Getty Images/iStockphoto

Nije nemoguća misija: Tajna bujne kose i blistave kože nakon pedesete

Svaka promjena teško pada, osobito kada se vidi 'na van' i kada postane jasno da su dani savršeno čvrste kože i bujne kose bez ikakvog truda daleko za nama.

Svako životno desetljeće nosi svoje izazove kada je u pitanju njega, a pedesete osobito jer je to, za većinu žena, razdoblje u kojem iskuse sve ono što menopauza donosi. Iako se radi o prirodnoj promjeni, mnogima se teško pomiriti s njom, a osobito s činjenicom da koža nije zategnuta kao nekada, da su bore sve vidljivije, a kosa nije ni blizu onoj bujnoj i sjajnoj iz mladosti. Ipak, s tim promjenama se ne treba samo tako pomiriti i prihvatiti ih, već svoj životni stil prilagoditi novim potrebama našeg tijela.

Glavni krivac za promjene u menopauzi je manjak estrogena zbog kojeg je, između ostalih posljedica, koža tanja i osjetljivija, a kosa krhkija i rjeđa

Bujna kosa i u pedesetima

Iako zbog manjka estrogena kosa postaje sklonija pucanju i ispadanju, on ne mora biti i jedini negativac: na slabiju kvalitetu kose, ali i količinu vlasi na vlasištu mogu dodatno utjecati i drugi čimbenici.

Gubitak kose je jedna od najstresnijih posljedica menopauze, osobito kada dolazi u kombinaciji s ostalim tjelesnim promjenama s kojima se u tom razdoblju moramo nositi. Za većinu se radi o blagom gubitku, odnosno kosa se samo prorijedi, dok se dio bori s gubitkom kose po muškom tipu, što može dovesti i do ćelavosti.

Bez brige, niste sami! Čak 40 posto žena se bori s intenzivnim ispadanjem kose...

Iako su promjene vidljive na kosi izravno povezane s nižom razinom estrogena, koja se može popraviti hormonalnom terapijom, ispadanju vlasi možemo doskočiti promjenama u stilu života - onima u načinu prehrane, ali i novim beauty režimom.

Prehrana

Obilne menstruacije u razdoblju prije menopauze, ali i borba s kilogramima, s kojom se žene često susreću u tom razdoblju, mogu dovesti do manjka željeza u tijelu. Naime, mijenjanjem prehrane i provođenjem raznih dijeta, ponekad zaboravimo na važnost unošenja esencijalnih nutrijenata kao što je željezo. Njegove niske razine jedan su od čestih uzroka gubitka kose, ali tom se problemu može jednostavno doskočiti. Tajna je u unosu hrane poput iznutrica, crvenog mesa, ribe, zelenog lisnatog povrća i tamne čokolade koji su obiluju njime i zbog toga bi se trebali naći na vašem popisu. Pritom pripazite da unosite dovoljne količine vitamina C jer je on nužan za apsorpciju željeza. Kroz prehranu možemo unijeti još jedan nutrijent ključan za bujnu kosu - vitamin B12. On je ključan za rast vlasi, a može ga se, jednako kao i željezo, nadoknaditi kroz prehranu - neka se na vašem meniju nađu meso, riba, jaja i mliječni proizvodi.

Pripazite na ono što jedete: ključna je balansirana i raznolika prehrana bogata povrćem i voćem te dovoljan unos vitamina B12, C i D, željeza, cinka i biotina...

Beauty rutina

S obzirom na to da su vlasi tanke, krhke i sklone pucanju, na tretiranje kose treba posebno paziti, osobito ako se borite s vidljivim gubitkom kose. Posljedica je to promjena u području korijena kose: skraćuje se faza intenzivnog rasta vlasi, a produžuje faza ispadanja kose. Kako bi doprinijeli poboljšanju kvalitete kose, treba koristiti šampon i losion koji neće biti preagresivan za osjetljivo vlasište te koji će aktivnim sastojcima vratiti život vlasima, kao što je Vichy Dercos Densi Solutions šampon koji sadrži ramnozu, vitamin W te Filloxane.

Osim što ćete je tetošiti blagim proizvodima, kosu nemojte opterećivati niti uređajima za oblikovanje jer će toplina dodatno oštetiti već vrlo osjetljive vlasi, a i poželjno je izbjegavati "zategnute" frizure - pa neka vam punđa i rep budu iznimka, a ne pravilo.

Zdrava i blistava kosa nakon pedesete je izazov, ali nije nemoguća misija

Čvrsta i blistava koža

Osim što u svakodnevnoj njezi treba pripaziti na tretiranje kose, niti koža nije iznimka. Zbog pada razine estrogena i na najvećem organu su vidljive promjene: potkožno masno tkivo se preraspodjeljuje pa se gubi volumen kože lica, što je osobito vidljivo oko očiju, usnica i obraza. Smanjuje se i razina kolagena te elastina, ali i hijaluronska kiselina, a rezultat je obješena, neelastična koža podložnija formiranju bora. Te promjene su najvidljivije na koži lica i vrata, ali i koža cijelog tijela zaslužuje posebnu njegu u razdoblju menopauze.

Ipak, uz samo nekoliko koraka možete svojoj koži vratiti punoću i sjaj: na sunce nemojte izlaziti bez zaštitnog faktora, redovito skidajte šminku i vježbajte jer tjelovježbom tkivo i stanice hranimo kisikom. Naposljetku, odaberite proizvode koji su primjereni za stanje vaše kože i vašu dob. Pripazite na sastojke koje sadrže kako ne bi bili preagresivni za osjetljivu kožu te joj vratite izgled mladolikog tena. Stručnjaci iz laboratorija Vichy s time na umu su razvili nadomjesni kozmetički kompleks Neovadiol čije su zvijezde četiri sastojka - Pro-Xylane, Hepes, Glicerin i Hedione - a koji ublažava simptome menopauze na koži.

Kako biste lakše odredili koja njega vam najbolje odgovara Vichy je u sklopu projekta #NEMA PAUZE U MENOPAUZI pripremio iznenađenje: uz kupnju Vašeg omiljenog Neovadiol proizvoda na poklon dobivate torbicu s uzorcima i kupon s popustom.

Linker
14. travanj 2024 07:00