Pexels
Jednostavna, a pale

Kosa zimi treba pojačanu njegu: Ako vam se stalno masti, suha je ili vas svrbi tjeme, ovih šest pravila napravit će vidljivu razliku

Maske, balzami i šamponi neće pomoći vašoj kosi ako uporno radite greške zbog kojih se pojačano masti, isušena je i bez zdravog sjaja. Briga o kosi ne mora biti gnjavaža ako se držite nekih osnovnih pravila koja će vam pomoći održati je zdravom tijekom zime, ali i cijele godine.

Kosa zimi, baš kao i koža, treba pojačanu njegu i pozornost kako bi proljeće dočekala zdrava, sjajna i bez peruti. Iako mislimo da pranje i održavanje kose nije znanstvena fantastika, nerijetko radimo greške koje posljedično dovode do isušivanja, svrbeži i pojačanog mašćenja. Kako biste je održali lepršavom i čvrstom, redovito primjenjujte ovih šest pravila:

Ne pretjerujte s pranjem

Pexels

Prvo i najvažnije pravilo jest - kosu perite kada za to stvarno postoji potreba. Zašto? Jer prečestim pranjem skidate prirodne masnoće i isušujete i kosu i vlasište pa se ono još više masti. Tako dolazite u začarani krug iz kojeg teško možete izaći. Kosu perite najviše dva puta tjedno, a u ostale kritične dane koristite kvalitetan suhi šampon.

Perite je mlakom vodom

Kod pranja kose treba paziti i na temperaturu vode. Važno je dane bude pretopla; idealna je mlaka voda jer sve toplije od toga isušuje tjeme i dolazimo do istog problema kao i u prethodnom odlomku. Za dodatan sjaj kose zadnje ispiranje neka bude što hladnijom vodom koja će također stisnuti pore na tjemenu.

Tu i tamo napravite piling

Suhi šampon, lakovi, pjene i ostali proizvodi za stiliziranje nakupljaju se na koži glave pa tu i tamo treba napraviti generalku u vidu pilinga. Osim što će pročistiti tjeme od nečistoća, uklonit će i mrtve stanice kože i dati kosi svježinu i polet. Ako ne želite kupovati poseban piling za tjeme, u šampon stavite malo sode bikarbone i time ga istrljajte te potom dobro isperite.

Koristite četke sa širokim i fleksibilnim zupcima

Grube i krute četke i češljevi stvar su prošlosti i samo će vam oštetiti kosu. Umjesto njih nabavite četku poput slavne Tangle Teezer koja kao od šale raščešljava i najzapetljanije vlasi. Kada je probate, nikada vam neće trebati ijedna druga.

Stiliziranje svedite na minimum

Pexels

Pegla, uvijač i ostali alati za stiliziranje mogu oslabjeti korijen vlasi pa ih ne treba često koristiti. Prije svakog izlaganja kose toplini, pošpricajte je proizvodom za zaštitu od topline. Vrijeme sušenja fenom možete skratiti tako da kosu držite u ručniku barem 10-15 minuta kako bi upio većinu vode.

Koristite blage šampone i regeneratore

Puno pjene ne garantira učinkovitost šampona! Čak i oni šamponi bez SLS agensa mogu dobro oprati kosu i ukloniti sve nečistoće, ali s jednom bitnom razlikom - kosa će vam izgledati zdravije i neće biti isušena.

Linker
18. travanj 2024 02:45