‘Skida‘ godine?

Sve prednosti hijalurona: Je li moćan kako govore i kada je pravo vrijeme da ga počnemo koristiti?

Hijaluronska kiselina jedan je od najvažnijih sastojaka kozmetičkih preparata koji će našoj koži osigurati da što duže bude zdrava, napeta i mladolika. U nastavku donosimo njezine prednosti i otkanjamo neke najčešće dvojbe oko toga kada je ulopiti u rutinu njege.

Kad je riječ o njezi kože, najpametnije je držati se prokušane formule – ‘bolje spriječiti nego liječiti‘. Da moramo piti dovoljno tekućine, kako nam organizam ne bi dehidrirao, to svi znamo, no često zaboravljamo koliko je tekućina neophodna i za normalno funkcioniranje našeg najvećeg organa, kože.

A znakovi dehidriranosti na njoj se pokazuju najbrže i najvidljiviji su: gubitak vlage elastičnosti i sjaja, pojava prvo plitkih, a potom sve dubljih bora, prhutanje i zategnutost... A sve to u konačnosti dovodi i do promjene kontura lica i vrata koji postaju „mlohavi”.

Pijenje najmanje litre i pol vode dnevno usvojili smo odavno, no razmišljamo li jednako i o svojoj koži, pazimo li da ni u jednom trenutku nije „žedna”?

Najveći saveznik u borbi protiv žedne, odnosno dehidrirane kože je hijaluronska kiselina koja joj osigurava neophodnu vlažnost. Stoga je već godinama nezaobilazni sastojak anti age krema i seruma, sadrže ga maske za lice i vrat, make up proizvodi, kao i oni za čišćenje lica i vrata, preparati za njegu tijela, gelovi za tuširanje...

image

Hijaluronska kiselina prirodno se nalazi u našem tijelu, no njezina proizvodnja s godinama opada.

DEPOSIT PHOTOS

Prirodno se nalazi u tijelu

Hijaluronska kiselina (HA) je kemijski spoj prisutan u svim živim organizmima, pa tako i u našem tijelu. Ta čarobna molekula je snažan sakupljač i čuvar vlage jer ima sposobnost zadržavanja vode do šest litara po gramu.

Rezultat je elastična, mekana, hidrirana i čvrsta koža, najvidljivije do početka dvadesetih, kada naše tijelo proizvodi najviše hijaluronske kiseline, prirodnog magneta za vlagu. Zbog tog je svojstva postala omiljeno sredstvo dermatolozima u estetskim postupcima, te farmaceutima i kozmetičarima u proizvodnji i primjeni kozmetičkih preparata.

Čitajte i: Nije samo ukusna u kolačima! Bundeva je idealna za njegu kože u jesenskim danima zbog posebno moćnog koktela sastojaka

Kad se rodimo, naše tijelo sadrži najveću koncentraciju hijalurona. No, iako ona s godinama znatno opada, mjesta za paniku nema. Zahvaljujući preparatima na bazi hijalurona, moguće je nadoknaditi jedan od najodgovornijih sastojaka za mladenački izgled kože.

Važno je znati da se, osim u kozmetičkoj industriji, hijaluronska kiselina koristi i u medicini (pripravci za liječenje reumatoloških i oftalmoloških bolesti i poremećaja, a zbog dokazanih antibakterijskih i protuupalnih svojstava pomažu i kod zacjeljivanja oštećene kože te za ubrzavanje cijeljenja rana).

Prednosti hijaluronske kiseline

Zbog čega je hijaluronska kiselina postala čaroban sastojak svakog imalo kvalitetnijeg preparata za kožu? Hijaluronska kiselina je energetski stabilna molekula, na sebe veže velike količine vode, te u hidratiziranom stanju zauzima veliki volumen zbog čega, već u malim koncentracijama, u vodenoj otopini stvara hidratizirani gel.

Ona je sastavni dio vezivnog tkiva dermisa (ispunjava prostor između kolagenih i elastičnih vlakana) i sudjeluje u prijenosu nutrijenata i hidrataciji kože. Jednako je važna njezina uloga u sanaciji štete koju izazivaju slobodni radikali, a nova znanstvena istraživanja potvrdila su da je neophodna u proizvodnji kolagena.

Jednom riječju, hijaluronska kiselina nije jedini, ali je najvažniji sastojak koji će našoj koži omogućiti da, unatoč biološkom satu, dugo zadrži mladolikost i ljepotu.

No, da bi njezina učinkovitost bila maksimalna, preparate na bazi hijaluronske kiseline potrebno je početi koristiti već u dvadesetima, kad tijelo prirodno smanjuje proizvodnju tog sastojka. Većina krema ili seruma rezultate daje trenutačno, ali samo na površinskom sloju kože koji će, već nekoliko minuta nakon nanošenja preparata, djelovati svježe i blistavo. Međutim, važno je kožu hidratizirati iznutra, u dubljim slojevima, a za to je potrebno vrijeme, odnosno svakodnevna primjena hijalurona, kako bi svi slojevi kože dobili potrebnu količinu vlage.

Čitajte i: Retinol vam ne odgovara jer je preagresivan? Upoznajte njegovog manje dramatičnog, ali jednako moćnog mlađeg brata

Postoji više tipova hijaluronskih kiselina u našem organizmu, a za zdravlje kože najvažnija su dva visoko molekularna tipa - makro hijaluronska kiselina i mikro hijaluronska kiselina.

Visoko molekularna kiselina pridonosi hidrataciji i zaglađivanju kože, a mikro hijaluronska kiselina obogaćuje epidermis (površinski sloj kože) i vraća mu blistavost.

Bez obzira da li je vaša koža otporna i jaka ili pak osjetljiva i problematična, ona zahtijeva duboku hidrataciju. Pravilno funkcioniranje našeg tijela ovisi o odgovarajućoj količini vode, hidratacija je potrebna svakoj stanici, a njezin se nedostatak najvidljivije očituje na koži.

Stoga ne čudi da je hijaluronska kiselina postala najcjenjeniji kozmetički sastojak koji koži donosi nebrojene benefite. A kad je o hijaluronu riječ, tu ne vrijedi pravilo „manje je više”, već posve obrnuto – želimo li zadržati mladu, zdravu, lijepu kožu bez bora, važno je hidratizirati je 24 sata na dan.

Naše preporuke

1. Krema Eucerin Hyaluron - Filler 3x Hyal effectom

Nova generacija Eucerin Hyaluron-Filler njege lica s 3x Hyal effectom pruža trostruki učinak protiv starenja - ispunjava bore, stimulira prozvodnju hijaluronske kiseline te štiti kožu od slobodnih radikala i smanjuje brzinu razgradnje hijaluronske kiseline za više od 50%.

image

Eucerin Hyaluron-Filler 3x Hyall Effect,

EUCERIN

2. Serum Olival Professional Hyaluron Hidrator 4H hidrator

Dubinski hidrira sve tipova kože, a kompleks četiri vrste hijalurona specifičnih svojstava prodiru u različite slojeve kože, vraćaju vlažnost i specifičnu mladenačku punoću kože.

image

Olival Professional Hijaluron hidrator 4H,

OLIVAL

3. Nikel Hyaluron +C +E +B vitamin serum

Kombinacija hijalurona, vitamina i biljnih ceramida u obliku tekućih kristala, osigurava antioksidativnu fotozaštitu, intenzivnu hidrataciju i izglađivanje bora. Intenzivan revitalizirajući serum.

image

Nikel Hyaluron +C +E +B vitamin serum,

NIKEL
Linker
19. travanj 2024 13:08