Pripazite

Najnoviji hit u njezi kože često zaboravljamo ali je itekako važan, evo kako ga postići

Ako vam koža u zadnje vrijeme ‘odbija poslušnost‘, možda je narušen njezin ekosustav. Promjena rutine trebala bi riješiti taj problem.

Posljednje desetljeće svijet ljepote i kozmetike preplavili su razni trendovi i sastojci koji obećavaju brisanje bora, povećanje vlage i rješavanje akni i ostalih kožnih problema. No, u fokus u posljednje vrijeme dolazi novi trend - očuvanje mikrobioma, ekosustava mikroorganizama koje čine zaštitni sloj kože. Uravnotežen mikrobiom, dakle, vrlo je koristan za zdravlje kože.

Mikrobiomi kao što su virusi, bakterije i gljivice ključni su za održavanje zdravlja kože jačajući funkciju kožne barijere, koja sprječava štetne agresore i pomaže u smanjenju upale unutar kože.

Zdravlje mikrobioma postalo je važno u trenutku kada je Rob Calcraft, osnivač brenda Ren Clean Skincare, odlučio lansirati novi brend inspiriran tom tematikom - Cultured. Nakon njega su i drugi brendovi počeli obraćati pažnju na mikrobiom te osmišljavati proizvode koji ga čuvaju.

Jennifer Rock, dermalna facialistica i osnivačica brenda za njegu kože Skingredients, vjeruje da je zanimanje za mikrobiom posljedica pandemije Covida-19, slično kao i mnogi drugi aktualni trendovi.

image

Odbacite agresivne sastojke i umjesto njih koristite one nježne.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Što kad je koža umorna? Vidljive tragove nesanice na licu uklonite uz ove male trikove

"Tijekom pandemije su se mnogi okrenuli njezi kože kod kuće, ali bez razumijevanja kako sigurno koristiti moćne aktivne sastojke, pa je koža možda postala ugrožena i nadražena. Zbog toga smo naučili da je važno poštivati ​​našu kožu koristeći hranjive i obnavljajuće sastojke koji djeluju na obnavljanju ravnoteže mikrobioma", rekla je Rock za Glamour.

Najvažnija stavka za očuvanje mikrobioma je zaštita od vanjskih agresora, najviše polucije iz zraka, te da joj osiguramo dovoljnu količinu vlage.

Kako dakle brinuti o mikrobiomu?

Rock tvrdi da bismo prvenstveno trebali odbaciti agresivna sredstva za pranje lica koja sadrže gomilu tenzida te u rutinu ubaciti što nježnije proizvode. Također, prekomjerna upotreba određenih aktivnih sastojaka, poput retinola, može promijeniti pH ravnotežu naše kože i poremetiti mikrobiom.

Najbolje što možete napraviti jest uvesti proizvode koji rade na poboljšanju funkcije barijere kože, a to su ceramidi i hijaluronska kiselina. Ceramidi su strukturni elementi kože, odnosno lipidi, koji je štite od vanjskih utjecaja i drže je napetom, ali se tijekom godina njihova proizvodnja smanjuje, baš kao i proizvodnja hijaluronske kiseline koja koži osigurava vlagu.

U nastavku donosimo nekoliko proizvodima koje možete uvrstiti u svakodnevnu njegu i očuvati svoj mikrobiom.

image

The Inkey List Multi-Biotic krema, 116,90 kuna, Cult Beauty.

The Inkey List
image

Drunk Elephant Sweet Biome Fermented Sake Spray vodica za lice, 315 kuna, Space NK.

DRUNK ELEPHANT
image

Murad Prebiotic 4-in -1 MultiCleanser gel za čišćenje lica, 341 kuna, Feel Unique.

MURAD

Čitajte i: Nova misija: Osnivačice hit kozmetičkih brandova otkrivaju tajne clean ljepote

image

BYOMA Hydrating Serum, 116,90 kuna, Cult Beauty.

BYOMA
image

Cultured Biome One Serum, 495 kuna, Cult Beauty.

CULTURED
Linker
22. travanj 2024 18:17