vodič u zadnji tren

Sve što morate znati o ZG vrećicama i novom načinu odlaganja otpada

U subotu u glavnom gradu na snagu stupa novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

Od 1. listopada stanovnike Zagreba čekaju velike promjene kad je riječ o odvajanju, prikupljanju, a naročito kad je riječ o naplaćivanju odvoza otpada.

Veliku promjenu na računima osjetit će oni iz malih stanova, jer će odsad privatni korisnici plaćati fiksnih 45 kuna (5,97 eura) za uslugu odvoza otpada. Za poslovne korisnike to će biti 90 kuna (11,95 eura). Drugi dio usluge plaćat će preko kupnje ZG vrećica koje ovisno o litraži, koštaju dvije, četiri i osam kuna po komadu. Da budemo skroz konkretni, volumen vrećica iznosi 10, 20 i 40 litara, a u paketu ih dolazi deset, pa ćete na kraju platiti 20, 40 ili 80 kuna.

Vrećice su dostupne na više od 500 prodajnih mjesta, uključujući trgovine, trgovačke centre, kioske, poslovnice Zagrebačkog holdinga i druga mjesta. Kako smo mogli vidjeti ovog tjedna, u Hrvata se odmah probudio poduzetnički nerv pa su se vrećice prodavale i na tržnicama po mnogo nižoj cijeni, a iz Holdinga su izjavili da sumnjaju na krađu dizajna te da to nisu njihove vrećice za smeće.

image

Nove ZG vrećice zapremine su 10, 20 i 40 litara

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

No vratimo se mi iz sfere kriminala u sferu otpada. Dakle, miješani komunalni otpad smjet će se odlagati jedino u službenim ZG vrećicama, a iako su iz Grada najprije najavljivali da će ovaj model građanima donijeti pojeftinjenje usluge odvoza otpada, puno je onih koji primjećuju da će im ta usluga ipak značajno poskupjeti. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da je to pošteni sustav naplate jer oni koji odvajaju otpad plaćat će manje, a oni koji ne odvajaju više.

Ako mislite da ćete moći kršiti pravila, odnosno miješani komunalni otpad ne odlagati u ZG vrećice, možete probati, no nemojte se čuditi kad vam dođe kazna. Ona iznosi 500 kuna po članu kućanstva, odnosno 1000 kuna za stambenu zgradu. Ako komunalni redari ne uspiju utvrditi tko je koristio nepropisnu vrećicu ili jednu vrstu otpada zagadio drugom, kaznu će platiti svi koji koriste spremnik.

Tijekom razdoblja prilagodbe, koje traje do 15. listopada, korisnici kod kojih se utvrdi nepropisno odlaganje miješanog komunalnog otpada dobivat će samo packe, odnosno pisana upozorenja.

image

U paketu ih dolazi deset, a platit ćete ih 20, 40 ili 80 kuna

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

U skladu s Odlukom o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, svi korisnici obvezni su svoje spremnike za prikupljanje miješanog komunalnog otpada te reciklabilnog komunalnog otpada držati "pod ključem", što znači u zaključanim smetlarnicima i podrumima, haustorima, ograđenim dvorištima ili tipiziranim boksovima, koji su smješteni unutar katastarske čestice nekretnine ili na bilo koji drugi odgovarajući način kojim se onemogućuje trećim osobama pristup spremnicima.

Ako to nije moguće, korisnici od Grada mogu tražiti dodjelu javne površine za tipizirane boksove za spremnike, kako bi bili pod ključem, odnosno nedostupni trećim osobama. Bokseve na javnoj površini financirat će suvlasnici zgrada putem zajedničke pričuve, a Grad im omogućuje korištenje javne površine bez naknade.

image

U prvom tjednu prekršitelje čekaju upozorenja, a nakon toga kazne

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

Kućanstva koja tijekom mjeseca najmanje jedanput koriste usluge reciklažnog dvorišta, kompostiraju biootpad ili imaju dijete staro do tri godine imaju pravo na četiri besplatne ZG vrećice od 10 litara mjesečno. Kućanstva u kojima stanuje osoba koja koristi pelene za odrasle, ostvaruju pravo na četiri besplatne vrećice od 20 litara mjesečno.

