Klub sretnih žena

Sanna Marin se sjajno provodi u slobodno vrijeme. U čemu je problem?

Dok neki optužuju finsku premijerku za raskalašeno ponašanje, ja sam ljubomorna na njezin talent za seksi ples.

Stigli su nalazi testiranja na drogu. Sad je i službeno: na video snimci s privatnog tuluma koja je nedavno iscurila u javnost, 36-godišnja finska premijerka nije bila ni na čemu osim na dobrom ritmu. Ništa to, naravno, neće promijeniti u glavama onih koji su Sannu brže-bolje osudili. Teoretičari zavjere tvrditi će da je nalaz fingiran, dok dežurne moraliste za dotični ionako nije briga jer što uopće jedna udana žena i majka malog djeteta, pa još uz to i premijerka ima "raskalašeno" mrdati bokovima u sitne noćne sate i plesati s muškarcima koji nisu njezin suprug. Tu je i ona treća grupa dušebrižnika koje muči nacionalna sigurnost – zamislite da u tri ujutro izbije treći svjetski rat, a premijerka vam popila koju čašicu više. Kako neodgovorno.

Bolje biti pijan nego star i dementan – na svoj je tipično duhovit način prokomentirao moj stari prijatelj, aludirajući, naravno na jednog ili dva predsjednika svjetskih velesila koji nam se trenutno čine daleko većim izvorom opasnosti po čovječanstvo od seksi Sanne. Snimak tulumarenja mlade premijerke i njezinog društva u stvari me ugodno iznenadio jer je prijateljičin muž, po zanimanju fotograf vjenčanja koji je nedavno poslom boravio u Finskoj, nekoliko dana ranije konstatirao kako, citiram, "pristojniji i dosadniji narod nije vidio, a proputovao je čitav svijet, zamislite, na svadbi, a svi sjede i piju vodu."

Po tko zna koji put potvrdila se najveća od svih životnih istina - stvari nikada nisu onakve kakvima nam se na prvi pogled učine. Finci se, kako nam je Sanna živopisno demontrirala, itekako znaju zabavljati kad to žele. Štoviše, svakim satom na društvenim mrežama osvane neki novi dokaz tome u prilog: u obranu njezine party časti stale su brojne premijerkine sunarodnjakinje, objavljujući snimke vlastitog plesa i tulumarenja na Facebooku i Instagramu. Iskreno, i ja bih im se s guštom pridružila kad bih samo znala gdje su video snimke s božićnog tuluma kod mog prijatelja Haralda u Beču, prije petnaestak godina, koji se do dana današnjeg u našem društvu spominje kao tulum svih tuluma.

Svidjelo vam se ili ne, ništa od onog što je Sanna radila pred kamerama, na kućnoj zabavi i u noćnom klubu, nije protuzakonito.

Pa čak ni grljenje i plesanje s muškarcem koji nije njezin bračni drug (barem ne u zapadnom svijetu). Čitajući moralne prodike osoba koje osobno ne poznaju finsku premijerku niti su upućene u stanje njezinog braka, sjetila sam se kako su svjetski mediji napali američku glumicu Meg Ryan kad se spetljala s Russelom Croweom dok je još bila u braku. Tek se naknadno doznalo koliko je puta prije toga Meg "zažmirila" na izvanbračne izlete svog nepopravljivo promiskuitetnog muža Dennisa Quaida, prije negoli joj je dozlogrdilo.

Što mi znamo o tuđim životima, a da nam daje pravo da ih prosuđujemo i osuđujemo? Uglavnom ništa ili premalo. Svakako nedovoljno bismo si mogli priuštiti formiranje nekakvog stava. Jedna, jedina stvar koju kao gledatelji možemo sa sigurnoću konstatirati o Sanne jest sljedeće - žena ima ritma! Pogotovo u usporedbi s kolegama iz branše. Slatko sam se ismijala gledajući na Youtubeu plesne bravure Borisa Johnsona, Therese May i Marka Ruttea u video klipu koje je netko montirao i objavio pod nazivom "Sanna Marin Vs The Rest /World Leaders Dance-off. Moram priznati da sam gledajući Sanne kako pleše osjetila ljubomoru. Moji su pokreti više nalik onima bivše britanske premijerke Therese May koja je zaplesala tijekom službenog posjeta Africi. Volja je tu...ali nažalost ne i talent:)

Sve kolumne Jasmine Rodić možete pročitati ovdje!

Linker
13. travanj 2024 16:57