filozofije držimo i danas. I vjerujemo da kada kupac kod kuće otvori svoj Artesania paket i vidi točkice, cvjetiće,šarenilo, u tom trenutku osjeti pozitivne vibracije i energiju koju pokušavamo prenijeti. Također, kako kod mene postoji prije svega ljubav prema samom šivanju, prema zvuku šivaće mašine, prema materijalima, koncima, krojevima, onda je i puno veselije i zanimljivije šivati šareno", naglasila je Dubravka.

image
Platneni privjesak za ključeve
ARTESANIA

Što se tiče održavanja proizvoda, zaista ne može jednostavnije. Dubravka preporučuje pranje na 60 stupnjeva Celzijevih. Proizvodi se mogu sušiti u sušilici, a za platnene blazinice svakako preporučuje pranje i sušenje u vrećici za sitno rublje. Proizvodi se mogu glačati, dapače time im se vraća uredan i ljepši oblik.

Čitajte i: Njega iz reciklaže: Pjevačica Lu Jakelić otkrila nam je što svakodnevno radi kako bi 'spasila' planet

U priču je uključen i suprug Aurel, inače grafički, web i motion dizajner, brine o održavanju web stranice i društvenim mrežama, odrađuje fotografiranje proizvoda, obradu fotografija i sve što plasiranje proizvoda podrazumijeva. A koliko oni svakodnevno žive u skladu s prirodom?

image
Platnene blazinice
ARTESANIA

"Pokušavamo koliko možemo i nastojimo sve više. Razvrstavamo otpad u kućanstvu, koristimo naše proizvode, imamo 'majušni' gradski povrtnjak u povišenim gredicama i sami uzgajamo dio povrća, radimo svoje zimnice. Čak i kod izrade Artesania proizvoda nastojimo ništa ne bacati, nego komadiće i ostatke od šivanja koristimo kao punilo za druge proizvode", zaključila je Dubravka.

image
Silikonski štapići za uši
ARTESANIA

Čitajte i: Isprobala sam menstrualnu čašicu i olakšala si život! U početku mi se zamjerila, ali sada je obožavam i više se ne vraćam ulošcima

Linker
19. travanj 2024 07:11