Stop mitovima

Spavati s grudnjakom: Pomaže li da grudi ostanu čvrste ili je štetno?

Ako vam odgovara cjelonoćna podrška za grudi - samo naprijed - no treba odabrati model koji je udoban, mekan i dobro podržava grudi, nigdje ne steže i nigdje se ne urezuje u kožu

Oko spavanja s grudnjakom na grudima pletu se kontradiktorne priče: pomaže protiv opuštanja grudi - ne pomaže protiv opuštanja grudi; ometa cirkulaciju - ne ometa cirkulaciju; zaustavlja rast grudi - ne zaustavlja rast grudi i tome slično. Pokazalo se kako su razni mitovi o spavanju s grudnjakom na sebi, pa tako i oni koji nas pokušavaju uplašiti, mahom netočni te da zapravo ne postoji puno toga na što nošenje grudnjaka tijekom spavanja može utjecati.

Pitanje udobnosti

Spavanje s grudnjakom samo po sebi neće naštetiti grudima, u prvom je planu zapravo pitanje udobnosti. Nekim ženama grudnjak u krevetu smeta, dok drugima može odgovarati da im grudnjak i tijekom spavanja podržava grudi i olakšava spavanje i okretanje u krevetu. To posebno vrijedi za žene s osjetljivim ili velikim (ili oboje) grudima, kojima takvi pokreti mogu nanijeti neugodu i bol ako grudi nemaju podršku.

image

Grudnjak pomaže očuvati dobar izgled dekoltea

DEPOSITPHOTOS

Ne pomaže protiv opuštanja, ali...

Nažalost, spavanje u grudnjaku ne pomaže u prevenciji opuštanja grudi - nosili ga vi u krevetu ili ne, grudi će se s vremenom prirodno opustiti. Grudnjak, po svoj prilici, ne može niti usporiti taj proces. Ali ono što može, jest pomoći protiv formiranja bora. Primjerice, ako spavamo na boku, jedna će dojka poklopiti drugu, a između njih će se formirati linija koja se može protezati po cijelom dekolteu. Spavamo li pak na leđima, dojke će "bježati" svaka na svoju stranu, što može pojačati istezanje kože. Grudnjak će onemogućiti takve kretnje i pomoći boljem izgledu dekoltea.

Cirkulacija i rast grudi

Sve dok dobro pristaje i nigdje nije previše čvrst, grudnjak neće utjecati na cirkulaciju krvi, a ni na rast grudi. No, ako ne pristaje dobro, ako je prečvrst, ali i ako je previše komotan, grudnjak može biti neudoban i ometati vas u namjeri da udobno utonete u san. Vjerojatno će malo tko (namjerno) zaspati noseći wonderbra ili modele sa žicom, jer se za spavanje obično biraju mekani pamučni modeli. Osim toga, čipkasti modeli ili oni od čvršćih materijala mogu grebuckati kada se predugo nose te tako iritirati kožu.

image

Spavanje u grudnjaku nije rizično, važno je samo da vam je udobno

DEPOSITPHOTOS

Bez dokaza

Kružile su priče i da bi spavanje s čvrstim grudnjakom ili grudnjakom sa žicom moglo blokirati otjecanje limfne tekućine te izazvati njeno nakupljanje u dojkama, što bi moglo potaknuti razvoj tumora. No, za takve tvrdnje nema nikakvih znanstvenih dokaza, navodi BreastCancer.org.

Štoviše, niti jedan zdravstveni rizik nije povezan sa spavanjem u grudnjaku, kažu liječnici.

Ako vam odgovara cjelonoćna podrška za grudi - samo naprijed - no treba odabrati udoban model, najbolje od pamuka, koji je mekan i dobro podržava grudi, nema žice ni čvrste dijelove, nigdje ne steže i nigdje se ne urezuje u kožu. Dobro rješenje mogu biti i spavaćice ili potkošulje s grudnjakom.

Linker
20. travanj 2024 04:03