Getty Images
čine razliku

Držite se ovih 5 pravila i postat ćete prava profesionalka u nanošenju sjenila

Možda vam se ne čini da je nanošenje sjenila znanstvena fantastika, ali zapravo je vrlo kompleksno ako želite uredan make-up koji će potrajati do kraja dana. Zato smo napravili mali vodič kako ćete uz osnovnih pet pravila poboljšati vašu make-up vještinu.

Možda vam se ne čini da je nanošenje sjenila znanstvena fantastika, ali zapravo je vrlo kompleksno ako želite uredan make-up koji će potrajati do kraja dana. Zato smo napravili mali vodič kako ćete uz osnovnih pet pravila poboljšati vašu make-up vještinu.

Osim tuša koji zadaje glavobolju mnogim ženama, nanošenje sjenila spada u najkompliciraniji korak make-upa. Iako se čini lako nanijeti ga onim malim aplikatorima koje obično dobijete s njim, sjenilo na kraju dana neće izgledati onako uredno kakvo je bilo na početku.

Dakako, ako ste u žurbi, dašak sjenila na očima kojeg ste nanijeli prstima bit će sasvim dovoljan da "otvorite" pogled i date mu svježinu. No, u svečanijim prilikama volimo da nam šminka na licu traje što duže, a to se odnosi i na sjenilo. Znamo pet jednostavnih trikova koji će vam to olakšati.

Koristite primer

Zašto je primer toliko važan korak? Kao prvo, primer, odnosno podloga, osigurava bolje prianjanje sjenila, pogotovo ako imate masne kapke. Osim toga, neutralna baza naglasit će boju sjenila i ono će vam duže trajati te neće biti potrebe za popravljanjem kroz dan. Ako pri ruci nemate primer, kao baza može vam poslužiti i tekući korektor koji ćete fiksirati puderom u prahu. Jedan od najboljih na tržištu je Urban Decay Eyeshadow Primer Potion.

Promotrite vaše oči

Prije nanošenja sjenila, važno je znati oblik svojih očiju. Imate li duboko usađene oči, one sa spuštenim kapcima, bademaste ili široko razmaknute? Nakon što ustvrdite koji je vaš oblik, bit će vam lakše odrediti tehniku nanošenja i blendanja sjenila specifičnu za taj oblik oka. Make-up artist Wayne Goss na Youtubeu je potanko objasnio kako naglasiti svaki od njih.

Dekodirajte vašu paletu

Možda ćete doći u iskušenje da na kapke jednostavno nanesete bilo koju boju sjenila, no ona su u paleti s razlogom posložena od najsvjetlijih do najtamnijih. Najsvjetlija boja služi kao baza i nju nanosite od korijena trepavica do ispod obrva. Ovu nijansu možete koristiti i u unutarnjem kutu oka kako biste otvorili pogled.

Nadalje, druga najsvjetlija nijansa ide na kapak jer je tek nešto tamnija od bazne, odnosno nanosite je od korijena gornjih trepavica do nabora kapka. Tamnija nijansa nanosi se na mjesto gdje se kost obrve spaja s naborom kako bi se stvorila definicija i dubina. I na kraju, najtamnija nijansa nanosi se uz korijen trepavica i malo prema naboru. Njome možete naglasiti i donji kapak ako želite za još dramatičniji pogled.

Pravi alat je ključan

Da, na tržištu postoji jako puno kistova za nanošenje sjenila, ali oni se, baš kao i nijanse, razlikuju po onome za što se koriste. Ako si želite olakšati i kistovi vas zbunjuju, uložite u tri osnovna kista - ovalni kist za nanošenje sjenila na kapak s čvrstim i ravnim dlačicama, kist za blendanje čije su dlačice mekanije te kosi kist kojim ćete lakše nanijeti tamno sjenilo uzduž trepavica.

Izaberite pravi tip sjenila

Za različite lookove najčešća i najbolja opcija su ona standardna, prešana te s njima nećete imati većih problema jer se daju lako blendati i nanositi. Kremasta sjenila odlična su ako želite dodatan sjaj, ali se lako mogu uvući u borice na masnim kapcima. Sjenila u prahu dolaze u malim posudicama i obično su jako pigmentirana, ali s njima treba znati raditi jer su prilično nezgodna za rukovanje.

Linker
26. travanj 2024 15:26