Kako dalje?

Život poslije razvoda: Kako se osjećati se ugodno kao ‘singl‘ čak i ako su svi oko vas u paru?

Britanska životna trenerica Chantelle Dyson specijalizirana za ‘rasparene‘ samce, predlaže pet koraka koji će preporoditi vaš društveni život.

Situacija u kojoj ste nenadano postali soler/solerica u društvu s kojim ste se donedavno družili u paru, mogla bi se usporediti sa situacijom u kojoj ste, ne daj Bože, zakačili lepru ili kugu. Svi bježe od vas ili u boljem slučaju, započinju razgovor koji zapinje zbog nezgodnih tema (da slučajno ne spomenu bivšeg ili bivšu) i činjenice da im je neugodno što svi imaju nekoga, a vi zujite u društvenom međuprostoru. Pomislite li pritom da je bolje i nategnuto druženje, ispunjeno nelagodom nego usamljenost, činite prvu pogrešku u životu poslije razvoda, tvrdi Britanka Chantelle Dyson, certificirana životna trenerica specijalizirana za ‘rasparene‘ samce. I sama je poslije raspada sedmogodišnje veze iskusila kako je biti jedina samica među parovima. Zna kako je hvatati se za slamke ne bi li izbjegla sjediti kod kuće sama, preplavljena tužnim uspomenama, priča na wellbeing platformi jayshettcoaching.

image

Nakon kiše stiže sunce

STUART MILES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA STUART MILES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Strah od samoće ne smije biti razlog za socijalni kompromis. Krenite od toga da je u redu biti sam i da to što vaši prijatelji trenutačno nemaju vremena za izlazak s vama nije izgovor ostati kod kuće. Izađite, maknite se s kauča", savjetuje. Na putu do ispunjenog života poslije raskida, prva osoba koju treba dobro upoznati smo mi sami. Sve dok se ne počnemo osjećati ugodno sami sa sobom, ni drugima nećemo biti ugodni sugovornici.

image

Biti dobar sa sobom

OLHA KORONIEVSKA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Prisilite se pričati s ljudima oko sebe. U početku će zapinjati, ali kad se opustite, počet će vam prilaziti sami," prenosi portal Derbytelegraph. Sljedeći korak je prazninu nastalu ‘podjelom‘ prijatelja s bivšim (to se često događa) ispuniti novim ljudima. Pritom treba ići polako, dajte sebi i drugima dovoljno prostora: čavrljanje o neutralnim temama na planinarenju ili na plaži ne mora prerasti u prijateljstvo do groba. Prihvatite što se nudi, uživajte u razgovoru i druženju, možda će sugovornica ili sugovornik htjeti kasnije se naći s vama na kavi, a možda neće. I to je u redu. Ljudi osjećaju kad pošto-poto želite društvo, jednostavno ne vole da ih se lovi.

"Ne vršite pritisak na sebe ili druge. Naučite uživati u najboljem mogućem samačkom životu," kaže trenerica na svojoj stranici chantellethecoach. Ostalo će doći samo po sebi. Statistički je izgledno da ćete u neobaveznim kontaktima kliknuti s nekim ili nekima i sprijateljiti se.

image

Pisati dnevnik

DANIEL SAMBRAUS,THOMAS LUDDINGTON/SCIENCE SCIENCE LIBRARY/SCIENCEPHOTO/PROFIMEDIA

"Prijateljstva su najbolji lijek protiv jada zbog razvoda ili raskida", kaže Chantelle Dyson, koja je počela okupljati ljude oko sebe radi druženja. Ne zbog pronalaska novog partnera ili neobaveznog seksa, nego radi sklapanja prijateljstava, izlazaka, smijeha, zajedničkih kava odnosno čaja ... Do trenutka kad ćete profunkcionirati kao društveno biće, evo što trenerica savjetuje:

1. Priznajte sebi da ste usamljeni.

2. Vodite dnevnik, zapisujte ili u video zapisu pričajte o kako se osjećate i što biste, u društvenom smislu, htjeli postići.

3. Dnevnik će vam pomoći ljepše se izražavati i artikulirati svoje težnje.

4. Ako treba, natjerajte se isprobati nove stvari i situacije, bez nerealnih očekivanja. Prepustite se, prihvatite iskoristite novo iskustvo.

5. Uživajte u vremenu sami sa sobom. Priuštite si svojih ‘pet minuta’ i kad upoznate nove ljude. Uvijek osluškujte sebe.

Osjećati se dobro u vlastitoj koži vodi prema prihvaćanju sebe. Bez toga nas ni drugi neće prihvatiti.

Linker
15. travanj 2024 19:35