Da nema zabune

Trash vodič: Zašto kutiju od pizze ne bacamo u papir i gdje ide ljuska od jajeta?

Dok se svi ne uhodamo, lako se zabuniti i unatoč najboljoj namjeri odložiti otpatke u krive spremnike, zato smo napravili detaljan vodič za lakše snalaženje u razvrstavanju otpada.

Papir u kantu za papir, plastika u kontejner za plastiku - zvuči vrlo jednostavno, ali znamo da nam život nudi široku paletu proizvoda i još širu paletu raznovrsnog otpada s kojim ponekad ne znamo gdje ćemo.

Cijela poanta razvrstavanja otpada i recikliranja je da pročistimo naša mjesta i gadove od sve veće količine smeća koje silom prilika proizvodimo, stoga je šteta upropastiti sav trud krivim odlaganjem nekih otpadaka tamo gdje im nije mjesto.

image

Odvajanje otpada je budućnost

DEPOSITPHOTOS

Papir

✓ novine, časopisi

✓ knjige, bilježnice

✓ uredski materijal (od kuverti do papirnatih fascikala)

✓ papirnate vrećice

✓ kartonska ambalaža

image

Plavi su spremnici namijenjeni za papipr - od starih novina i letaka, preko običnog papira i bilježnica, do kartonskih kutija

UNSPLASH

Krenimo s papirom. U plave kante koje se nalaze u dvorištima kuća ili ispred ulaza u zgrade odlažemo sav višak papira koji nam više ne služi - stare novine, uredski materijal, kartonsku ambalažu.

Ono što je zabranjeno bacati u stari papir su maramice i kuhinjski ubrusi. Njih zato možete baciti u biootpad (bit će korisni i da upiju višak tekućine koji se u njemu može stvoriti).

Masni kartoni od primjerice kutije za pizzu ili pekarskih proizvoda također ne smijemo bacati u spremnike za stari papir, oni idu u miješani komunalni otpad.

Indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir baca se u komunalni/miješani otpad, kao i gumirane etikete, pelene i slično.

Biootpad

✓ kora od voća i povrća

✓ listovi kelja, poriluka, luka i sl.

✓ vrtni otpad (uvelo cvijeće, granje i sl.)

✓ ljuska od jajeta

✓ talog od kave

✓ vrećice čaja

✓ ostaci kruha

image

Ostaci (sirove) hrane spadaju u biootpad

DEPOSITPHOTOS

Kora od voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha sve to odlažemo u biootpad, koji se uglavnom u svim gradovima prikuplja u smeđim kontejnerima. Tu spada i zeleni otpad iz vrtova i lončanica, kao i papir s celulozom (kao što su maramice). A ako ste se pitali gdje baciti ljuske od jajeta, smeđa kanta, odnosno biootpad je pravi odgovor.

U smeđe spremnike nikako ne idu - meso i riba ni njihove kosti ili koža. Isto je s mliječnim proizvodima te ostacima termički obrađene hrane.

Sve takve viškove bacajte u miješani otpad. Ulja i masti mogu se posebno zbrinuti.

Obojeno i lakirano drvo, njihovo ispravno odlaganje provjerite u svom lokalnom reciklažnom dvorištu.

Staklo

✓ boce (bez čepa)

✓ staklenke (bez čepa)

✓ staklene čaše

image

U spremnik za staklo ide - staklo, u njega nikako ne bacajte porculan, njega odnesite u reciklažno dvorište

UNSPLASH

Ovo bi trebalo biti vrlo jednostavno - u velike zelene spremnike namijenjene za staklo odlažemo samo staklenu ambalažu boce, staklenke i slično.

Porculan, keramiku, žarulje, prozorska stakla, kao i ona automobilska možete baciti u komunalni otpad, ali možete odnijeti i u reciklažno dvorište (za što ćete u Zagrebu biti i nagrađeni besplatnim vrećicama, nakon pet odlaganja na dvorištu). Uz strogu napomenu da se ravno prozorsko staklo odlaže isključivo u reciklažna dvorišta.

Plastika i metal

✓ vrećice

✓ folije

✓ najlon

✓ plastična ambalaža

✓ tetrapak

✓ boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih prizvoda..., ali trebaju imati oznake: PE- HD, PE-LD, PP i sl.

✓ konzerve od hrane

✓ limenke od pića

image

Plastika čini čak 30 posto kućnog otpada

UNSPLASH

U žute spremnike, odnosno vreće, bacamo plastiku koja čini više od čak 30 posto kućnog otpada. Svi koji su već krenuli s razdvajanjem smeća u svojim domovima, vjerojatno su primijetili da upravo plastike ima najviše. U taj kontejner bacamo svu ambalažnu plastiku, folije, najlone i - tetrapak.

Plastiku bismo trebali isprati od ostataka hrane, istisnuti zrak iz tetrapak ambalaže. Tu spada i stiropor kao i mjehurasta ambalaža i film, konzerve od hrane i limenke od pića.

image

Metal možete kod kuće odvojiti posebno, ali ga odlažemo u spremnik s plastikom

PEXELS

Ono što ne smijemo bacati je ambalaža s ostacima boja, lakova, motornih ulja, kemikalija. Boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, kao i one pod tlakom. Njih sve treba tretirati kao opasni otpad te odložiti u reciklažno dvorište.

Stare baterije odložite u posebne spremnike koje možete odložiti u posebne spremnike koji se nalaze čak i u određenim supermarketima.

Linker
16. ožujak 2024 07:38