Press
PANEL-RASPRAVA

Udruga IKS postala je prvom dobitnicom STAR certifikata za svoj rad s djecom

Organizacije Montessori Global Education, UNICEF Hrvatska i Udruga IKS slažu se da je suradnja međunarodnih organizacija i lokalnih udruga ključna je za podršku zajednicama i napredak društva.

Organizacije Montessori Global Education, UNICEF Hrvatska i Udruga IKS slažu se da je suradnja međunarodnih organizacija i lokalnih udruga ključna je za podršku zajednicama i napredak društva.

U Zagrebu je održana panel-rasprava s ciljem isticanja važnosti suradnje nevladinih organizacija, kao što je Udruga IKS, koje najbolje poznaju zajednice u kojima djeluju i većih organizacija poput Montessori Global Educationa i UNICEF-a. “Lokalci su važna pomoć globalnim organizacijama koje moraju prepoznati njihovu važnost. Oni su stručnjaci, razumiju koje su strategije ključne u rješavanju raznih problema s kojima je suočena njihova zajednica”, istaknula je predsjednica Montessorija, Leonor Diaz Alcantra.

image

Leonor Diaz Alcantara, izvršna direktorica organizacije Montessori Global Education

Press

Iako na području Hrvatske organizacija u društveno-odgovornim inicijativama djeluje tek godinu dana, Montessori se povezala s brojnim institucijama i lokalnim udrugama kako bi svakom djetetu omogućili edukaciju. Jedna od lokalnih udruga s kojom surađuju je Udruga IKS. Oni su prošle godine, u potresom pogođenoj Petrinji, otvorili vrtić inspiriran Montessori metodama učenja u jednom od kontejnera te na taj način omogućava djeci pristup obrazovanju koje ih priprema za život.

Organizacija Montessori Global Education iz tog je razloga odlučila petrinjskoj udruzi dodijeliti STAR certifikat koji potvrđuje izvrsnost u promicanju Montessori principa. Tako je Udruga IKS postala prva ne-obrazovna institucija nagrađena ovim certifikatom u svijetu, što je ovoj maloj neprofitnoj organizaciji još jedan vjetar u leđa da nastavi promicati edukaciju mladih i posvećenost dobrobiti svoje zajednice.

image

Dodjela STAR certifikata Nadji Matešić

Press

“Kako bismo vratili Montessori pristup u okruženje u kakvom je i nastao, morali smo postati znatiželjniji i istražiti netradicionalna okruženja. Saznali smo da postoje mnoge organizacije diljem svijeta koje već provode sve ono što je Maria Montessori vjerovala da trebamo podupirati te smo tražili način kako da ih podržimo”, istaknula je Alcantra. Također je objasnila da je organizacija Montessori, osim što je učila Udrugu IKS, puno toga i sama naučila. A sve naučeno žele primjeniti u drugim ratom ili potresom pogođenim državama poput Ukrajine, Turske i Sirije.

“Iako nas je u udruzi malo, jako dobro poznajemo ljude koji nas okružuju, osluškujemo što ih muči i ne promiču nam izazovi s kojima se susreću. Timski rad je važan, a suradnja s velikim organizacijama je poput plesa, svim učimo jedni od drugih”, objasnila je Nadja Matešić, voditeljica Udruge IKS. “Biti prepoznati od većih udruga je za nas pokazatelj da uspijevamo u svojim namjerama i da možemo samo još više”, nastavila je Matešić.

Predstavnica UNICEF-a u Hrvatskoj, Regina M. Castillo zahvalila je Udruzi IKS i Nadji na uspostavi Društveno-kulturnog centra u Petrinji koji djeci, mladima i starima pruža prostor za učenje, izgradnju vještina i socijalizaciju.

image

Regina M. Castillo, predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj

Press

“Mi u UNICEF-u prepoznajemo neprocjenjiv doprinos organizacija civilnog društva u ostvarivanju pozitivnih rezultata za djecu u Hrvatskoj. Svjesni smo da sustav funkcionira za neku djecu, ali nekoj djeci njihovim obiteljima potrebna je dodatna pomoć”, objasnila je Castillo. “Organizacije civilnog društva ključne su za prilagođavanje programa specifičnim potrebama djece u lokalnim kontekstima i organiziranje aktivnosti u zajednicama. Nastavljamo blisku suradnju s organizacijama civilnog društva poput Udruge IKS kako bismo osigurali da svako dijete u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost“, nastavila je.

Suradnja s Udrugom IKS za Montessori Global Education i UNICEF Hrvatska bila je prva prilika za zajedničku podršku lokalnoj udruzi, a istovremeno potvrda da zajedno mogu mnogo. Stoga su prije nekoliko tjedana ove dvije organizacije potpisale sporazum u sklopu kojeg će provoditi projekt u Čakovcu s ciljem jačanja životnih prilika djece u nepovoljnom položaju djece kroz Montessori pristup obrazovanju.

Linker
30. travanj 2024 05:25