suze svetog lovre

Večeras obvezno pogledajte u nebo, čekaju vas predivni prizori

Ove godine opet ćete moći uživati u meteorskom roju Perzeida, a prema prognozama, maksimum aktivnosti bit će upravo večeras, u noći s 11. na 12. kolovoza.

"Ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter", poručili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

"Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu", naglašavaju.

U narodu su Perzeidi poznati i kao suze sv. Lovre, a taj naziv postao popularan tek posljednjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji, gdje je preuzet iz Italije, objasnio je glavni tajnik HAS-a Dorian Božičević. Točnije, riječ je o pjesmi poznatog talijanskog pjesnika iz 19. stoljeća Giovannija Pascollija, koji je u pjesmi "10 Agosto" opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji padaju u tom razdoblju godine.

Spomendan kršćanskog mučenika sv. Lovre također pada na 10. kolovoza, rimskog đakona pogubljenog 258. za vrijeme cara Valerijana kojega su njegovi mučitelji spržili na rešetki, a on im je rekao: "Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu."

image

Maksimum aktivnosti bit će upravo večeras, u noći s 11. na 12. kolovoza

DEPOSITPHOTOS

Upute za promatranje

Hrvatski astronomski savez podijelio je i upute za promatrače:

1. Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora

2. Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi...)

3. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

4. Potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

5. Potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći

Linker
24. travanj 2024 02:51