ŠARMANTNE, ALI...

Pjegice nikad nisu bile simpatičnije, ali treba pripaziti: Evo kako ih držati pod kontrolom

U skladu s trendom prirodne ljepote, pjegice na nosu postale su simpatičan ‘stilski dodatak’, no treba paziti da pod utjecajem UV zraka ne potamne i ne prerastu u veće pigmentacijske mrlje - evo kako ih zvijezde drže pod kontrolom...

Često se može čuti da su pjege simpatične i daju licu poseban šarm, ali obično to govore oni koji ih - nemaju. Mnoge osobe s pjegavom kožom tu bezazlenu pojavu smatraju velikim estetskim problemom, među ostalim zato što industrija ljepote snažno propagira “besprijekoran” ten. Na sreću, postoji i pozitivna protuteža: svijetom se širi trend prirodne ljepote, oslobađanja od nametnutih ideala i prihvaćanja različitosti. U to ime američka pjevačica Kesha (32) ponosno pokazuje svoje lice “prošarano” sunčanim mrljicama objavljujući selfieje bez šminke. Štoviše, Kesha pjege ostavlja vidljivima čak i kad se našminka i za to dobiva brojne pohvale.

LAS VEGAS, NV - MAY 20:  Recording artist Kesha attends the 2018 Billboard Music Awards at MGM Grand Garden Arena on May 20, 2018 in Las Vegas, Nevada.  (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)
FilmMagic
Pjevačica Kesha ponosna je na svoje pjegice

Čini se da upravo američke zvijezde prednjače u tome da treba raskrstiti s predrasudama o pjegama kao nepoželjnom “stilskom dodatku”. Od pjevačice Demi Lovato (26) i glumice Zoë Kravitz (30), koje smatraju da njihove pjegice ponajprije zaslužuju njegu, a ne kamuflažne pudere, do pop dive Christine Aguilere (38), koja ih je donedavno skrivala - a onda na naslovnici poznatog američkog magazina Paper osvanula “gole” kože, i to u krupnom planu.

NEW YORK, NEW YORK - MAY 29: Zoe Kravitz attends the
Getty Images,
Zoe Kravitz

Demi Lovato releases a photo on Instagram with the following caption:
Profimedia, Insight Media
Demi Lovato

Glumica i poduzetnica Lindsay Lohan (33) također ističe da voli svoju kožu s brojnim pigmentnim “točkicama”, iako je ranije navodno žarko željela riješiti ih se izbjeljivanjem.

31-5-2019

Celebrity Selfies 

Pictured: Lindsay Lohan, Image: 440583742, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Planet
Profimedia, Planet
Nedavno su američki mediji pisali da glumica Lindsay Lohan odlazi na tretmane posvjetljivanja kože, no ona je to demantirala - ovom fotografijom

Holivudske zvijezde Emma Stone (30) i Jessica Chastain (42) priznaju kako im je dugo trebalo da se “sažive” sa svojim pjegama. Emma kaže da se naposljetku umorila od nastojanja da postigne porculanski ten te da čak izlazi na sunce bez zaštitnog faktora. Jessica navodi da se “prosvijetlila” još prije osam godina, kada je glumila u filmu “Tajni život kućnih pomoćnica” zajedno sa Sissy Spacek (69).

WEST HOLLYWOOD, CA - JANUARY 11: Emma Stone  attends the Marie Claire's Image Maker Awards 2018 at Delilah LA on January 11, 2018 in West Hollywood, California. (Photo by Kevork Djansezian/WireImage)
WireImage
Glumica EMMA STONE (29) - neugodna kombinacija suhe kože i proširenih pora

- I Sissy je pjegava, ali nju to ne opterećuje. Bila mi je velika inspiracija za to da izađem iz kuće bez tekućeg pudera, samo s malo korektora na podočnjacima. Oduševila me i Meghan Markle jer nije sakrila svoje pjegice čak ni na vjenčanju s princem Harryjem - rekla je glumica, dodajući da kožu ipak njeguje posvjetljujućim serumom s vitaminom C. Na taj ih način nastoji držati pod kontrolom, da ne bi previše potamnile i prerasle u veće pigmentacijske mrlje.

Zanimljivo je da je Jessica Chastain osnovala producentsku tvrtku koju je nazvala Freckle Films (freckle na engleskome znači pjega). A još jedna glumica sličnog tena, Julianne Moore (58), autorica je serije slikovnica o pjegavoj djevojčici Freckleface Strawberry (Pjegava jagoda). Bio je to nadimak koji je glumica dobila u djetinjstvu, što joj je tada teško padalo, a nedavno je izjavila da se tek u pedesetima prestala opterećivati svojom kožom.

, New York, NY - 10/19/2017- Julianne Moore at The View Wearing a Denim Dress

-PICTURED: Julianna Moore
-, Image: 353429049, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images
Profimedia, INSTAR Images

- Priznajem, voljela bih da nemam pjege, ali imam ih, pa što onda? I to je u redu - kaže glumica koja svakodnevno koristi kozmetiku s visokim zaštitnim faktorom.

