njega lica

Sitne, bijele točkice na koži ponekad nisu prištići! Evo kako se riješiti tvrdoglavih, ali bezopasnih ‘mliječnih akni‘ - milija

Pojavljuju se zbog nakupljanja keratina na površini kože i ponekad ih možemo zamijeniti za bijele prištiće. No, milije to nikako nisu te kod njihovog uklanjanja sila ne znači ništa.

Na licu ste primijetili neke male, bijele točkice koje ne žele 'puknuti' koliko god se vi trudili istisnuti ih? Da, nije riječ o prištićima, već o takozvanim milijama, odnosno mliječnim aknama ili miliumskim cistama.

Ove kvržice obično ne uzrokuju bol niti svrbež, ali mogu narušavati estetiku lica i biti prilično naporne. Riječ je o nakupinama keratina - proteina koji se nalazi na vanjskom sloju kože. Ove bijele točkice pojavljuju se na površini kože kada se mrtve stanice 'zarobe' i nemaju kamo.

No, ne nastaju sve milije na isti način. Naime, dijele se u primarne, sekundarne i one ostale. Primarne milije najčešće nastaju kod dojenčadi, ali i odraslih te se pojavljuju oko očiju, na obrazima, oko nosa i na čelu. Kod ove vrste milija nema infekcije niti upale.

Čitajte i: Preventivni botoks i fileri već u dvadesetima? Evo što kažu estetski stručnjaci

Sekundarne milije nastaju nakon većih ili manjih trauma kože pod koje spadaju i kozmetički tretmani poput dermoabrazije, kemijskog pilinga, ali i zračenja, atrofije kože ili pak opeklina uslijed prekomjernog izlaganja suncu. Ostale milije se pak mogu pojaviti spontano, zbog genetike ili nasljednih kožnih bolesti.

Osim toga, neki kozmetički proizvodi mogu pospješiti stvaranje milija, a obično je riječ o preteškim kremama za određen tip kože koje sadrže mnogo mineralnih ulja (vazelin, parafin, petrolej) ili lanolina.

Ako, primjerice, imate milije oko očiju, možda na okoloočnom koristite proizvode koji samo opterećuju taj dio lica i 'zagušuju' ga jer je koža oko očiju mnogo tanja nego na ostatku lica.

Kako se riješiti milija?

Milije, kao što smo već rekli, ne možete tako lako istisnuti poput prištića pa je bolje ni ne pokušavati jer možete jako oštetiti kožu. Umjesto 'ručnog rada', pokušajte nešto od sljedećeg:

Nježna eksfolijacija

Redovit piling ima mnoge prednosti za kožu, uključujući minimiziranje hiperpigmentacije, uklanjanje mrlja i smanjenje površinskih ožiljaka od prištića. Budući da su milije posljedica zarobljenih stanica kože, piling također sjajno sprječava njihovo pojavljivanje. No, ne bilo kakav, već onaj nježan koji neće izazvati iritaciju.

U tu svrhu postoje tonici, čistilice i serumi s AHA i BHA kiselinama koje rade odličan posao bez oštećivanja kože mehaničkim zrncima, a možete ih nabaviti svugdje.

image
CeraVe Smoothing Cleanser čumivalica, Look Fantastic, 104 kune.
CERAVE
image
REN Ready Steady Glow Daily AHA tonik, Ecco-Verde.hr, 283,60 kuna.
REN

Čitajte i: Mandelična kiselina novi je ‘it‘ sastojak u njezi kože: Može se koristiti i ljeti, a posebno će je obožavati osjetljivi tipovi

Kemijski piling

Površinski pilinzi koji sadrže AHA i BHA kiseline, uključujući glikolnu i salicilnu kiselinu, omogućuju ubrzani, kemijski piling bez potrebe za agresivnim ribanjem kože. Nešto su koncentriraniji i prodiru dublje od tonika te se mogu koristiti i kod kuće, što je super ako nemate mogućnost ići na kozmetičke tretmane.

image
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% tekući piling, Superskin.hr, 54,30 kuna.
THE ORDINARY
image
Caudalie Vinoperfect maska za piling za sjaj lica, Notino.hr, 189 kuna.
CAUDALIE

Retinol

Jesen je iza ugla, što znači da možemo vratiti retinol u našu dnevnu rutinu njege. Ovaj derivat vitamina A odličan je u poticanju stvaranja novih stanica te uklanjanja starih, zbog čega ga je idealno koristiti i za uklanjanje milija. Iako retinol ima lošu reputaciju u njezi kože jer može izazvati crvenilo i iritacije, ipak postoje nježne, ali učinkovite formule.

image
The Ordinary Retinol 1% In Squalane, Douglas, 54,90 kuna.
THE ORDINARY
image
Sunday Riley Luna Sleeping noćno ulje, Cult Beauty, 739 kuna.
SUNDAY RILEY

Kreme lakše teksture

Ako vam ona superluksuzna krema za okoloočno područje izaziva milije, morat ćete je zamijeniti za neku lakše teksture. Nanošenje teških krema na tanka i osjetljiva područja kože može blokirati pore i zarobiti mrtve stanice te napraviti plodno tlo za pojavu milija.

Rješenje? Krema laganije teksture za područje oko očiju koja se brzo upija bez začepljivanja pora.

image
La Roche-Posay Pigmentclar Eyes krema za okoloočno područje, Feel Unique, 176,17 kuna.
LA ROCHE-POSAY
image
Biossance Squalane + Peptide gel za područje oko očiju, Cult Beauty, 382 kune.
BIOSSANCE
Linker
24. ožujak 2024 08:28