Spriječite na vrijeme

Nije mit - u ovo doba godine gubimo najviše kose, ali znamo kako to spriječiti

Gubitak kose u jesenskim i zimskim mjesecima za mnoge je žene sezonski fenomen čiji su rezultati jedva vidljivi, no neke žene gube mnogo više od uobičajenih 50 do 100 vlasi. Samo pomnim promatranjem možete zaključiti je li ispadanje kose sezonsko ili ima neki ozbiljniji razlog - tada valja potražiti pomoć.

Nakon pomne analize švedski su znanstvenici potvrdili da je gubitak kose doista sezonski - u kasnu jesen mnogi muškarci, a posebno žene postaju svjesni da tijekom pranja ili češljanja gube više kose nego inače.

Tipična kosa ima životni ciklus između 24 i 72 mjeseca tijekom kojih će normalno rasti, a u prosjeku izgubimo između 50 i 100 vlasi svaki dan, što je izravan rezultat uobičajenog rasta kose. Oko deset posto ljudske kose može biti u fazi poznatoj kao telogen tijekom koje kosa pojačano ispada. Istraživanja pokazuju da žene doživljavaju nešto veće stope telogena tijekom srpnja, pri čemu zahvaćene dlake opadaju oko 100 dana kasnije. Dobar pokazatelj pretjeranog opadanja kose je razdjeljak - često će prorijeđena kosa uzrokovati da razdjeljak izgleda šire. Ako je pak dovoljno dugačka da formira rep, moguće je da će zbog smanjene gustoće dlaka biti tanja od normalne.

Premda je gubitak kose sasvim normalan, ako pak izuzetno sporo raste ili je ispadanje kose lokalizirano, to bi mogao biti pokazatelj ozbiljnijeg problema.

image

Za žene koje pate od prorijeđene kose, korisno je potražiti savjet stručnjaka.

DEPOSITPHOTOS

Ispadanje kose na određenim područjima oko vrha tjemena kod žena je poznato kao androgena alopecija, nasljedni gubitak kose pod utjecajem muških spolnih hormona, dominantno testosterona. Sezonsko ispadanje kose može biti poprilično jako, no cijeli je proces potpuno normalan i često nema razloga za brigu.

Ipak, ako kosa izuzetno sporo raste ili je ispadanje lokalizirano, to bi mogao biti pokazatelj ozbiljnijeg problema. Neki sugeriraju da stres uzrokovan ljetnim vrućinama može poslužiti kao objašnjenje. Švedski znanstvenici koji istražuju ovaj fenomen sugeriraju da ženama tijekom ljetnih mjeseci raste više kose kako bi ona zaštitila vlasište od vrućeg sunca i ultraljubičastog zračenja. Dolaskom jeseni ovaj dodatni rast više nije potreban pa stoga kreće ispadati.


Kako spriječiti opadanje kose

Za žene koje pate od prorijeđene kose tijekom cijele godine ili lokaliziranim točkama, korisno je potražiti savjet stručnjaka za gubitak kose. Ne samo da će procijeniti što uzrokuje opadanje, već će razgovarati i o rasponu dostupnih tretmana za stabilizaciju i poticanje ponovnog rasta.

Među brojnim tretmanima protiv gubitka kose koji su dostupni svima nalaze se i posebne linije proizvoda brenda PHYTO.

image
DELMERION

Phytonovathrix tretman najučinkovitije je prirodno rješenje protiv svih vrsta ispadanja kose koje djeluje na čak 16 bioloških čimbenika uključenih u gubitak kose. Namijenjen je za oba spola, a posebno se preporučuje za tanku kosu, gubitak volumena i debljine, te kronično (androgena alopecija) ili reaktivno ispadanje kose. Ima klinički dokazanu učinkovitost na smanjenje gubitka kose (-84%) te povećanju rasta, gustoće, čvrstoće i općenito ljepote kose.

image
DELMERION

Phytonovathrix šampon smanjuje problem stanjivanja i ispadanja, ojačava kosu te joj vraća energiju i vitalnost.

Phytonovathrix ampule su efikasni tretman koji spriječava ispadanje, a potiče rast kose. 3 puta tjedno nanijeti sadržaj ampule priloženim aplikatorom na vlasište te umasirati, najbolje nakon pranja kose Phytonovathrix energizirajućim šamponom protiv ispadanje kose. Phytophanere kapsule protiv ispadanja kose nadomjestak su prehrani jer sadrže vitamine koji potiču rast i snagu kose.

image
DELMERION

Phytopolleine ulje pogoduje stimulaciji vlasišta, a Phytocyane ampule i šampon botanička su formula bez lijekova koja pomaže u usporavanju privremenog stanjivanja kose i podupire prirodnu mikrocirkulaciju vlasišta kako bi se stvorilo optimalno okruženje za rast nove kose. Rezultati kliničkog testiranja ukazuju na učinkovito djelovanje protiv stanjivanja kose (-85%), povećanje volumena (+94%) te sjaja kose (+100%) a tretman ampulama i šamponom ima praktično, dugotrajno djelovanje, bez mašćenja vlasišta, olakšava styling kose i odgađa pojavu sijede kose.

image
DELMERION

Za one koji žele više PHYTOPOLLEIN tretman botanički je koncentrat ulja, pravi revitalizirajući eliksir za vlasište, obogaćen eteričnim uljima za dubinsko čišćenje i regulaciju, pročišćava i vraća ravnotežu neuravnoteženom vlasištu poput viška sebuma, peruti, osjećaja nelagode. Preporučuje se onima koji pate od neuravnoteženog vlasišta, bilo da je suho, masno, svrbi ili nadraženo.

image
DELMERION

PHYTO proizvode možete naći u bolje opskrbljenim ljekarnama, Muller trgovinama diljem Hrvatske te na www.delmerion.hr

Linker
20. ožujak 2024 20:03