Kremasti rižoto od cikle

 NIKOLA ZOKO
VAŽNOST HIGIJENE

Znate li koja hrana može utjecati na boju zubne cakline?

Brinu li muškarci o svojim zubima jednako kao i žene, ali i nakon koje hrane treba posebno prati zube? Odgovore na ta pitanja mnogi su pokušali doznati od stomatologinje na Curaprox eventu.

Brinu li muškarci o svojim zubima jednako kao i žene, ali i nakon koje hrane treba posebno prati zube? Odgovore na ta pitanja mnogi su pokušali doznati od stomatologinje na Curaprox eventu.

Briga o zubima i desnima važna je i za cjelokupno zdravlje – uključujući arterije, srce i mozak. Mnogi problemi sa zubima nastaju zbog nepravilnog četkanja zuba kao i korištenjem pogrešnih alata za oralnu higijenu. Postavlja se pitanje razlikuje li se muška oralna higijena u odnosu na žensku? Upravo o toj temi progovorila je stomatologinja Hana Kralj na Curaprox Movember eventu održanom u zagrebačkom restoranu Pappar.

image

Chef Neven Kerht

NIKOLA ZOKO

Stomatologinja Hana Kralj istaknula je da muškarci lošije brinu za svoje zube te da ih svaki drugi ne pere redovito. "Nažalost, to vole kombinirati s pušenjem i generalno slabijom brigom za zdravlje i kvalitetu života, što dovodi do čestih kroničnih bolesti, koje se onda pogoršavaju zbog lošeg stanja sa zubima", rekla je dodajući kako su nam porazni statistički podaci o tome koliko ljudi pere zube.

image

Dr. Hana Kralj

NIKOLA ZOKO

Kao nacija nemamo naviku redovitog pranja zubi, a u odnosu na žene muškarci češće izbjegavaju četkicu i pastu za zube. Naravno, prisutni muškarci među kojima su bili glumci Goran Grgić i Domagoj Ivanković, društveni kroničar Neven Ciganović i pjevač Bojan Jambrošić te brojni novinari ne ulaze u tu statistiku. Tijekom večeri svi su oni otkrili detalje o vlastitoj oralnoj higijeni pokazujući kako se ispod brkova i brade kriju njegovani i čisti zubi.

image

Bojan Jambrošić

NIKOLA ZOKO
image

Dr. Hana Kralj i glumac Domagoj Ivanković

NIKOLA ZOKO
image

Neven Ciganović

NIKOLA ZOKO

Stomatologinja Kralj na posebno zanimljiv način istaknula nekoliko važnih koraka u pravilnoj higijeni zuba. Posebno se osvrnula na način četkanja zubi. Muškarci to rade energično i brzo, umjesto polako i temeljito. Također je pokazala je kako se pravilno drži četkica (poput olovke), kako se prislanja glava četkice u usnu šupljinu (pola vlakna na desni, pola na zube) te kako se zubi uvijek trebaju prati temeljito i sporije, zahvaćajući sve, pa i stražnje ili teže dostupne plohe. Umjesto grubog četkanja, koje može dovesti do oštećenja zubne cakline i povlačenja desni, potrebno je raditi kružne pokrete, gotovo bez jakog pritiska, kako bi četkica zahvatila sva dostupna mjesta u usnoj šupljini.

image

Stomatologinja Kralj opisala je kako se pravilno njeguju zubi.

NIKOLA ZOKO

Da bi zubi i desni ostali lijepi i zdravi, važno je koristiti mekanu četkicu s velikim brojem gusto raspoređenih, ravno rezanih vlakana čijem opisu odgovara Curaprox CS 5460 zubna četkica zvijezda ove macho večeri. Gosti su uživali u ukusnoj večeri, no saznali su kako kod određene hrane treba biti posebno oprezan.

image

Kremasti rižoto od cikle

NIKOLA ZOKO

"Cikla utječe na boju zubne cakline, a i riža ima sposobnost prianjanja (lijepljenja) na zube. Kad jedete ovakva remek djela Chefova kuhinje, ne zaboravite oprati zube", rekla je dr.Kralj dodajući kako Curaprox u svojoj ponudi ima must- have putni set koji stane u svaku torbicu ili džep, a omogućuje na brz i jednostavan način ukloniti tragove hrane. Dodala je i to kako je potrebno oprati zube dva puta dnevno, uz iznimku kad uživate u hrani koja ima sposobnost ‘bojanja‘ zubne cakline. Opasno je još i crno vino, kisela hrana, gazirana pića, previše slatkiša, intenzivni umaci...

image

Velike količine šećera utječu na kvalitetu cakline.

NIKOLA ZOKO
Linker
27. travanj 2024 09:13