hrana i art

Zbog ilustracija ove Koprivničanke ćete se nasmijati, ali i ogladnjeti

Maida Srabović magistrirala je montažu na Akademiji dramske umjetnosti, no život joj je odveo u smjeru ilustracije i animacije. Upoznali smo ju zahvaljujući zabavnim recepatima koje objavljuje na svom Instagram profilu.

U ovom novom, digitalnom dobu lakše je nego ikad pronaći zanimljiv sadržaj, a još ako je spojen s nečim što je dio naše svakodnevice kao što je hrana, tim bolje. Kreativka Maida Srabović spojila je strast prema hrani i umjetnosti, a njezine maštovite ilustracije koje objavljuje na svom Instagram profilu maidichemokidich oduševljavaju nas iz dana u dan.

Ova ilustratorica, gastro blogerica i animatorica rođena u Koprivnici, u kuhanje se zaljubila još u djetinjstvu, kada je listala mamine kulinarske časopise, kuharice i bilježnice, gdje je zapisivala recepte. Ipak, zdravstveni problemi natjerali su je da u potpunosti promijeni prehranu i posveti se osmišljavanju zdravih recepata.

image

Maida u ilustraciji

MAIDA SRABOVIĆ

"Iako sam svoje prvo kompleksnije jelo napravila sama od nule već s 10 godina (bile su to krpice sa zeljem, za koje sam sama zamijesila i tijesto), samostalno kuhati nisam počela sve do odlaska na faks. Zbog histaminske intolerancije prešla sam na prehranu bez glutena, šećera i industrijski procesuirane hrane i tek tada sam shvatila koliko obožavam proučavati sve vezano uz hranu, ne samo recepte već i anatomiju probave, psihologiju gastronomije i sam nutricionizam", priča nam Maida.

Tada je shvatila koliko joj dobro ide osmišljavanje novih jela bez namirnica koje više nije konzumirala. Pokrenula je i gastro blog mmmaida na kojem je redovito objavljivala recepte. Ipak, blog je ugasila 2018. jer, kako kaže, više nije imala vremena posvetiti mu se na nivou koji ju je veselio.

image

Knedle s adrenalinom

MAIDA SRABOVIĆ

Gastro bed

Maida je tada mijenjala profesiju iz filmske montažerke u animatoricu i ilustratoricu, što joj je oduzimalo puno vremena, a iz prehrane je morala izbaciti još hrpu namirnica.

"Tad sam pala u ‘gastro bed‘. Taj sam naziv izmislila za stanje u kojem izgubiš volju za hranom na svim razinama. Kad ti kuhati više nema smisla, jer na tanjuru vrtiš par istih namirnica od kojih nemaš simptome. Prestala sam čitati, gledati i istraživati o hrani. Novi recepti i gastronomska iskustva kolega blogera su mi bili bolni jer ja sve to nisam mogla ni raditi ni doživjeti", kaže Maida koja je zbog histaminske intolerancije promijenila pogled na zdravu prehranu.

image

Češnjak i luk

MAIDA SRABOVIĆ

Na svojoj se koži, kaže, uvjerila da ne postoji univerzalna zdrava prehrana. "Nije sva hrana zdrava za svaki organizam i trenutnu situaciju u kojoj nam se tijelo nalazi. Ja sam imala problem s probavom i crijevima. Dok još nisam znala da je to od histamina, jela sam puno fermentirane hrane jer je ona zdrava za crijeva - radila sam svoj kefir i kombuchu, kuhala satima temeljce od kostiju… A sve to mi je više škodilo nego pomagalo crijevima da se oporave. Rekla bih da je zdrava hrana ona koja je dobra za tebe tako da slušaš svoje tijelo i naučiš prepoznati kad ti nešto ne odgovara", tvrdi Maida.

