UNSPLASH
TikTok trend

Što je "Girl dinner" obrok i je li stvarno riječ o opasnom trendu?

Večera koja nema recept niti zadane namirnice, ne zahtijeva kuhanje i često se, zapravo, ne sastoji od ničeg.

Večera koja nema recept niti zadane namirnice, ne zahtijeva kuhanje i često se, zapravo, ne sastoji od ničeg.

Kad je u svibnju na TikToku objavila video u kojem predstavlja svoj obrok Olivia Maher vjerojatno nije očekivala da će kreirati novi viralni trend. Nadovezujući se na video druge korisnice čija su tema bili srednjovjekovni seljaci koji su jeli samo kruh i sir za večeru snimila je svoju inačicu. Kuhinjska ploha na kojoj su sir, grožđe, kiseli krastavci, maslac i kruh nazvala je „girl dinner” (večera za djevojke), odnosno srednjovjekovni seljak. Željela je vidjeti je li ona jedina koja ovako povremeno večera i sasvim slučajno pokrenula trend koji će podijeliti javnost.

Što je „girl dinner”?

Zapravo nije riječ o konkretnom obroku ili skupini namirnica. Dapače, za svakoga od gotovo 305 tisuća korisnika TikToka koji su objavili video s „girl dinner” zvukom znači nešto potpuno drugačije. Neke su se žene i djevojke svojim odabirima naslonile na, relativno, dobar primjer iz originalnog videa te večeru bazirale na kvalitetnim namirnicama. No, druge su pak prikazale kako za večeru jedu grickalice poput čipseva, a neke su otišle toliko daleko da su rekle da za večeru popiju limenku gaziranog pića ili jednostavno ne pojedu ništa. Upravo u tome i leži problem ovog trenda kao potencijalno opasnog načina života. Naime, nema ništa loše u tome da za večeru pojedemo platu koju čini kombinacija namirnica bogatih makro i mikronutrijentima. Također, ništa se loše neće dogoditi ako jednom u nekoliko mjeseci posegnemo i za nezdravim opcijama. Problem nastaje tek kad lošiji primjeri ovog trenda postanu svakodnevica i to je razlog zašto je polemika i pokrenuta.

Lijenost, poremećaj u prehrani ili možda osnažujući pokret

S obzirom na to da je trend nastao u Americi u kojoj je kultura večere ponešto drugačija negoli kod nas ovaj trend može djelovati osnažujuće. Naime, pokazuje da je sasvim u redu ne uklapati se u tipični američki standard žene koja, nakon što se vrati s posla, kuha bogatu večeru za sebe i/ili svoju obitelj. Istovremeno, „girl dinner” dolazi i kao balans dosad vrlo popularnom trendu pripreme obroka danima unaprijed koji je stavljao dodatan pritisak na planiranje i kuhanje zdravih obroka. Stoga, pod pretpostavkom da je riječ o povremenom olakšavanju života i izboru kvalitetnih namirnica, ne možemo govoriti o lijenosti, a niti o poremećajima u prehrani. Međutim, ako počnemo o grickalicama pričati kao o večeri i pritom ovaj trend preuzmemo kao način života dolazimo do velikih problema.

U čemu je zapravo problem?

Utjecaj trendova s društvenih mreža vrlo je jak kod mlađih generacija. Stoga će „girl dinner” koji se sastoji od čaše vode u kombinaciji sa standardom nerealnih tjelesnih figura potencijalno dovesti do velikih problema. Jessica Saunders, profesorica psihologije na Rampo koledžu u New Jerseyju, za Women‘s Health navodi da su adolescentice primarna publika ove platforme te da mogu dobiti sliku da bi tako trebala izgledati svaka njihova večera ili, još gore, svaki obrok. Postoji i druga krajnost u kojoj će mladi ljudi steći dojam da je sasvim u redu za večeru pojesti kokice ili popiti čašu gaziranog soka i otići na spavanje. Oboje će ostaviti dugoročni trag na mladom organizmu koji će potencijalno utjecati na zdravlje.

Kod nas je to uobičajena večera

Pogledamo li malo bolje originalni video kojim je Maher pokrenula trend vidjet ćemo da je ovaj način prehrane kod nas sasvim normalna pojava. Isto je i u Velikoj Britaniji gdje se, kako piše britanska kuharica Nigella Lawson, takvi obroci zovu „Picky Bits” te u Njemačkoj u kojoj se nazivaju "Abendbrot". Stoga, „girl dinner” ne samo da nije nužno opasan trend (ako se hrana bira pametno) nego zapravo nije ništa novo. Barem ne u Europi u kojoj se i dalje uglavnom njeguje tradicija kvalitetnog ručka, ali i doručka. „Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj kao siromah” izreka je koja se s razlogom zadržala u kulturi, a sad je ponovo upoznaju i mlađe generacije kroz, kako je autorica prvog videa rekla, „girl dinner”.

Linker
27. travanj 2024 04:25