samo ponosno!

Znate li što je vitiligo? Saznajte kako njegovati kožu s ovim jedinstvenim ukrasom kojeg se ne trebate sramiti

Ova kožna bolest možda ne odgovara estetskim kriterijima ljepote, no ako je imate, možete na nju početi gledati s druge perspektive - one pozitivnije i naučiti kako se pravilno brinuti o njoj.

Koža je naš najveći organ, najvidljivija je pa zato ostavlja i najveći dojam. Iako savršenstvo ne postoji niti mu trebamo težiti, svi priželjkujemo 'savršenu' kožu, htjeli mi to priznati ili ne. No, uslijed vanjskih i unutarnjih promjena, na njoj se stvaraju razne promjene.

Neke od najpoznatijih promjena su poremećaji pigmentacije koje se dijele na hiperpigmentacije (tamne mrlje) i depigmentacije (smanjena količina pigmenta). Iako se u beauty krugovima najčešće govori o hiperpigmentacijama kojima pripadaju staračke mrlje i pjegice, jedna od prisutnih bolesti kože jest vitiligo koji je najčešći oblik depigmentacije.

Sigurno ste barem jednom u životu vidjeli nekoga s vitiligom i upitali se koji je razlog ovom stanju. Najpoznatiji čovjek koji je bolovao od vitiliga bio je pjevač Michael Jackson, a datum njegove smrti, 25. lipnja, obilježava se kao Svjetski dan oboljelih od vitiliga.

Što je zapravo vitiligo i zašto se pojavljuje?

Iako je vitiligo zapravo najviše estetski problem, on nije zarazan. Riječ je o stanju koje uzrokuje gubitak pigmentacije kože na jednom ili na više dijelova tijela, a očituje se u obliku bijelih mrlja koje su vidljivije što je koža tamnija. Naime, kod vitiliga su melanociti, odnosno stanice koje stvaraju pigment, uništene.

Uzrok vitiliga do danas nije točno poznat, no mnogi stručnjaci vjeruju da je ovo autoimuna bolest jer do trećine bolesnika s vitiligom može pokazivati znakove drugih autoimunih bolesti.

Vitiligo se, dakle, povezuje s bolesti štitnjače (hipertireozom) ili Hashimotovim tireoiditisom, a može se javiti i ako osoba boluje od dijabetesa tipa 1 i perniciozne anemije. Najčešće se pojavljuje na licu, prstima, šakama, zglobovima, preponama, pazusima, bradavicama i pupku, a dlačice su na dijelovima s vitiligom bijele.

image

Winnie Harlow

FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Život s vitiligom

Mnoge osobe koje imaju vitiligo ili su tek primijetile promjene na koži, osjećaju sram jer njihova koža ne odgovara nametnutim standardima ljepote. Međutim, vitiligo ne mora značiti da se morate skrivati u kući jer na njega možete gledati s jedne druge, zdravije perspektive.

Ako pratite modu, sigurno ste čuli za uspješnu Winnie Harlow koja se proslavila time što unatoč izraženom vitiligu nosi revije i tako postavlja nove standarde ljepote. Zahvaljujući njoj su i druge djevojke dobile priliku u svijetu mode i ljepote jer se na vitiligo počelo gledati kao na jedinstven ukras na koži, baš poput šara na tijelu životinja koje smatramo lijepima.

Naravno da se i Harlow u početku sramila svoje kože, no ovo stanje je okrenula u svoju korist i danas s ponosom nosi svoj ukras!

image

Vitiligo se obično pojavljuje na licu, ali i drugim dijelovima tijela.

SHUTTERSTOCK

Njega kože s vitiligom

Dijelovi kože koje je zahvatio vitiligo iznimno su osjetljivi na sunce pa je prva i osnovna stvar njege kože s ovom bolešću zaštita od štetnih sunčevih zraka. Izloženost ultraljubičastim (UV) zrakama povećava rizik od raka kože, uključujući melanom koji je najteži tip raka kože.

