VJEŽBE I PREHRANA

Veliki uspjeh Zagrepčanke: Njezin trener otkriva nam kako su uspjeli ‘otopiti‘ 100 kilograma

Bojana Jazbinšek, zagrebačka informatičarka, suočila se s ozbiljnim zdravstvenim problemima zbog viška tjelesne mase, a Martin Jovanović prihvatio je izazov i doveo je do cilja - riješila se nevjerojatnih 100 kilograma.

Prije nego li je prelomila u sebi odluku da želi drugačiju, zdraviju i zadovoljniju verziju sebe, zagrebačka magistrica edukacije fizike i informatike Bojana Jazbinšek, nije bila sigurna koliko ima kilograma. Dugo se nije vagala: paralizirajuća situacija u kojoj se nalazila kao da je u njoj otupila potrebu pratiti elementarno, tjelesnu masu, a kamo li da još u sebi nađe motivaciju ponovno se upusti u borbu za zdravlje. Slučajnost je htjela da na Instagramu početkom prošle godine otkrije profil suvlasnika teretane Basic Gym One i studenta kineziologije, Martina Jovanovića: njegov empatičan i stručan pristup sveobuhvatnoj, korjenitoj promjeni, naveo ju je da tog 17. siječnja 2022. posegne za telefonom i odradi zacijelo najvažniji poziv u životu. Trinaest mjeseci kasnije, Bojana je druga osoba. Riješila se dvaju ozbiljnih zdravstvenih problema, snažnija je, okretnija, kudikamo samopouzdanija, otvorenija prema svijetu: njeni sugovornici stječu dojam da zrači "pozitivom" čak i preko telefona. Uz sve to, lakša je za 100 kilograma!

"Isprva sam bila sumnjičava, no sve se raspršilo poslije našeg prvog razgovora: nikada nisam naišla na trenera koji je toliko detaljno tražio sve informacije o mom zdravlju, prehrambenim navikama, a ponajviše je htio doznati kakva sam osoba. Pričali smo gotovo satima. Javio mi se kroz dan ili dva s prijedlogom prehrane i treninga. Tako smo Martin i ja započeli putovanje prema današnjoj Bojani", priča magistrica edukacije fizike i informatike.

Trenera je, pak, privukao detalj koji nije rekla o sebi. Nije znao njezinu tjelesnu masu. Našli su se kako bi popunio i to prazno polje u upitniku koji svi njegovi vježbači trebaju ispuniti. Tada je doznao da Bojana već dugo ne zna ima li na svoju visinu od 163 centimetra 150, 160 ili 170 kilograma? Pokazalo se da je premašila potonju brojku. Najviše ga je brinula činjenica da se nije mogla normalno kretati. Ponovno su dugo pričali: doznao je da se od djetinjstva bori s viškom kilograma, od svoje sedme godine odlazila je liječnicima koji bi joj prepisivali sad ovu, sad onu dijetu, a njeni su se problemi gomilali. Prije osam godina preživjela je prometnu nesreću: direktan udarac automobila u koljeno. Saniranje puknuća ligamenata zahtijevalo je dugo, strogo mirovanje, što joj je donijelo još veći problem s težinom. Pokušala je vježbati s trenericom čiji joj je sistem naposljetku donio novu ozljedu, bol i strah od još jednog razočaranja. Martin je sve to uspio nadići.

image

Bojana je uspjela skinuti 100 kilograma

"Svaka osoba ima svoje "zašto". Kada to otkrijete, imat ćete pokretač procesa kojim ćete vježbaču željnom promjene, pomoći da ju ostvari. Kako? Pričao sam s Bojanom o tome što njoj znači prilog "zašto". Nisam odustajao dok nisam dobio odgovor. A kad smo taj dio razriješili, pozabavili smo se veznikom "da", česticom "ne" i prilogom "možda". Razgovarali smo, naime, o tome što te riječi znače u našoj priči. Odlučili smo često koristiti riječ "da" u kontekstu korisnih navika i riječ "ne" u kontekstu onoga što treba odbaciti jer obje vode istom cilju, prema toliko željenoj promjeni. Dogovorili smo se da ćemo iz našeg rječnika izbaciti riječ "možda" jer nikamo ne vodi. Kad kažete "možda" promjene neće biti", pojašnjava Martin. Budući da ga jako zanima bihevioralna psihologija, uložio je mnogo truda i vremena u edukaciju.

