Inspiracija

Ideje friške za dobre šiške: Odaberite savršenu verziju za sebe i osvježite jesen novim imageom

Rezanje šiški velika je promjena imidža, a bez obzira na vlastiti ukus pri odluci koju verziju bismo htjeli treba uzeti u obzir oblik lica, kao i tip i kvalitetu kose.

O šiškama se vječno vode rasprave, to više što se često povezuju sa životnim rezovima i zaokretima. “Friške“ šiške simboliziraju novi početak, odvažan korak naprijed. Stoga ne čudi što su među najistaknutijim frizerskim trendovima u pandemijskom razdoblju u kojemu težimo oslobođenju i preobražaju.

Dugokosa američka glumica Dakota Johnson ima vrlo guste šiške u takozvanom Kleopatrinu stilu, ali mnogo mekše i lepršavije.

image
Dakota Johnson kao moderna Kleopatra.
STEFANIA D‘ALESSANDRO GETTY IMAGES

"Na popularnost šiški utječe i promjena godišnjeg doba. Jesen se uobičajeno doživljava kao stilska prekretnica pa se tada žene češće odlučuju za osvježenje izgleda šiškama. Ima u tome i praktičnih razloga jer šiške je lakše održavati kad je hladnije nego kad se znojimo na ljetnim temperaturama", objašnjava Marina Ivanković, vlasnica zagrebačkog Frida Hair Salona.

Holivudska diva Jessica Chastain voli ‘curtain bangs’, razmaknute poput zastora.

image
Jessica Chastain voli 'curtain bangs'.
CARLOS ALVAREZ GETTY IMAGES

Bezbroj je savjeta o tome kojem obliku lica (ne) odgovara određeni stil šiški. Primjerice, smatra se da šiške A-oblika vizualno izdužuju četvrtasto lice, a kratke “baby“ šiške posebno dobro pristaju srcolikom licu, ali ustvari nema pravila.

Čitajte i: Jednu od najpoželjnijih jesenskih frizura obožavaju i domaće dame: Ministrici Tramišak ovaj detalj daje poseban šarm

Britanska glumica i redateljica Rebecca Hall napravila je pun pogodak visoko rezanim ‘baby’ šiškama.

image
Rebecca Hall s baby šiškama.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Mnogo ključnih faktora

"Pri oblikovanju šiški uzimaju se u obzir crte lica, no njihov izgled ovisi i o tipu kose i ukupnom stilu osobe. Ključno je to kako šiške nosite" kaže Marina.

Zvijezda novog filma o Jamesu Bondu, Francuskinja Léa Seydoux, ima novu ‘pixie’ frizuru s kratkim šiškama.

image
Lea Seydoux s pixie frizurom.
JASON MENDEZ GETTY IMAGES

Najbolje to pokazuju brojne poznate žene koje svaka na svoj način “isfuravaju“ šiške, uključujući glumice Léu Seydoux (36), Anu de Armas (33) i Jessicu Chastain (44) te pjevačicu Miley Cyrus (28).

Čitajte i: Nekima su omražene, dok ih drugi nose kao da nema sutra: ‘Baby šiške‘ se vraćaju na beauty scenu u punom sjaju

Američka pop-zvijezda Miley Cyrus proslavila je novu verziju nekoć prezrene frizure zvane ‘mullet’, poznate i kao fudbalerka.

image
Miley Cyrus s mullet frizurom, poznatom i kao 'fudbalerka'.
GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Marina Ivanković napominje da svaki stil šiški zahtijeva i određene trikove. Primjerice, popularnim zastor-šiškama ne smije se pri feniranju povećavati volumen, nego trebaju biti što bliže čelu. No, ravnim i istanjenim šiškama svakako je potrebno dodati ponešto volumena, ne samo kako bi izgledale punije nego i da vlasi ne bježe. Kratku kosu najbolje je pak oblikovati tako da se proizvodi za stiliziranje nanose dok je još mokra pa će frizura dulje trajati.

Američkoj glumici i pjevačici Debby Ryan odlično pristaju slojevite i našušurene šiške nehajnog izgleda.

image
Debby Ryan u razbarušenom stilu.
CHRISTIAN VIERIG GC IMAGES
Linker
04. travanj 2024 23:57