POLINA LEBED
Provjereno funkcionira

Što kad je koža umorna? Vidljive tragove nesanice na licu uklonite uz ove male trikove

Koliko god to pokušavali prekriti šminkom, neprospavana noć često govori umjesto nas, a najlakše je otkriva koža lica. No, pravilna beauty rutina može pospiješiti njezin oporavak i vratiti joj svježinu.

Koliko god to pokušavali prekriti šminkom, neprospavana noć često govori umjesto nas, a najlakše je otkriva koža lica. No, pravilna beauty rutina može pospiješiti njezin oporavak i vratiti joj svježinu.

Baš kao što to vrijedi za mnoge druge stvari, kvalitetan san je osnova dobre kože i čistog tena, a samo jedna neprospavana noć na našoj je koži i više nego očita. Vjerojatno dobro znate kako izgleda podbuhlost nakon nekoliko noći lošeg sna, a da je san jedan od osnovnih uvjeta ljepote, godinama ponavljaju mnogi dermatolozi koji potvrđuju kako nesanica ostavlja tragove na koži koja onda izgleda manje zdravo i manje privlačno.

No, pozitivna vijest je da pravilnom njegom kože lica možemo "prevariti" san i izgledati graciozno. Kada se dogode ovakve situacije, potrebno je okrenuti se ispravnoj beauty rutini koja će barem nakratko pomoći da koži vratimo stari sjaj, evo kako.


Vitamin A

Vitamin A, odnosno retinol, je glavni sastojak za pomlađivanje "preko noći". Naime, u periodu od 23 do četiri sata ujutro, dolazi do udvostručivanja stanica, a upravo je vitamin A zaslužan za stimulaciju ovog procesa. On djeluje duboko u stanicama te time potiče regeneraciju, popravlja oštećenje DNK i daje našoj koži glatkoću i mladolikost. Stoga, pronađite kozmetičke proizvode na bazi vitamina A te konzumirajte što više brokule, graška i mrkve koje će vašu kožu učiniti još ljepšom i onda kada ne možete uloviti dovoljno sna.

image

Mnogi dermatolozi preporučuju korištenje hijaluronske kiseline čak dvaput dnevno.

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Kako razlikovati suhu od dehidrirane kože? Stali smo na kraj ovoj vječnoj dilemi

Ceramidi i omega ulja

Naša se koža suočava s puno više problema tijekom dana, i to zbog zagađenosti zraka, sunčeve svjetlosti i vjetra, a navečer vraća puni sjaj. Naime, tijekom noći naša koža prelazi iz faze zaštite u fazu popravljanja, prilikom čega će joj uvelike pomoći omega ulja i ceramidi koji će podržati proces jačanja prirodne barijere kože.

Antioksidansi

Vitamini (kao što su vitamin A, vitamin B2, vitamin C i vitamin E) izvrsni su za primjenu danju jer tada štite našu kožu, ali i za noćnu primjenu, s obzirom na to da njihovi antioksidansi doprinose obnavljanju kože. Antioksidansi će pomoći u popravljanju oštećene kože uklanjanjem štetnih stanica nastalih zagađenjem, izlaganjem UV zračenju i drugim vanjskim agresorima. Jedan od najučinkovitijih antioksidansa je vitamin C, koji uklanja i hiperpigmentaciju za svjetliji, ujednačeniji ten.

Hijaluron

Preko noći, gubitak vode u našoj koži povećava se do 25 posto, što može rezultirati umornom i suhom kožom nakon buđenja, a slabija vlažnost kože može povećati i osjetljivost kože na bakterije i infekcije. Hijaluronska kiselina je najveći blokator kada je riječ o gubitku vode te održava ten bujnijim i podatnim pa nije ni čudo što je mnogi dermatolozi preporučuju za svakodnevno nanošenje, i to dvaput dnevno.


Konačno, ali ne manje važno, trudite se spavati dovoljno, jer san regenerira cijeli organizam.

Linker
26. travanj 2024 23:08