ulog za budućnost

Na pragu ste tridesete? Evo kojih biste osam proizvoda trebali što prije uvesti u beauty rutinu

Da biste kožu održali što sjajnijom, zdravijom i napetijom, krajnje je vrijeme da ‘podebljate‘ svoj kozmetički ormarić.

Čak i ako ste sve ovo vrijeme koristili samo jedan ili dva beauty proizvoda, sigurno ste primijetili da vaša koža nije ista s 20 i s 27 godina. Na njezino stanje utječu mnogi faktori - od životnih navika, prehrane, vanjskih faktora poput onečišćenja i utjecaja sunca.

Naime, oštećenja od sunca, kao što su hiperpigmentacije, mrlje, bore i borice, počnu se pojačano javljati u tridesetim godinama, no te promjene najčešće su posljedica načina njege kože ili izostanak iste. Također, njezina reparativna sposobnost s godinama počne slabjeti pa joj moramo pomagati izvana, ne samo iznutra.

Da biste kožu održali što duže napetom, zdravom i sjajnom, sada je krajnji čas da joj se pojačano posvetite i to uvođenjem proizvoda koji će vam u tome pomoći.

Nježna čistilica

Kožna barijera je osjetljiva i trebamo je čuvati, a to nećemo napraviti koristeći agresivne proizvode za čišćenje nego baš suprotno - one što nježnije. Ako svakog dana nosite težak make-up, duplo čišćenje je 'must', ali samo proizvodima koji kožu neće isušiti.

Serum s vitaminom C

Vitamin C snažan je antioksidans koji štiti kožu i cijeli organizam od slobodnih radikala - kemijskih spojeva velike reaktivnosti koji se u tijelu stvaraju svakodnevno te uzrokuju oštećenja i ubrzavaju starenje. Kako smo uz zamorce i majmune jedina vrsta čiji organizam ne može sam proizvoditi vitamin C, moramo ga unositi hranom i putem kože.

Serum s ovim vitaminom jedan je od najvažnijih proizvoda koji bi se trebao naći u vašoj beauty rutini.

Čitajte i: Gua sha: Čudotvorna stvarčica koja garantira zategnut i blistav izgled kože, evo kako se koristi

image

Hijaluronska kiselina idealna je za svaki tip kože!

Deposit Photos

Serum s hijaluronskom kiselinom

Što napeta koža ima, a dehidriranoj nedostaje? Vlaga! A najbolji izvor vlage je hijaluronska kiselina koja na sebe veže vodu i tako čini kožu jedrom i daje joj onaj poznati 'plump' efekt. Osim toga, hijaluronska kiselina prirodan je neprijatelj bora te ju možete koristiti čak i ako imate neke kožne probleme poput dermatitisa ili ekcema.

Krema za zaštitu od sunca

Bilo ljeto ili zima, sunce ili oblaci, krema sa SPF faktorom 30 ili većim obavezna je na dnevnoj bazi ako ne želite za 20 godina riskirati melanom i hrpu mrlja. Danas su kreme za zaštitu od sunca vrlo lagane i ne opterećuju kožu kao što su nekad pa izgovora za nenošenje SPF kreme zaista nema.

Krema za područje oko očiju

Koža oko očiju je najtanja na tijelu i jedno od prvih mjesta na kojima se stvaraju prve bore pa ju je preporučljivo počesti što ranije koristiti. Osim što time razvijate dobru naviku, hidratizirate to područje i na njemu se manje ističu bore što ste stariji. Najkorisniji sastojci u kremi za područje oko očiju su hijaluronska kiselina, kofein, kolagen, peptidi i retinol.

Čitajte i: Isprobala sam prirodnu kozmetiku brenda inspiriranog izvorskom vodom rijeke Gacke

image

Okoloočna krema važan je dio beauty rutine.

DEPOSIT PHOTOS

Proizvod s retinolom

Retinoidi su najučinkovitiji sastojak protiv bora, a najčešće se nalaze u kremama i serumima. Osim toga, potiču izgradnju kolagena te poništavaju fotostarenje. No, s njima treba biti oprezan ako imate osjetljivu kožu, tako da prije korištenja svakog proizvoda s retinolom isprobajte ga na malom dijelu lica i pratite reakciju. Ako je nema, proizvod možete slobodno koristiti, ali samo u večernjim satima i preko zime, kada je sunca manje jer retinol u kombinaciji sa suncem može izazvati iritaciju i hiperpigmentaciju.

Piling za lice i tijelo

Nema do dobrog pilinga, kako za lice, tako i za tijelo. Dok su mehanički idealni za brzinsko skidanje mrtvih stanica kože, enzimski prodiru u dublje slojeve kože i daju joj svjež, obnovljen izgled. Pilinzi za lice trebaju biti nježniji nego oni za tijelo jer koža tijela je deblja od kože lica. Također, piling koristite samo jednom do dvaput tjedno, sve više od toga ne previše i može oštetiti zaštitnu barijeru kože.

Linker
17. travanj 2024 14:28