Okvir lica

Obrve kao zaštitni znak slavnih dama: Njegovati ih možete u kućnoj radinosti ili se prepustiti stručnim rukama

S novim životnim stilom i maskama preko usana i nosa, na licu dolazi do izražaja područje oko očiju - ovo su hit tretmani kojima možete dovesti u red preguste, prerijetke, prekratke ili naprosto neposlušne dlačice koje bi trebale tvoriti savršen luk.

Sudeći prema golemoj popularnosti tretmana i šminke za obrve, nikad dosta ideja i savjeta o uređenju savršenog luka. Štoviše, obrve su postale još zanimljivije uslijed koronapandemije, jer otkako nosimo zaštitne maske, područje oko očiju glavni je adut u uljepšavanju.

Gelovi, puderi, kremaste pomade, kistovi i druge potrepštine za obrve, koje su donedavno koristili ponajprije profesionalci, sada su široko dostupne u “uradi sama” verzijama. Obrve su u središtu pozornosti i stoga što ih vodeće predstavnice nove generacije njeguju kao zaštitni znak.

Čitajte i: Majka je jedna i neponovljiva! Donosimo idealne beauty poklone najdražim ženama za Majčin dan

Obrve su okvir lica

Počevši od manekenke Kaie Gerber (19) koja po uzoru na svoju majku, legendarnog supermodela Cindy Crawford, pazi da joj obrve ostanu “autentične”, samo im lagano dotjerujući prirodan oblik pomoću češljića i balzama.

image
Tom Pecheux,beauty direktor u YSL, i američki model Kaia Gerber.
PROFIMEDIA

I nove glumačke zvijezde itekako su svjesne koliko obrve pridonose autentičnosti lica, od mačkaste Ane de Armas (32) s uzvinutim tamnim lukovima iznad očiju, do Phoebe Dynevor (26) čije su ravne, smećkaste obrve u “dječačkom” stilu postale hit čim se pojavila u megauspješnoj seriji “Bridgerton”.

image
Ravne i smirene obrve - Phoebe Dynevor, zvijezda Bridgertona’.
DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK FOR BA/PROFIMEDIA

Phoebe uređuje obrve na jednostavan način: začešljavanjem nagore i popunjavanjem boje pomoću mekane i tanke olovke, kako bi mogla iscrtati precizne i neprimjetne poteze za prirodan izgled. Dobar podsjetnik da, unatoč svakojakim proizvodima za obrve, ne zaboravimo izuzetne mogućnosti olovke.

Čitajte i: Vedrana Tomić usrećila brojne Hrvatice: Osmislila je make-up koji ženama uvelike olakšava život

Prva hrvatska olovka i ulje za obrve

Ona je mnogo više od običnog klasika, kaže Splićanka Vedrana Tomić, vlasnica lanca CHIX Threading Bar s deset “walk-in” salona za uređenje obrva diljem Hrvatske.

- Osim konca, češlja i profesionalnih škarica, u oblikovanju obrva bitan je i “materijal” za popunjavanje. Već godinama iskušavamo najraznovrsnije proizvode i svaki ima neku prednost, ali nijedan nema sve što nam je potrebno za savršenu izvedbu. Stoga sam osmislila vlastitu olovku za obrve - ni presuhu, ni premasnu, načinjenu od prirodnog voska, dugotrajnu i vodootpornu. Nije testirana na životinjama i veganski je proizvod - kaže Vedrana.

image
Vedrana Tomić
IRIS BAN

Zajedno s olovkom lansirala je i superhranjivi booster s ricinusovim uljem i vitaminima jer obrve, kaže, valja popuniti iznutra da bi se mogle ljepše oblikovati izvana. Ricinusovo ulje ima kultni status među zvijezdama. Osobito ga hvali manekenka Hailey Bieber (24), ističući da je zaslužno za oporavak njezinih obrva koje je u tinejdžerskoj dobi neumjereno čupala, a danas ih pomno “uzgaja”.

Top metode za oblikovanje

Trajna šminka

Slabe i rijetke obrve mogu se ‘rekonstruirati’ tehnikom polutrajnog make-upa poznatom kao microblading ili japansko iscrtavanje obrva (1500 - 2000 kn). Sitnim iglicama pod kožu se unosi pigment na način da se precizno oponaša oblik i smjer rasta dlačica. Nakon 4 - 6 tjedana slijedi korekcija, odnosno dopunjavanje, a konačni efekt traje otprilike godinu dana.

Umjesto microbladinga sve se češće provodi tretman zvan ombre ili puder obrve, koji daje još prirodniji dojam, a efekt može potrajati i do dvije godine. Riječ je o trajnom make-upu koji se nanosi ‘sjenčanjem’ (tehnikom sličnom tetoviranju), a podjednako je pogodan za manje korekcije ili pak izrazitije naglašavanje obrva. Prosječna cijena - 2000 kn.

Sapunaste obrve

Takozvani soap brow, odnosno ‘sapunanje’ obrva nije novost (već dugo ga koriste make-up artisti na snimanjima), no postao je viralni hit zahvaljujući tutorijalima na društvenim mrežama. Za soap brow potrebni su kruti sapun za tijelo (preporučuje se proziran, što blažeg sastava, kako ne bi izazvao iritacije), četkica ili kist za obrve te olovka ili sjenilo za vizualno popunjavanje obrva. Lagano navlaženom četkicom treba povući preko sapuna (ne smije se pjeniti ni kapati s kista), a potom pročešljati obrve od korijena prema vrhovima, obuhvaćajući sve dlačice.

Potom se obrve popunjavaju olovkom. Za soap brow efekt ne mora se koristiti sapun jer sve više kozmetičkih brendova ima proizvode nadahnute tom tehnikom. Postupak je isti: navlažite četkicu, prijeđete njome po ‘sapunu’ i začešljate obrve u željeni oblik.

Čitajte i: Kreativni direktor Diora tvrdi da kvalitetan puder ženi može promijeniti život: Donosimo novitete koji zlata vrijede!

image
Djevojke diljem svijeta žele obrve kakve ima model Hailey Bieber...
Xavier Collin/Image Press Agency/SplashNews.com/Splash/Profimedia
image
... a ona je hrabro objavila fotografiju prije nego što ih je dotakla ruka profesionalnog vizažista.
BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia

Kaniranje

U posljednje vrijeme vrlo je popularno prirodno bojenje obrva kanom. Ona se na dlačicama zadržava dulje od klasične boje (uključujući dobro prekrivanje sijedih dlačica), a ostaje i na koži, što dodatno pridonosi efektu gušćih obrva. Pomoću kane mogu se dobiti vrlo profinjene nijanse bez ikakvih umjetnih kemikalija. Tretman traje 40-ak minuta, a prosječna cijena je 150 kn. Boja se na koži zadržava do 14 dana, a na dlačicama 4 - 6 tjedana.

Laminacija

Među najpopularnijim je tretmanima za obrve takozvana laminacija (brow lamination). To je svojevrsna ‘trajna’, odnosno ‘minival’ koji podiže dlačice te omogućuje njihovo začešljavanje u željenom smjeru, tako da se slabe i tanke obrve mogu na taj način doimati širima i punijima.

Laminacija se može provoditi s bojenjem obrva ili bez njega. Tretman traje 40-ak minuta, a dlačice zadržavaju ‘laminirani’ efekt do dva mjeseca. Za dugotrajniji efekt, obrve uvečer treba njegovati uljem, a ujutro počešljati kako bi bolje ‘stajale’. Cijena tretmana: 300 kn

Linker
19. travanj 2024 18:06