vrijedan sastojak

Lavanda - kraljica mediteranskog bilja: Iznimno je blagotvorna za kožu, a posebno dobro liječi kožu sklonu aknama

Ova mediteranska biljka predivne ljubičaste boje od davnina se koristi u kulinarstvu, medicini i aromaterapiji, a danas je vrijedan dio kozmetičkih preparata. Evo zašto biste je trebali uvrstiti u svoju rutinu njege kože.

Bilo da tjera moljce podalje od vaše odjeće elegantno zapakirana u mirisne vrećice ili je zbog svog opojnog i umirujućeg mirisa dio vašeg kućnog spa tretmana, lavanda je često dio svakog domaćinstva. I to s pravom!

Ljubičasta grmolika mediteranska biljka intenzivnog mirisa nije samo estetski predivna i neizostavni dio svakog vrta, već ima i mnogobrojne koristi za kožu.

Čitajte i: Sitne, bijele točkice na koži ponekad nisu prištići! Evo kako se riješiti tvrdoglavih, ali bezopasnih ‘mliječnih akni‘ - milija

Poznata je još kao i lavandula, a od nje se najčešće rade eterična ulja, hidrolati ili ljekovite biljne vodice, čajevi, stavlja se u parfeme ili se pak koristi kao začin. Da, da, sladoled s lavandom posebno je dobar!

image
Lavanda ima antibakterijska, protuupalna i antifungalna svojstva te je snažan antioksidans.
UNSPLASH

Osim u kulinarstvu i kozmetičkoj industriji, lavanda je posebno cijenjena u aromaterapiji i to zbog gotovo trenutnog umirujućeg učinka i sposobnosti da nam smiri um i da nas uspava. Osim toga ima i blagotvorne učinke na kožu.

Koža ju naprosto obožava

Zapisi o botaničkoj upotrebi lavande datiraju prije 2500 godina na Mediteranu, Bliskom istoku, u Indiji, kao i u Starom Rimu, posebice njihovim ritualima kupanja. Jedno od najpoznatijih ljekovitih svojstava lavande jest ono antibakterijsko. Vojnici u Prvom svjetskom ratu nosili svugdje sa sobom su nosili ulje lavande jer su ga koristili kao antiseptik za rane.

Ljekovitu moć ovih ljubičastih pupoljaka prvotno je otkrio francuski kemičar René-Maurice Gattefossé 1910. godine, zahvaljujući laboratorijskoj eksploziji. Nakon što je spustio spaljenu ruku u posudu s uljem lavande, primijetio je kako je koža zacijelila s jedva ikakvim vidljivim ožiljcima.

Čitajte i: Mandelična kiselina novi je ‘it‘ sastojak u njezi kože: Može se koristiti i ljeti, a posebno će je obožavati osjetljivi tipovi

Odlična je za akne

Kako ima antibakterijska i protuupalna svojstva, lavanda je odlična u tretiranju akni i prištića jer uklanja bakterije s površine kože i zacjeljuje ožiljke nastale od ovih tvrdoglavih pojava. Ulje lavande jedno je od rijetkih ulja koja se mogu nanijeti direktno na kožu, bez da izazove ozbiljne iritacije i crvenilo. No, ako imate izrazito osjetljivu kožu, uvijek ga pomiješajte s nešto baznog ulja poput ulja koštica marelice, badema ili jojobe.

image
Eterično ulje lavande od davnina se koristi u aromaterapiji.
PEXELS

Poboljšava cirkulaciju

Lavanda je jedinstvena po svojoj dokazanoj sposobnosti da pospješuje cirkulaciju krvi, što znači da omogućuje da što svježiji kisik i hranjive tvari dođu do površine kože. Osim toga, štiti prirodnu barijeru kože te uravnotežuje njezinu razinu pH. Zbog toga se hidrolat lavande može koristiti kao svakodnevni tonik za lice.

Detoksikacijski učinak

Naša je koža svakodnevno izložena onečišćivačima iz zraka koji utječu na njezino preuranjeno starenje. Kako biste odgodili pojavu bora i sitnih linija te kožu održali jedrom i elastičnom, koristite proizvode s lavandom jer sadrži snažne antioksidanse koji se bore protiv utjecaja smoga, ispušnih plinova, ali i slobodnih radikala.

Čitajte i: Imamo voćku za svaki vaš kozmetički problem: Lubenica, grožđe, ananas i kokos savršeni su za vašu kožu i kosu!

Umiruje ekceme i njeguje suhu kožu

Ekcemi se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, a koža postaje suha, svrbi i ljušti se. Lavanda je rješenje i ovog problema jer također ima antifungalna svojstva. Ulje lavande može se koristiti i za liječenje psorijaze - pomaže u čišćenju vaše kože te umanjuje crvenilo i iritaciju.

Ako želite uvrstiti lavandu u svoju rutinu njege, a ne želite koristiti samo eterično ulje, dobra je stvar da se lavanda nalazi u mnogim vrijednim kozmetičkim proizvodima poput krema, serumi i maski. Evo nekoliko prijedloga:

image
Kiehl's Midnight Concentrate ulje, 530 kuna.
KIEHL‘S
image
Aurelia London Cell Repair noćno ulje, Cult Beauty, 539,40 kuna.
AURELIA LONDON
image
Mala od lavande prirodna deo krema lavanda/vanilija, 39,90 kuna.
MALA OD LAVANDE
image
Malinca Hidrolat lavande iz ekološkog uzgoja, 55,92 kune.
MALINCA
image
Laneige maska za hidrataciju, Cult Beauty, 226 kuna.
LANEIGE
image
Mala od lavande prirodna deo krema lavanda/vanilija, 39,90 kuna.
MALA OD LAVANDE
image
Dr. Hauschka Krema za tijelo s lavandom i sandalom, Bio&Bio, 149,90 kuna.
DR. HAUSCHKA
Linker
26. ožujak 2024 19:42