MALI VODIČ

Ljetna shema kozmetičke torbice: Što ponijeti sa sobom, a što svakako izbjegavati

Lukavom selekcijom kozmetičkih proizvoda štedi se prostor u putnoj torbi, a njegujuća rutina zadržava maksimalnu učinkovitost. Evo što je doista potrebno kako bi se održao blistav izgled tijekom godišnjeg odmora.

LICE

PARIS, FRANCE - JUNE 24:  Model Alexina Graham, outside Balmain, during Paris Fashion Week - Menswear Spring-Summer 2019, on June 24, 2018 in Paris, France.  (Photo by Edward Berthelot/Getty Images)
Getty Images

Iako je u sunčanim mjesecima naglasak kozmetičke industrije uglavnom na proizvodima sa zaštitnim faktorom, ne treba zaboraviti osnovu njege; hidratantna krema na bazi vode (bez SPF-a!) nadomješta vlagu izgubljenu znojenjem, a čistač osigurava blistavost pora - što je važno kako bi koža mogla "disati". Jednom tjedno preporučuje se staviti sheet masku koja pomaže u održavanju elastičnosti i mekoće, a najbolji način za uklanjanje nakupljenih mrtvih stanica i regeneraciju kože koju sunce pomalo "ulijeni" je korištenje laganih pilinga prije spavanja.

Hidratantna krema sa SPF-om 25 750 kn BIOLOGIQUE; RECHERCHEBlue Heart hranjiva krema 3315 kn LA MER; Joyful Time hidratantna sheet maska umiruje kožu lica 15 kn MIZON; Bamboo Pure Eco krema s osvježavajućim učinkom hlađenja 161,90 kn TONYMOLY; Krema sa zaštitnim faktorom 25 119,67 kn DAYLONG

TIJELO

A cropped shot of a woman in a bikini lying next to a clear pool
Getty Images

Proizvodi s naznakom njege poslije sunčanja nisu samo marketinški trik, to su formule s pomno probranim sastojcima koje koži daju koktel onoga što joj nedostaje - vlagu, ubrzanu regeneraciju i zaštitu, sve to s ugodnim učinkom hlađenja. Osim njih, preporučuje se koristiti ulja za tijelo, koja su ove sezone uglavnom šljokičava pa, osim što zadržavaju vlagu, tenu daju i zavodljivu svjetlucavost.

Losion poslije sunčanja s cvjetnom vodicom smilja, eteričnim uljem lavande i aloe verom 84,90 kn IMMORTELLA; After sun losion za tijelo 54,90 kn NIVEA; Coco Cabana Cream krema za tijelo 305 kn SOL DE JANEIRO; Njegujuća krema iz linije Nebeska ruža 44,90 kn NEVA1918; Sun Care Sports SPF 50 vodica za sunčanje 271,10 kn SHISEIDO

KOSA

Getty Images

Gotovo nezamislivo, ali ljetni godišnji odmor ima i pokoju negativnu posljedicu, vidljivu upravo na kosi - koja gubi boju, postaje suha i beživotna. I nju treba zaštititi faktorom kako bi vlasi zadržale što više vlage, no poželjno ju je i isprati od soli nakon svakog kupanja. Povremeno šamponiranje i korištenje regeneratora upotpunit će maska s naznakom "after sun", bogata prirodnim uljima i UV filtrima koji je zaglađuju, ali i preveniraju buduća oštećenja.

Šampon za intenzivno jačanje kose iscrpljene od sunca 85,90 kn KLORANE; Zaštitno mliječno ulje za dubinsku hidrataciju 96,90 kn NUXE; Hair In The Sun hranjiva maska 134,10 kn COLLISTAR; Detox & Repair balzam za regeneraciju kose 69,90 kn JOHN FRIEDA; Creme De Soin A L'Amarante regenerator 429 kn LEONOR GREYL

ŠTO TREBA IZBJEGAVATI

Sastojci poput retinola, glikolne kiseline i raznih esencijalnih ulja nerijetko su fototoksični ili oslabljuju kožnu barijeru. Isto vrijedi za šampone sa sulfatima, koji će isušenu kožu i kosu samo dodatno iziritirati. Što se, dakle, ljetne njege tiče - manje je doista više.

Linker
19. travanj 2024 07:39