NJEGA LICA

U 3 koraka do kože bez mitesera

Vječno kozmetičko pitanje koje muči mnoge je - kako se jednom zauvijek riješiti mitesera? Rijetki su oni koji se ne bore s tim tamnim točkicama, najčešće najvidljivijima na nosu, a nakon što su osvojile brojna lica, sada su pokorile i internet.

Posljednji put miteseri su postali viralni hit zahvaljujući novom uređaju koji tvrdi da će vam pomoći u postizanju tena koji ste oduvijek sanjali i to uz pomoć pritiska zraka. Radi se o 17 Diamond Peeling Facial Pore Cleanseru koji jednostavnim kliženjem po koži usisava sve nečistoće, a može se kupiti za 29,95 dolara. Iako se većina zgrozi nad prizorom istiskanja začepljenih pora i prištića, videi u kojima profesionalci pokazuju kako se to radi, poput onih kalifornijske dermatologinje Sandre Lee, poznatije kao Dr. Pimple Popper, ove su godine u više navrata dominirali društvenim mrežama jer bi ih se svi voljeli riješiti i potpuno zaboraviti na njih. Ipak, istiskanje nije rješenje, već je samo jedan od koraka u tom dugotrajnom procesu - za početak treba razumjeti što su miteseri i kako oni nastaju.

Miteseri su oksidirana mješavina ulja i mrtvih stanica kože koja ispunjava pore. Ako se dopusti njihovo nakupljanje, pore se šire i postaju sve vidljivije, a kod izloženosti kisiku nakupine oksidiraju i pocrne. Upravo zbog njihove vidljivosti, često nas izazivaju da prčkamo po njima, ali to nije rješenje – barem ne dugoročno. Njihovim istiskanjem ne sprečava se ponovna pojava te čak, ako nismo pažljivi, možemo pogoršati situaciju. Brojni dermatolozi, među kojima je i njujorška doktorica Doris J. Day, autorica knjige "100 Questions & Answers About Acne", preporučuju redoviti piling, istiskanje te svakodnevnu njegu kojom će se spriječiti njihovo vraćanje.

Piling

Redoviti piling prvi je korak u borbi sa začepljenim porama s obzirom na to da čisti mrtve stanice kože koje ih ispunjavaju. Jedan od najboljih sastojaka, kojem većina dermatologa vjeruje, je salicilna kiselina zbog svojeg protuupalnog djelovanja. Ona razbija nakupljenu prljavštinu, a može se naći u različitim preparatima poput tonera, losiona ili maske. Kožu treba tretirati prije spavanja, a idealni su oni proizvodi koji stoje dulje na koži kako bi izloženost aktivnom sastojku bila što duža. Osim salicilne kiseline, odličan je i retinol, kojeg možete često naći u noćnim kremama, a koji mnogi povezuju prvenstveno s anti-age njegom. Naravno, kao i uvijek, nemojte očekivati instant rezultate – dajte vremena proizvodima da odrade svoj posao, a prestanite s njihovom primjenom ako primijetite da vam je koža suha i iziritirana. Dermatologinja Day najviše od svega voli koristiti maske: one u čijoj su bazi glina, ugljen ili, već spomenuta, salicilna kiselina.

L’Oreal Paris Pure Clay Exfo maska (59,90 kn), Vichy Normaderm gel sa zrncima za čišćenje (100,21 kn); Boscia tretman na bazi ugljena Sephora (38$)

Istiskanje

Najbolje bi bilo dubinsko čišćenje mitesera povjeriti profesionalcima, a prije odlaska u kozmetički salon posavjetovati se s dermatologom koji može preporučiti provjereni tretman. Ipak, ako niste skloni povjeravanju svoje kože potpunim strancima, dubinsko čišćenje možete odraditi i sami. Često se preporučuje da u borbu s miteserima krenete nakon tople kupke jer će para proširiti pore, ali pripazite da su vam ruke potpuno čiste kako ne biste uzrokovali novu katastrofu. Naravno, kod čišćenja pora dobro bi vam došla pomagala, poput već spomenutog novog 17 Diamond Peeling Facial Pore Cleanseru ili pak popularnih flastera, koje ne biste trebali koristiti češće od jednom tjedno, te četki za lice. Dubinsko čišćenje je neophodno jer omogućuje aktivnim sastojcima iz proizvoda koje koristite da prodiru dublje i time zapravo budu – još aktivniji.

17 Diamond Peeling Facial Pore Cleanser (thevanityplanet.com, 29,95$); Clarisonic MIA 1 aparat za čišćenje Sephora (129 $); Trakice za čišćenje T-zone Nivea

Prevencija

Dva preduvjeta za rješavanje mitesera su skidanje šminke prije spavanja i svakodnevna njega kože. Iako jedna noć prespavana s make-upom na licu neće rezultirati invazijom začepljenih pora, to nikako ne smije postati navika. Najbolje bi bilo skinuti šminku čim uđete u kuću, a za one kojima je detaljno čišćenje prenaporno na kraju dana, tu su maramice za skidanje šminke koje uvijek mogu biti nadohvat ruke. Osim redovite brige o čistoći kože, dermatolozi preporučuju korištenje preparata koji sadrže antioksidanse – oni će spriječiti oksidaciju i pojavljivanje crnih mitesera. Suha koža je i u ovom slučaju neprijatelj pa je hidratizacija neophodna, ali treba birati proizvode koji neće začepiti pore. Izbjegavajte one koji sadrže mineralna ulja i vazelin koji "zadržavaju" vlagu, ali i mrtve stanice, ulja i bakterije te će uzrokovati dodatno začepljivanje pora.

Clinique PeP Start Hydrorush Moisturizer (239kn); Hidratantna krema za dnevnu njegu Nikel (129,90 kn); Maramice za uklanjanje šminke Bio&Bio (37,05 kn);

Linker
17. travanj 2024 00:35