Velika promjena očekuje i centar grada. U prvom tjednu listopada uklonit će se svi spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina, a građani će umjesto u njih otpad u ZG vrećicama odlagati na javne površine. To se odnosi isključivo na stanovnike centra koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti unutar zgrade. Oni će svoje ZG vrećice moći ostavljati ispred svojih ulaza i na mjesta gdje su dosad bili spremnici svakog dana, osim nedjelje, između 20 i 22 sata.

Grad se i tu pobrinuo za sankcije. Odnosno, kako je najavio Tomašević, u slučaju nepoštivanja dozvoljenog vremena odlaganja vrećica predviđene su oštre kazne s kojima se kreće bez odlaganja. Što s pticama i drugim životinjama koje će bez sumnje privući mirisi iz vrećica, ali i ljudima će ih otvoriti u nadi da je u njih zalutala koja povratna boca, zasad se nije razmišljalo. Nije se razmišljalo ni o tome da je ovaj princip s odlaganjem vrećica već postojao pa su stanovnici centra s velikim veseljem dočekali kante.

image

Ovakve prizore kao na Srednjacima (ne)ćemo uskoro gledati i u centru grada?

DRAGAN MATIC CROPIX

Za sve ostale vrijedi ovo pravilo: "Sukladno Odluci, SVE spremnike za odlaganje otpada (miješanog komunalnog otpada, papira i biootpada) potrebno je smjestiti u za to predviđene zaključane smetlarnike i podrume, haustore, ograđena dvorišta ili na bilo koji drugi odgovarajući način kojim se onemogućuje pristup spremnicima od strane trećih osoba. U slučaju da u haustoru, veži ili ostalim zajedničkim stambenim prostorijama nema mjesta za smještaj svih spremnika (miješani komunalni otpad, papir i biootpad), prioritet je da ondje smjestite spremnik/posudu za miješani komunalni otpad".

Korisnici u centru Zagreba koji su spremnike smjestili unutar svoje nekretnine iste smiju iznositi za potrebe pražnjenja isključivo od 20 do 22 sata svakim danom osim nedjeljom te su ih obavezni unijeti unutar svoje nekretnine najkasnije sljedećeg jutra do 8 sati ili će ih Čistoća trajno ukloniti. Da u Gradu ne brinu samo o problemu otpada nego i o izgradnji dobrosusjedskih odnosa, dokazuje to da je gradonačelnik na pitanje što s onima koji nikako ne mogu iznijeti i unijeti kante u predviđenom roku, lakonski poručio da - zamole susjeda. Mnoge je to podsjetilo na 2012. i antologijsku izjavu Nevenke Bečić o Splićanima koji su sami krivi što nemaju djecu, nećake ili dobrosusjedske odnose.

image

Iako je provedena kampanja, mnogima još nije jasno što nas to čeka za dva dana

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

U spremnik za miješani komunalni otpad odlažu se: vrećice iz usisavača, higijenski papir, vlažne maramice, zaprljani ili premazani voštani papir (npr. papirnati ubrusi, papir iz mesnice, papir za pečenje kolača), računi iz dućana (termo papir), indigo papir, naljepnice, filmovi, fotografije, ambalaža neprikladna za reciklažu (npr. višeslojne od plastike i aluminija, ambalaža za lijekove), plastificirani i metalizirani papir (npr. ambalaža od slatkiša), spužve, tapete, pelene, higijenski ulošci i vata, žarulje (obične), porculan, keramika, ostaci termički obrađene hrane (meso, riba, kuhano povrće) i kosti, manje igračke, opušci, upaljači, britvice za brijanje, naočale i pijesak za životinje.

U odvozu i zbrinjavanju papira, plastične, metalne i staklene ambalaže te biootpada nema promjena. Građanima je na raspolaganju i telefon za informacije 01/6420-889, a Čistoća je otvorila i posebnu web stranicu na kojoj je interaktivna karta s lokacijama na kojima se mogu kupiti spomenute vrećice.

Linker
25. travanj 2024 21:33