Trend za kojim ludimo

Kako je vizažistica hit serije postavila novi pokret u svijetu šminkanja i što možemo očekivati u novoj sezoni

Nakon prikazivanja ‘Euforije‘ koja je premijeru doživjela 2019. godine na HBO-u, došlo je do pravog booma u svijetu make-upa inspiriranog izgledom protagonistica. Za sve je zaslužna Emmyjem nagrađena Donielle Davy koja je unijela novu paletu boja i linija u modernu beauty industriju.

Može se reći da je serija "Euforija" pravi hit na svim razinama. Dugoočekivana druga sezona pristigla je na platformu HBO prije nekoliko tjedana, a publika svakog ponedjeljka s veseljem iščekuje novu epizodu. Osim što izraženom senzibilnošću i jednom novom ozbiljnošću pristupa problemima mladih, ova se serija odlikuje izvanrednom režijom, glumom i scenarijem, a šminkom, koja podsjeća na editorijal nekih od najpoznatijih modnih časopisa, oslikava karaktere i kompleksna unutrašnja stanja protagonista.

Make-up inspiriran kaleidoskopom, tehnicolor pogledima, šljokicama i kristalima koji stvara Donielle Davy postao je u najmanju ruku vizažistički pokret. Davy je, u suradnji s kreatorom Samom Levinsonom, nastojala donijeti na scenu novi način šminkanja koji bi se suprotstavio postojećim trendovima i standardima ljepote, a na koncu je iznijela svojevrstan manifest estetskih pomaka generacije Z i novu slobodu samoizražavanja.

Čini se kako Davy najradije kreira svoju priču na kapcima, s obzirom na to da su najzapaženija ostvarenja njezinog rada upravo na području oko očiju.

Iako je prva sezona prštala neonskim bojama, glitterom i kristalima, novi, mračniji ton druge sezone najavljuje i određenu promjenu u načinu i stilu šminkanja, a do sada se to ponajviše moglo primijetiti kod lika Jules (Hunter Schafer) koja, ulaskom u vrtlog emocionalnih problema, znatno smanjuje intenzitet boja koje nosi. No, ova se promjena odnosi i na ostale likove, njihovo sazrijevanje i generalne novitete koje donosi druga sezona.

Čitajte i: Stiže dugo iščekivana druga sezona serije ‘Euphoria‘: Zendaya na premijeri zasjala u kultnoj Velntinovoj haljini iz devedesetih

Ipak, najvažniji zadatak koji Davy uspješno ispunjava jest kameleonsko komentiranje unutrašnjih stanja likova. Naime, način na koji su našminkani potpuno je povezan s namjerom koja stoji iza njih i s onime kroz što u tom trenutku prolaze, a ta su stanja, baš kao i make-up, sklona konstantnim mijenama. Nova sezona serije svakako obećava, a u nekoliko narednih tjedana otkrit ćemo euforiju novih pravila koja ispisuje vizažistička genijalka Donielle Davy.

Linker
19. travanj 2024 23:45