Sunce, naime, potiče nastanak pjega, a one postojeće mogu se “razbuktati”. Stoga je izbjegavanje jakog sunca jedan od najučinkovitijih načina da se spriječi širenje pigmentacijskih mrlja. Vrlo je teško posve ukloniti pjege, a još su tvrdokornije hiperpigmentacije koje mogu nastati ne samo zbog jakog sunca nego i kožnih upala i ozljeda, uzimanja nekih lijekova te hormonskih promjena - upravo zbog toga u trudnoći se često pojavljuju melazme, smeđe “fleke“ na čelu, obrazima i(li) nadusnicama. Hiperpigmentacije se mogu smanjiti laserskim tretmanima i kemijskim pilingom, ali potreban je krajnji oprez jer postoji mogućnost da se koža trajno ošteti, a hiperpigmentacija pogorša. Zato se kao “zlatna sredina” preporučuje njega na bazi sastojaka koji posvjetljuju ten, poput vitamina C, AHA kiselina, ekstrakata tratinčice i potočarke... Ni tu nema jamstva da će mrlje nestati, ali svakako mogu postati manje vidljive a da koža pritom zadrži jedrinu i blistavost.

Dnevna njega sa SPF-om

Pjege su, zapravo, hiperpigmentacije koje nastaju prekomjernim nakupljanjem kožnog pigmenta melanina. Kako sunčeve zrake potiču njegovo stvaranje, učestalim izlaganjem suncu pjege postaju još izraženije i brojnije. Stoga se preporučuje svakodnevno korištenje preparata sa zaštitnim faktorom (SPF), a najbolji izbor su oni što sadrže i tvari koje ciljano djeluju na ‘fleke’.

DERMALOGICA Prisma Protect hidratantna krema sa SPF i biofermentiranom kaduljom za ujednačavanje tena, 490 kn; APIVITA Anti-Spot krema za lice u boji sa SPF 50 i ekstraktom morskog komorača koji posvjetljuje hiperpigmentacije, 199,97 kn; AFRODITA Sun Care Age Defence krema za lice sa SPF 25 i vitaminom E koji štiti od fotostarenja, 47,99 kn; PREVAGE City Smart tretman sa SPF 50 i zaštitnim antioksidansima, 499 kn

serumi

Izvrsni su ‘brisači’ hiperpigmentacija jer imaju mnogo veću koncentraciju aktivnih tvari nego ostali kozmetički proizvodi. Stoga je doista dovoljno nekoliko kapi za jedno nanošenje. Dodatni je plus seruma njihova tekuća tekstura koja lako prodire u dublje slojeve kože.

REVIDERM Ljetna kombinacija: solar skin shield krema sa SPF 30 i inovativni serum za plažu, koji osigurava dovoljno vlage u koži tijekom sunčanja i nakon njega, 519 kn; DR. BRANDT Bright Biotic serum za ujednačavanje tena s probioticima i enzimima papaje i ananasa, 499,90 kn; BIOLOGIQUE Recherche Serum PIGM 400 posvjetljuje mrlje zahvaljujući ekstraktima potočarke, šljive i primorskog žilja, 1095 kn; MELVITA Nectar Blanc koncentrat za blistavu put s ekstraktom morskog narcisa i vitaminom C, 409,50 kn

piling

Lakše je ublažiti takozvane diskoloracije na koži ako ih jednom do dvaput tjedno pročistite pilingom. Birajte one s vrlo finim zrncima da ne nadražite kožu ili - još bolje u slučaju pigmentacija - neka to bude kemijski piling koji ne zahtijeva trljanje, nego nježno “rastvara“ odumrle stanice pomoću voćnih kiselina i enzima. Ti sastojci ujedno posvjetljuju ten.

DR RENAUD posvjetljujući piling za lice s ekstraktom bijelog duda 257,10 kn; ORIGINS Never a Dull Moment piling za lice s voćnim ekstraktima za posvjetljivanje tena, 295 kn

noćna akcija

Najmoćniji sastojci za ublažavanje hiperpigmentacija, poput vitamina C, retinola i AHA kiselina, mogu u kombinaciji sa suncem izazvati štetne reakcije pa ih je najbolje primjenjivati u noćnoj njezi. Općenito je noć idealna za ‘korekcije’ jer se tada koža obnavlja mnogo brže i intenzivnije nego danju.

CAUDALIE Vinoperfect noćna antipigmentacijska krema s viniferinom iz grožđa i glikolnom kiselinom, 305 kn; EISENBERG Paris Pure White umirujuća krema za ujednačavanje tena s ekstraktom tratinčice te vitaminima C i E, 1019 kn; SHISEIDO White Lucent noćna krema-maska s esencijama biljke petoprste, gloga i cvijeta frangipani - učinkovitim “razaračima“ viška pigmenta, 795 kn

Linker
18. travanj 2024 17:32