obožavat ćete je

Nije samo ukusna u kolačima! Bundeva je idealna za njegu kože u jesenskim danima zbog posebno moćnog koktela sastojaka

Ako vam se koža nakon ljeta još uvijek nije oporavila te primjećujete da je izgubila onaj stari sjaj, možda u rutinu morate uvesti neke promjene. Prva na listi nek vam se nađe kozmetika s bundevom koja će vašu kožu u trenu osvježiti.

Iako možda niste fan hladnijih mjeseci, i oni mogu biti ugodni ako se primjerice ušuškate ispod dekice, gledate filmove i u rukama vam je pumpkin spice latte, odnosno kava sa začinima od bundeve, cimeta i ostalih tipičnih jesenskih okusa i mirisa. Osim što od bundeve možete napraviti i ukusnu juhu, muffine ili je jednostavno jesti zapečenu u pećnici, ona je odlična i za njegu kože.

Zašto, pitate se? Naime, bundevu sve više i sve češće možemo pronaći u mnogim kozmetičkim proizvodima i to iz jasnog razloga - prepuna je korisnih sastojaka poput vitamina i minerala od kojih koža naprosto blista. Među njima su najkorisniji vitamini A, B2, B2 i C, a prepuna je i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kalijem, magnezijem i cinkom.

image
Bundeva nije sjajna samo u jesenskim specijalitetima, već i u njezi kože.
UNSPLASH

Moćan koktel AHA kiselina posebice će koristiti umornoj koži bez sjaja koja već polako gubi na elastičnosti i jedrosti jer one vrše nježan piling i pritom uklanjaju mrtve stanice koje zagušuju kožu, a potiču stvaranje novih.

Betakaroten, derivat vitamina A u bundevi smanjuje vidljivost bora i finih linija pa će od kremica, seruma i maski s ekstraktom ovog povrća i zrelija koža biti na dobitku.

Ako vas muče hiperpigmentacije, odnosno mrlje koje ste zaradili prekomjernim izlaganjem suncu, oslonite se upravo na proizvode s bundevom koji će pomoći da se flekice manje vide i obogatiti vašu kožu antioksidansima koji sprječavaju djelovanje slobodnih radikala. Slobodni radikali su kemikalije proizvedene tjelesnim procesima ili dolaze iz vanjskih izvora (poput različitih vrsta zagađenja) te oštećuju genetski materijal.

Dakle, ako imate osjetljivu kožu te su vam klasični pilinzi sa zrncima previše grubi, voćni enzimi iz bundeve napravit će isti posao, ako ne i bolji, a neće oštetiti vašu kožu. Ipak, mogli biste nakon korištenja maski s bundevom osjetiti lagano peckanje, ali nemojte se šokirati - to su upravo ti voćni enzimi koji ljušte mrtve stanice kože. Ako osjetite jače žarenje, odmah isperite lice od proizvoda i namažite ga gelom aloe vere. Nadamo se da se to ipak neće dogoditi.

Kako biste uvrstili neke proizvode s bundevom u vašu rutinu, potražili smo neke koji su na dobrom glasu među zaljubljenicima u preparativu.

image
Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask, Cult Beauty, 435 kuna.
PETER THOMAS ROTH
image
OSKIA Renaissance gel za čišćenje, Cult Beauty, 139,20 kuna.
OSKIA
image
Apivita maska s bundevom, 39,90 kuna.
APIVITA
image
Urban Skin Rx Purifying Pumpkin Pore Detox Maska i Piling, 120,60 kuna.
URBAN SKIN
image
KATE SOMERVILLE Dilo Oil Restorative Treatment ulje s ekstraktom bundeve, Cult Beauty, 500 kuna.
KATE SOMERVILLE
image
Elemis Superfood AHA Glow Cleansing Butter maslac za čišćenje, Notino.hr, 269 kuna.
ELEMIS
Linker
18. travanj 2024 15:01