nula granica

Stižu mladi s tri kontinenta: Popunjen skoro sav smještaj u Varaždinu

Varaždin će 25. i 26. studenoga biti domaćin jednom od najznačajnijih događaja za mlade na europskoj razini koji će se održati u organizaciji centra P4 i udruge V.U.K. i uz potporu Europskog parlamenta.

Više od 600 mladih s tri kontinenta sudjelovat će krajem mjeseca na europskom skupu za u Varaždinu zbog čega su u Baroknom Gradu popunjeni svi smještajni kapaciteti, rekli su organizatori na tiskovnoj konferenciji u Kući Europe u Zagrebu u utorak.

Varaždin će 25. i 26. studenoga biti domaćin jednom od najznačajnijih događaja za mlade na europskoj razini koji će se održati u organizaciji centra P4 i udruge V.U.K. i uz potporu Europskog parlamenta.

Glavna poruka skupa je ‘Zero Borders‘ (Nula granica).

"Time smo htjeli odgovoriti na sve izazove koje su nam Europa i svijet postavili unazad nekoliko godina: od pandemije, do sve većih ekoloških katastrofa, problema stanovanja za mlade, narušavanje vladavine prava”, rekao je na konferenciji za medije voditelj organizacijskog tima Nino Preložnjak.

image

Varaždin je postao "važan na karti Europe što se tiče organizacije događaja za mlade i politika za mlade".

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

Preložnjak je naglasio da je cijeli program besplatan i dodao da se već prijavilo više od 560 mladih iz 30 zemalja Europe, Azije i Afrike.

Na Europskom događaju za mlade (EYE) sudionici će uživo u Areni Varaždin ili online uključenjem imati priliku pratiti rasprave i radionice o javnim politikama, migracijama, geopolitičkim izazovima, društvenoj participaciji mladih, zelenim temama i institucijama Europske unije, ali i bogati zabavni i kulturni sadržaj.

Sudjelovati mogu svi mladi u dobi od 15 do 30 godina uz prethodnu registraciju.

"Ovim događajem želimo pokazati da su mladi važni, sposobni, da ih zanimaju aktualnosti u svijetu, da nisu apolitični i da itekako žele biti uključeni u donošenje odluka koje se tiču njih i njihove okoline", rekla je predsjednica Udruge mladih V.U.K. Lea Labaš.

Labaš je dodala da će na događaju volontirati oko 60 mladih, uglavnom s područja grada Varaždina, koji je postao "važan na karti Europe što se tiče organizacije događaja za mlade i politika za mlade".


Neće biti usiljeno


Predsjednik Mreže mladih Hrvatske Leo Staković je kazao da je ovaj događaj nagrada svim mladima u Hrvatskoj jer se inače odvija u Strasbourgu, gdje je manje dostupan "nama koji smo malo udaljeni".

"V.U.K. je svojim naporima uspio ovaj skup dovesti u Varaždin i time omogućio ne samo svim mladima u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama, najveće događanje za njih u Europi", kazao je Staković i poručio da to "neće biti jedna od onih usiljenih konferencija".

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić poručila je da ovaj događaj važan, "ne samo zbog formalne godine mladih, već i jer je situacija mladih trenutačno možda kompliciranija nego u zadnjih 20, 30 godina".

"Geopolitička situacija koja je izazvala neopisivu političku, ali i socijalnu krizu nedaleko od nas, a uz to dolaze i velike promjene i transformacije na tržištu rada. Sve te teme bit će u centru formalnih i neformalnih razgovora tog prekrasnog događaja za mlade", rekla je Simeonova Staničić.

Član izvršnog odbora Saveza izviđača Hrvatske Boris Krajinović, čija je organizacija volonterski sudjelovala u ovom događaju, rekao je da mu je drago što je razmjena mladih iz Strasbourga došla u Hrvatsku.

"Što uživo, što hibridno, ali imat ćemo priliku kroz to upoznati mlade iz različitih dijelova Europe, ali i izvan Europe", kazao je Krajinović.

EYE je međunarodni skup mladih koji je EP pokrenuo 2014. kako bi mladima ponudio platformu za razmjenu ideja i razvoj inovativnih rješenja.

Linker
18. travanj 2024 08:59