Vodič za sve grudi

Teško nalazite pravi? Evo kako odrediti idealnu veličinu i model grudnjaka

Iznenadili biste se koliko žena nosi prevelik ili premalen grudnjak. Ako vam se naramenice urezuju u kožu ili vam prečka ‘bježi‘ prema gore, vrijeme je da se pravilno izmjerite.

Oko grudnjaka se već desetljećima lome koplja - treba li nam uopće (posebice ženama s manjim grudima), je li nepristojno hodati po svijetu bez njega, pomaže li nam grudi zadržati podignutima ili je samo ostatak pokušaja kontrole ženskog tijela kao što je to bio korzet.

Ipak, mnoge od nas nose ga svakodnevno i ne mogu uopće zamisliti izaći iz kuće bez njega. No, pitanje koje se postavlja sa svakom novom generacijom jest, kako odabrati dobar grudnjak? Iznenađujuće je koliko žena zapravo ne zna izabrati ni veličinu ni košarice koje joj savršeno odgovaraju već nose ili prevelike ili premale grudnjake. To rezultira ispadanjem grudi iz košarica, urezivanjem naramenica u kožu i bolovima u vratu i leđima.


Pa kako onda odabrati dobar grudnjak?

Da grudnjak nije prave veličine primijetit ćete ako vam prečka na leđima stoji previsoko. Ona bi trebala biti u ravnini vaših grudi, a ne "bježati" prema vratu ili donjem dijelu leđa. Da biste točno znali koji vam broj grudnjaka odgovara, važno je pravilno se izmjeriti. Evo kako:

image

Grudnjak vas ne smije zatezati niti se urezivati u kožu.

DEPOSITPHOTOS

1. Najprije se određuje osnovna veličina tako da se izmjerite preko leđa prema naprijed u visini grudnog nabora (ispod grudi). Tako ćete dobiti veličine 65, 70, 75, 80, 85 i dalje. Osnovna veličina, primjerice 80 cm, odgovara i opsegu dva centimetra manjem ili većem, dakle, 78 ili 82.

2. Zatim izmjerite prsni opseg preko leđa i bradavica kako biste dobili broj košarica. Ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 12 do 14 centimetara, vjerojatno odgovaraju košarice A, ako je veći za 14 do 16 centimetara, košarice B, ako je veći za 16 do 18 centimetara, košarice C i tako dalje.

Dobro odabran grudnjak pruža grudima podršku i omogućuje najbolji mogući izgled.

Sada kada znate kako znati pravu veličinu grudnjaka, možete se baciti u potragu za željenim dizajnom. Nekada smo bile vjerne samo jednom brendu koji se pokazao najkvalitetniji, no tržište se mijenja velikom brzinom i srećom, sve je više brendova koji redefiniraju pojam dobrog grudnjaka, moderniziraju ga da bude i praktičan, ali i estetski privlačan.

Na biranje imate zaista puno modela - od klasičnog za svaki dan, preko čipkastog za posebne trenutke ili čvrstog za sportske aktivnosti.


Za svaki dan

Za svaki dan treba vam grudnjak bez puno dodataka koji se neće prozirati ispod majice. To su obično grudnjaci trokutastih ili okruglih košarica, sa ili bez umetaka. Preko ljeta odlični su pamučni bez spužve, jer vam u njima neće biti vruće.

image

Mekani grudnjak, Monki, 90 kuna.

PRESS
image

Grudnjak sa žicom, Skims, 360 kuna.

PRESS

Bez naramenica

Samostojeći grudnjak idealan je ispod haljina i majica bez naramenica. Naravno da nije velika drama ako vam se vide naramenice od grudnjaka, ali u tom slučaju odvraćaju pažnju.

image

Grudnjak bez naramenica, Intimissimi, 367 kuna.

PRESS
image

Grudnjak s odvojivim naramenicama, Tezenis, 112 kuna.

PRESS

Za posebne trenutke

Nije pravilo da se čipkasti grudnjaci i oni s upečatjivim uzorcima ne nose na dnevnoj bazi, ali ako se želite osjećati posebno seksi ili želite iznenaditi svog partnera ili partnericu, odjenite neki od satenskog ili prozirnog materijala ili pak onaj s čipkom.

image

Grudnjak s čipkom, Fleur of England, 1350 kuna.

PRESS
image

Lisca balkonet grudnjak Grace, 284 kn.

PRESS

Sportski grudnjak

Kod bavljenja sportom, grudi trebaju čvrstu potporu. Klasični grudnjak tu nije od velike pomoći, zato odaberite sportski koji se posebno udoban za nošenje.

image

Sportski grudnjak, H&M, 74,92 kune.

PRESS
image

Sportski grudnjak, Adidas, 242,56 kuna.

PRESS
Linker
04. travanj 2024 16:14