zero waste

Smanjite gužvu u ormaru: Evo kako iskoristiti stare majice, čarape i remenje

Nakon što ste naučili kako primijeniti zero waste koncept u vašoj kupaonici i kuhinji, donosimo vodič kako staru odjeću, posteljinu i modne dodatke pretvoriti u nešto novo i praktično.

Život prema zero waste konceptu nije lak, ali je itekako isplativ za našu budućnost, kao i budućnost našeg planeta. Otpad ne skupljamo samo u kuhinji i kupaonici, već i u ormaru. Modna industrija jedan je od najvećih zagađivača na svijetu, no polako, ali sigurno okreće se održivosti.

Zato bismo i mi kao potrošači trebali pripaziti što kupujemo i gomilamo li odjeću koju zapravo ne nosimo. Zero waste koncept moguće je primijeniti i u našem ormaru, a prvi korak je naravno - generalka. Iz njega izvadite svu odjeću, obuću i modne dodatke te odredite što ćete i dalje nositi, a što biste mogli pokloniti, reciklirati ili prenamijeniti. Mi imamo nekoliko ideja za ovo treće.

Staro remenje kao ukras

Ako u ladicama ili ormaru imate hrpu starog remenja s kojim ne znate što biste, možete od njega napraviti praktične držače za mnoge stvari. Izrežite ih na male komade koji će poslužiti kao držač za zavjese, a ako je dovoljno čvrsto, remenje može držati i police na zidu. Osim toga, od kožnatog remena možete napraviti i podmetač, knjižne oznake, ručke za košare i platnene torbe ili razni nakit poput narukvica, ukosnica ili ogrlica.

image

Od stare postljine napravite patchwork pokrivač.

SHUTTERSTOCK

Prenamijenite stare majice i posteljinu

Majice koje su dale svoje rastrgajte ili izrežite na manje komade i upotrijebite ih za čišćenje površina u domu, a za isto je dobra i stara posteljina. Važno je samo da su majice i posteljina pamučne jer sintetika stvara elektricitet pa će prašina posvuda letjeti.

Od majica koje su u dobrom stanju, ali ih više ne želite nositi napravite torbe za kupovinu ili držanje suhih namirnica poput luka, češnjaka, agruma i slično. Stara posteljina zanimljivog uzorka može poslužiti i kao navlaka za ukrasne jastučiće ili kao ležaj za životinje, a od nekoliko različitih posteljina možete napraviti i patchwork prekrivače za krevet.

Čarape kao lutke

Čak su i čarape iskoristive u druge svrhe osim da nam griju stopala - sašijte od njih igračke, iskoristite ih za brisanje prašine na teško dostupnim mjestima poput venecijanskih zavjesa ili njima ispolirajte cipele. Stare čarape napunite starim krpicama i s malo mačje metvice. Vaša maca će sigurno znati cijeniti ovu igračku.

image

Od stare pletenine napravite jastučnice.

SHUTTERSTOCK

Pletenina u novom ruhu

Ako ste vješti u pletenju (ili vaša mama ili baka), od stare pletenine napravite šalove i kape koje će biti savršen poklon za mališane. Pletivo iskoristite i za jedinstvene igračke koje će sigurno razveseliti neko dijete.

Novi život kutija za cipele

Kutije za cipele savršene su kao spremnici za razne stvari, ne samo obuću. S malo ljepila i papira za zamatanje poklona pretvorite ih u kutije za nakit, radni pribor, ukrasne kutije za poklone ili spremnike za čuvanje donjeg rublja u ladicama.

Čizme kao tegle za cvijeće

Stare čizme koje više ne nosite jer, primjerice, imaju rupu na đonu, pretvorite u zanimljive tegle za cvijeće. Izbušite im još nekoliko rupica za otjecanje vode i u njima posadite cvijeće ili začinsko bilje. Ovakav ukras u vašem vrtu sigurno će izmamiti osmijeh na lice - i vama i vašim gostima.

Linker
12. travanj 2024 10:07