Uz ovih 15 jednostavnih pravila vaša će kosa blistati i zimi

Zima može biti posebno teška za kosu; hladni, suhi zrak, loše vrijeme i sve što dolazi s njime može isušiti kosu i napraviti ju sklonijom pucanju nego što je tijekom toplijih mjeseci. Ako vam je kosa suha i lomljiva, primijenite neke od ovih pravila za njegu kose kako bi bila zdrava i tijekom zime.

1. Rjeđe koristite šampon

Pokušajte smanjiti upotrebu šampona. Šampon će očistiti vašu kosu od prljavštine, ali će isto tako isprati sva prirodna ulja koja čine vašu kosu mekom i zdravom. Šamponirajte kosu jednom ili dva puta tjedno kako bi kosa ostala hidratizirana. Ako inače imate problema sa masnim tjemenom, i ne možete zamisliti da ne koristite šampon, isprobajte neki od suhih šampona koje možete koristiti povremeno.

2. Smanjite grijanje

Vrući tuš u hladnim danima može biti zaista ugodan, ali preveliko izlaganje vreloj vodi dodatno će isušiti vašu kosu, ali i kožu. Radije se tuširajte toplom ili mlakom vodom, i nemojte se predugo tuširati. Ako baš ne možete odoljeti povremenom vrućem tušu, zaštitite prije kosu kapom za tuširanje.

3. Pojačajte hidrataciju

Njega kose hidratizirajućim maskama i šamponima je najbolji način kojim se možete boriti protiv suhe kose ili tjemena. Isprobajte i uljne tretmane za hidrataciju.

4. Ne preskačite regenerator

Nikada. Iako zvuči očito, Obavezno koristite regenerator za kosu jer je prevažan korak u rutini njege kose, a zimi vaša kosa treba svu hidrataciju koju može dobiti.

5. Zaboravite na pegle za kosu

Koliko god uživale u feniranju kose, izravnavanju ili kovrčanju, u zimskim mjesecima biste trebale zaboraviti na upotrebu pegli za kosu ili uvijača, ili ih barem minimalno koristiti. Isto vrijedi i za sušila za kosu, iako ćete ih koristiti (možda i češće nego inače) smanjite im temperaturu.

6. Nosite kapu

Vremenske nepogode mogu napraviti puno štete vašoj kosi zato na izlasku iz kuće ne zaboravite na kapu ili barem stavite kapuljaču koja će vas zaštiti od padalina i hladnoće.

7. Nabavite ovlaživač

Grijalice i radijatori ozbiljno isušuju zrak, ali i vašu kosu. Nabavite dobar ovlaživač za spavaću sobu ili mali ovlaživač kojeg možete držati na radom stolu.

8. Redovito odlazite u frizera

Iako nekada znaju biti naporni, redoviti odlasci u frizerski salon(posebno u zimskim mjesecima) bit će više nego blagotvorni za vašu kosu. Redovito šišanje pridonijet će zdravom izgledu vaše kose i ukloniti neželjene ispucale vrhove. Dugu kosu kratite svakih 2-3 mjeseca, a kraću svakih 4-8 tjedana.

9. Jedite zdrave masti

Zdrave masnoće, poput omega-3 kiselina pomažu održati kosu sjajnom i direktno utječu na njen rast. Kako ih tijelo ne može samo proizvesti, potrebno ih je uzimati kroz prehranu, a to znači da morate jesti više ribe i namirnice poput avokada i raznih orašastih plodova.

10. Prehrani dodajte vitamine i minerale

Vitamini imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u obnavljanju kose od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Vitamini i minerali, a posebno vitamin C zaštitit će vašu kosu od ispucalih vrhova i lomljenja, i pomoći da bude zdrava i puna volumena. Jedite puno citrusa i lisnatog zelenog povrća ili nabavite kvalitetan dodatak prehrani.

11. Pijte puno vode

Ako se i vaše tijelo bori s nedostatkom vode, teško da ćete nekim preparatom moći pomoći svojoj kosi. Dehidracija direktno utječe na kosu, a ako ne pijete dovoljno vode usporite ćete i rast kose. Neka vam cilj budu tri litre dnevno. Nosite sa sobom bočicu za vodu kako ne biste zaboravili piti više vode.

12. Čuvajte tjeme

Ako imate isušeno tjeme koje vas često svrbi, povremeno se počastite masažom tjemena kokosovim uljem. Napravite to prije pranja kose, rezultate ćete primijetiti gotovo odmah.

13. Ne izlazite s vlažnom kosom

Iako to vjerojatno ni ne radite zimi, važno je napomenuti da je mokra ili čak vlažna kosa zimi podložnija pucanju. Osim što riskirate prehladu, i kosi će biti hladno što može uzrokovati nepotrebno oštećenje. Ako se obično tuširate ujutro i uvijek žurite pa ne stignete do kraja osušiti kosu, napravite to u večernjim satima tako da bude potpuno suha prije idućeg izlaska.

14. Koristite maske za kosu

I to barem jednom tjedno. I dvaput ako imate vremena. Hidratizirajuća maska za kosu može napraviti značajnu razliku u izgledu vaše kose zimi. izaberite onu bogatu maslacima i uljima, vaša suha i oštećena kosa će vam biti zahvalna.

15. Hidratizirajte se noću

Noćni uljni tretman za kosu ekvivalent je noćnoj kremi za lice. Izaberite ulje bogato Omega-3 masnim kiselinama poput ulja baobaba i umasirajte nekoliko kapi u kosu. Kosu zaštitite mekanim šalom kako ne bi uprljali jastučnicu.

Linker
26. travanj 2024 01:53