Zaštitite se

Budući da koža zbog vitiliga može lakše izgorjeti, važno je zaštititi kožu kad god ste na otvorenom. Da biste to učinili, potražite hlad, nosite zaštitnu odjeću – uključujući laganu košulju dugih rukava, hlače, šešir širokog oboda i sunčane naočale – i nanesite kremu za sunčanje na sva područja tijela koja nisu prekrivena odjećom. Koristite vodootpornu kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF 30 ili više i ne zaboravite je nanositi svaka dva sata kada ste vani te nakon plivanja ili znojenja.

Izbjegavajte tamnjenje

Baš kao i sunce, solarij također emitira štetne UV zrake koje uzrokuju opekline i rak kože, uključujući melanom. Ako imate svijetlu boju kože, tamnjenje može učiniti vaš vitiligo izraženijim povećanjem kontrasta između vaše prirodne boje kože i svijetlih mrlja. Dakle, izbjegavajte tamnjenje pod svaku cijenu.

image

Eptaderm EPTA VTLG emulzija za kožu sklonu depigmentacijama kakva se javlja i kod vitiliga

PRESS

Olakšajte si specijalnim proizvodima

Briga o koži s vitiligom uključuje i korištenje proizvoda koji su posebno formulirani za to stanje. Oni moraju biti blagi, ne smiju izazivati iritacije i trebaju sadržavati sastojke koji umiruju i njeguju. Jedan od takvih proizvoda jest Eptaderm EPTA VTLG emulzija za kožu sklonu depigmentacijama kakva se javlja i kod vitiliga. Naime, ova emulzija potiče regulaciju depigmentacije te sadrži sastojke koji djeluju protiv slobodnih radikala i antioksidativno.

Slobodni radikali su tvari proizvedene tjelesnim procesima (poput razgradnje hrane) ili utječu na naš organizam putem vanjskih izvora (zagađenje u zraku ili vodi). U velikim količinama oni oštećuju genetski materijal i ostale dijelove stanica, čime one gube svoju funkciju.

Epta VTLG formula brzo se upija i ne masti kožu, zbog čega je odlična za svaki tip kože s vitiligom. Osim toga, blagotvorni sastojci poput vode švicarskih ledenjaka, Inoveola® EGCG - stabilnije verzije prirodnog flavonoida iz kineskog čajevca, vitamina C, niacinamida, formulacije DNAge® i Sepitonica® čine moćan koktel za usporavanje starenja, regeneraciju stanica i ujednačavanje tena.

image

Eptaderm EPTA VTLG emulzija za kožu sklonu depigmentacijama brzo se upija i ne ostavlja masan trag

PRESS

Osim Epta VTLG emulzije, u ponudi švicarskog brenda Eptaderm nalaze se i linije EPTA SPOT za njegu kože sklonu hiperpigmentacijama te EPTA PSO za njegu kože i noktiju sklonih ljuskanju kakvo se javlja kod psorijaze. I ono što je također važno - niti jedna od linija ne sadrži parabene, gluten ili parfeme te nije testirana na životinjama!

Na tetoviranje ni ne pomišljajte

Tetovaža ranjava kožu - pištolj za tetoviranje probija kožu iglom koja ima tintu u sebi. Zbog ove traume, tetoviranje može uzrokovati pojavu nove mrlje vitiliga na vašoj koži otprilike 10 do 14 dana kasnije.

Budite nježni

Traume na koži, kao što su ogrebotine, posjekotine ili opekline, mogu uzrokovati nastanak novih mrlja vitiliga. Iako se nesreće mogu dogoditi, dajte sve od sebe da ne ozlijedite kožu.

Eptaderm proizvode možete kupiti u ljekarnama i online ljekarnama, a za sve novosti pratite Eptaderm Hrvatska Facebook i Instagram profil.

Od 15. prosinca u bolje opskrbljenim ljekarnama pronađite akciju EPTA VTLG 2+1 gratis koja traje sve do isteka zaliha.

Linker
14. travanj 2024 02:28