"Ljudi se, generalno, ne vole mijenjati stoga je jako važno pomoći im otkriti u sebi moć da to ipak učine. Također sam naučio da ako se razočaraju u prethodni program vježbanja, prema statističkoj vjerojatnosti te osobe u sljedeće dvije godine neće htjeti raditi na sebi. Treba od početka krenuti detaljno, kako treba, bez prečaca jer u borbi s viškom kilograma nema lakšeg puta. Što je više uloženog truda, veća je i nagrada", tumači Bojanin trener.

Osmislio je online program za Bojanu. Na samom početku suradnje, odradili su dva dijagnostička treninga uživo, u teretani. Utvrdili su što i kako treba raditi. Počeli su s najosnovnijim vježbama: leći na leđa, podignuti jednu nogu pod devedeset stupnjeva u zrak i saviti je u zglobu koljena, podizanjem iz stolice uz pomoć pridržavanja o vrata, a potom bez pomoći, a s vremenom su došli i do pravih čučnjeva, uz cijeli set vježbi.

"Kako smo funkcionirali? Trening smo u početku dijelili na šetnju jedan dan i na vježbanje drugi dan, jer isprva nisam imala snage za oboje isti dan. Kako mi je rasla kondicija, tako sam i to mogla odraditi. Testirao je kako napredujem i u skladu s tim sastavljao novu seriju treninga. Naša suradnja se uglavnom odvijala preko WhatsAppa. Svaki dan mu šaljem izvještaj svih treninga, dnevnih aktivnosti i prehrane, a Marin po potrebi ispravlja pogreške. Uvijek je tu za sva pitanja, uvijek je podrška".

Danas Bojana odrađuje zahtjevne treninge pod opterećenjem. Svaki joj daje novi impuls energije, osjećaj postignuća, još više radosti zbog transformacije.

"Prvi tjedni bili su problematični, no uzela je godišnji odmor i potpuno se posvetila programu. Silno joj se divim, pokazala je nevjerojatnu usredotočenost. Treba joj skinuti kapu jer je prije četiri godine oboljela od kontaktnog dermatitisa, a prije godinu i pol dijagnosticirana joj je psorijaza. Zbog rana na rukama u početku nije mogla normalno vježbati. Ali, nakon svega što je odradila, dogodio se značajan pomak", govori Martin.

image

Martin i Bojana zajedno su uspjeli promijeniti njezin život

Mlada žena dodaje da se ovdje ne radi samo o gubitku kilograma, već cjeloživotnoj promjeni, od prehrane, do rada na mentalnoj snazi i osobnog razvoja.

"Moja zdravstvena situacija je stoput bolja. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, psorijaza se povukla poslije šest mjeseci, a kontaktni dermatitis je nestao", pohvalila se sretnija, ispunjenija Bojana. Dodaje da nije stala. Ne spava na lovorikama. Namjeravala je, naime, eliminirati preostalih osam kilograma za koje je procijenila da su višak što je početkom svibnja, postigla. Na upit kako je proslavila, kaže:"Kako? Pa treningom ili šetnjom, možda ne ovim tempom, ali definitivno ostajem na postavljenim "tračnicama" jer su me dovele ovdje gdje sam danas", zaključuje Bojana. Otkrila je ovih dana na društvenim mrežama da je napokon dostigla cilj, težinu od 70 kilograma! Uživa u značajnom postignuću, svom napokon dostignutom "Mount Everest". Činio se nedostižnim, no danas je tu. Nevjerojatna volja i Martinovo vodstvo, transformirali su je u novu osobu.

Linker
18. travanj 2024 19:20