učinkovito

Jeste li znali da botoks pomaže protiv migrena? Zagrebačka glumica otkrila kako se riješila boli

Više od milijardu ljudi na svijetu pati od migrene, a na dan posvećen toj bolesti predstavljene su nove metode liječenja: Zagrebačka glumica Ana-Marija Vrdoljak otkrila nam je da je tretira neurotoksinom kojim druge žene ‘peglaju‘ bore.

Zagrebačka glumica Ana-Marija Vrdoljak stalno je u pogonu i spretno “žonglira” između obitelji i posla, koji ne obuhvaća samo scenske nastupe nego i promoviranje svoje profesije na globalnoj razini - te je proputovala svijet kao predstavnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika u Međunarodnoj federaciji glumaca.

Kad je gledamo tako energičnu, otvorenu i nasmijanu, tko bi pomislio da je već desetljećima “rastura” migrena.

"Još od rane mladosti imam jake glavobolje. Budući da medicinske pretrage nisu pokazale nikakvu “konkretnu” bolest, jednostavno sam nastojala živjeti s time. U našem društvu uvriježen je stav “ako te boli glava, popij tabletu i prestat će”. Migrena me isprva mučila samo povremeno i nekako sam je podnosila. No, kad sam prešla tridesetu, postajala je sve intenzivnija i učestalija, a ulaskom u četrdesete stanje mi se toliko pogoršalo da sam najmanje deset do dvadeset dana u mjesecu bila u bolovima. Pregledalo me nekoliko neurologa i iskušala sam svakakve lijekove: neki su mi pružili privremeno olakšanje, a neki su mi pak izazvali još jaču glavobolju. Vrtjela sam se u začaranom krugu", prisjeća se glumica zagrebačkog kazališta Žar ptica, koja je naposljetku pronašla izlaz - pomoću botoksa.

Čitajte i: Može li biti prekasno za injekciju botoksa?

"Kad sam prije četiri godine došla neurologinji prof. dr. sc. Dariji Mahović Lakušić u Ambulantu za glavobolje i neurogenu bol u KBC-u Zagreb, objasnila mi je da imam kroničnu migrenu i ponudila mi terapiju botoksom. Odlučila sam pokušati, premda sam se pitala što ako mi se zbog botoksa “zamrzne” lice i izgubim mimiku koja je izuzetno važna u glumačkoj izvedbi? Nisam je izgubila, jer injekcije se daju u malim, pomno odmjerenim dozama - u čelo, sljepoočnice, vlasište, stražnji dio vrata i gornji dio ramena", otkriva Ana-Marija koja je na toj terapiji od 2019.

image

Botoks blokira impulse u osjetilnim živcima koji prenose signale boli.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Zahvaljujući botoksiranju svaka tri do četiri mjeseca bol je manje intenzivna i rjeđe se pojavljuje. To je velik napredak, osobito kad se uzme u obzir da je migrena mnogo više od glavobolje; svojevrstan raspad sistema praćen drugim tegobama poput smetnji vida, slabosti i mučnine.

"Razni su okidači koji mi mogu izazvati migrenu: vremenske promjene, umor, stres, hormonske promjene tijekom menstrualnog ciklusa, jaka svjetlost, buka... Sada kroz sve to lakše prolazim, funkcionalnija sam", kaže glumica, koja je zahvaljujući svojoj energiji i s migrenom uvijek bila “funkcionalna”, čak je uspijevala igrati i predstave. No, uvidjela je da živi u neprestanom odupiranju tegobama i da je to jako troši. ­

"Migrena mi je pokazala da povremeno trebam stati, duboko udahnuti, popiti čašu vode, jednostavno biti u miru sa sobom ­ i ubrzo mi bude bolje. Ne valja “prehodavati” migrenu, već treba naučiti kako je otpustiti", zaključuje Ana-Marija, koja o svojim iskustvima s migrenom upravo priprema predstavu, a u povodu hrvatskog Dana migrene 21. ožujka sudjelovala je na online panelu Udruge Migrena Hrvatska, kad su predstavljene nove metode liječenja.

Čitajte i: Uljepšavaju i liječe: Što se sve postiže injekcijama botoksa u liniju čeljusti

Botoks sprječava kronične glavobolje

Na panelu je gostovao i dr. sc. Boris Filipović, otorinolaringolog i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata iz zagrebačke Poliklinike Lohuis Filipović Medical Group, koji već 15 godina zajedno s kolegom dr. sc. Peterom Lohuisom sudjeluje u istraživanjima djelovanja botoksa na glavobolje.

"Botoks može spriječiti kronične glavobolje jer blokira impulse u osjetilnim živcima koji prenose signale boli. U našoj poliklinici razvili smo protokol primjene injekcija s minimalnom dozom botoksa, svakih 12 tjedana, a njima ciljamo na živce koji su obično okidači migrene. Mogu se davati na više mjesta, uključujući čelo, sljepoočnice i potiljak, a kada se daju u čelo, dobrodošao “bonus” je smanjenje bora", objašnjava dr. sc. Filipović koji migrenu liječi i - kirurškim zahvatom.

image

Dr. sc. Boris Filipović migrenu liječi jednostavnim kirurškim zahvatom.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Takozvana kirurgija migrene sve je zastupljenija u svijetu, jer se pokazala vrlo učinkovitom u rješavanju jakih glavobolja kod kojih ne pomažu druge vrste terapija.

"Endoskopom (tankom cijevi s kamerom) ulazimo u potkožno tkivo i radimo dekompresiju osjetilnih živaca na glavi i vratu. Pojednostavljeno rečeno, oslobađamo ih pritiska koji izaziva glavobolju, čime se ona uvelike smanjuje ili se uklanja u potpunosti. To je vrlo precizan i minimalno invazivan polusatni zahvat. Zahtijeva oporavak od samo nekoliko dana, a rezultat je trajan", ističe dr. sc. Filipović, napominjući da takva operacija nije za svakoga i ne može se smatrati “čarobnim štapićem”.

"Liječenje se treba prilagoditi svakome ponaosob. U sklopu poliklinike imamo Centar za glavobolju s multidisciplinarnim timom koji se sastoji od neurologa, anesteziologa, otorinolaringologa, endokrinologa, stomatologa i akupunkturologa, koji zajednički određuju najprikladniji oblik liječenja. Tako pacijenti na jednome mjestu dobivaju multimodalnu terapiju kojom se glavobolja rješava na sveobuhvatan način", kaže dr. sc. Filipović.

Linker
05. ožujak 2024 18:20