Kako joj fotografiranje nikad samo po sebi nije bilo privlačno, kao i stiliziranje hrane i stola, odlučila se vizualno poigrati s onim u čemu je profesionalka - crtanju i animiranju.

image

Maida Srabović

MAIDA SRABOVIĆ

"I tu sam si zapravo potvrdila da kad radiš ono što voliš i što te čini sretnom, publika se sama skupi oko tebe. Kad već nisam mogla kuhati i jesti što sam htjela, mogla sam nacrtati sve te okuse, teksture i gastro situacije", govori nam Maida, čije ime također ima veze s hranom. Naime, Maida je ime arapskog porijekla i znači stol za trpezu, gozbu ili jelo.

Inspiracija na svakom koraku

Prigodna slučajnost ili ne, Maida je u ilustraciji pronašla sebe, što prepoznaje i njezina publika koja najviše "okida" na ilustracije s nekom emotivnom nostalgičnom notom, kao što su trenuci kada smo kao mali kuhali s bakama. Maida svoju prepoznatljivost njeguje i kroz kombinaciju digitalnog crteža i fotografije, a ideje za recepte dolaze joj spontano - iz njezinog poriva za hranom.

image

Šumadijski čaj

MAIDA SRABOVIĆ
image

Ne jedi kao da nema sutra

MAIDA SRABOVIĆ

"Primjerice, jedu mi se lazanje pa onda pogledam kako se klasično pripremaju, koje su tehnike, postupci i namirnice i onda gledam što se s čime može zamijeniti. Uzmem kore bez glutena, napravim bešamel od rižinog brašna i mlijeka, pa umjesto mesa kao bazu koristim neko povrće i odaberem neki od sireva s niskim udjelom histamina. Ideje, naravno, dolaze i s Instagrama, iz filmova i crtića, kulinarskih emisija, odlazaka u restoran, knjiga i časopisa", objašnjava.

Crtati, kaže Maida, najviše voli u večernjim satima, a tada obično najbolje filtrira atmosferu i emocije koje su u njoj dominirale proteklih dana. Tehnika koju koristi je digitalna ilustracija jer tako najlakše, tvrdi, crtež preraste u animaciju. "U zadnje vrijeme volim crtati i fizički na papirima jer si tako učim opraštati greške, što je za moj perfekcionizam, koji me dosta koči u nekim aspektima života, jako mukotrpan proces. Ali borim se!", kaže kreativka koja je najponosnija na erotsku ilustraciju koju je radila za jedan brend specialty kave.

image

Kavasutra ilustracija

MAIDA SRABOVIĆ

Maida je nedavno radila na dva animirana intra za domaće podcaste. Jedan je za prvi hrvatski true-crime podcast ‘Mjesto zločina‘,a drugi za jedan friški gastro podcast ‘Pozdrav iz kuhinje‘.

Njezina druga ljubav je animacija. Iako je još "friška" u animatorskim vodama, već se može pohvaliti s nekoliko projekta, a i onim najvećim - osnivanje TETRABOT studija za animaciju i postprodukciju. U sklopu njega režira prvi autorski projekt - animirani hororac "Fačuk" koji je inspiriran djetinjstvom njezinog djeda u Podravini, koji je odrastao bez roditelja, i crnom strujom naivnog slikarstva, točnije likovnim opusom umjetnika Mije Kovačića.

image

Riža na mlijeku

MAIDA SRABOVIĆ
image

Grilanje i histamin

MAIDA SRABOVIĆ

"Film nije klasično narativan već je više atmosferski s naglaskom na psihološko stanje glavne protagonistice - trudne djevojke koja nosi izvanbračno dijete, ‘fačuka‘ po podravski. U tom bogobojaznom selu gdje živi, svi zaziru od nje i djeteta koje nosi. Glavna ideja koja stoji iza filma je ona o neprihvaćanju drugačijeg zbog zastarjelog i zadrtog svjetonazora", kaže Maida, čiji će projekt biti dovršen kroz godinu dana u hrvatsko-slovenskoj koprodukciji sa URGH! studijem iz Ljubljane.

U bliskoj budućnosti planira se preseliti u Podravinu, kao i studio, ponovno aktivirati blog i otvoriti web shop s ilustracijama, a velika joj je želja izdati i ilustriranu kuharicu. Sretno, Maida!

Linker
18. travanj 2024 21:11