DARKO TOMAŠ/ CROPIX
U vaše živote kap naše dobrote

Pronašli smo najljepšu božićnu priču koju su podržali i slavni glumci: "Želimo im pokazati da nisu sami"

Studenti Medicinskog fakulteta i Akademije dramske umjetnosti u staračke domove diljem Hrvatske donose radost i smijeh - dovoljno odvažni da mijenjaju svijet!

Studenti Medicinskog fakulteta i Akademije dramske umjetnosti u staračke domove diljem Hrvatske donose radost i smijeh - dovoljno odvažni da mijenjaju svijet!

"Gdje god postoji ljudsko biće postoji prilika za dobrotu", rekao je dobri stari mudrac Seneka. A kad najmlađi članovi našeg društva pokažu moć empatije to onda postaje najvrjedniji kapital nekog boljeg društva i tolerantnije budućnosti. Jedino tad svi možemo osjetiti tajanstvenu vezu koja nas spaja. Usred poznate prosinačke histerije i već ocvalog konzumerizma koji tjednima obuzimaju grad, nekolicina mladih studenata Medicinskog fakulteta i Akademije dramske umjetnosti posjećuju staračke domove i najkrhkijoj skupini u društvu uz djecu, koja je nažalost često ili zapostavljena od svojih obitelji, zaboravljena i prepuštena sudbini u domu ili su u igri života naprosto ostali „sami“ poklanjaju ljubav i pažnju. Tako je ova divna skupina mladih božićnih avatara posjetila Dom za starije osobe Maksimir. Podršku mladim kolegama i kolegicama dali su poznati glumci Ana Begić, Olga Pakalović i Nikša Butijer. Budući glumci, Angela Stipić, Lav Novosel i Lucija Nera Đurić čitali su poeziju i uz gitaru, pjesmu, puno smijeha i kekse proveli s korisnicima nezaboravno jutro. A to je tek početak ove inspirativne priče…

image

Ana Begić, Nikša Butijer i Olga Pakalović

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

Humanitarna akcija „U vaše živote kap naše dobrote“ nastala je u jesen 2022. godine kao san mladih studentica Medicinskog fakulteta i osnivačica psihijatrijske sekcije o podizanju svijesti i edukaciji kako medicinara, tako i šire zajednice o važnosti ranog prepoznavanja i liječenja demencije. Samu akciju ovi mladi božićni avatari zamislili su na način da korisnici domova za starije i nemoćne oboljeli od demencije uz pomoć djelatnika domova pripreme popis svojih blagdanskih želja i dostave ga sekciji koja će se maksimalno potruditi sve i jednu ispuniti! Stvorili su javno dostupnu listu (bez otkrivanja identiteta korisnika te uz pristanak socijalnih radnika uključenih domova) na koju su se svi zainteresirani mogli upisati te tako i uključiti u proces kupnje i dopremanja poklona za odabranog korisnika.

image

Lav Novosel, Lucija Nera Đurić, Dora Pakalović i Dora Dimić Rakar

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

"Moje kolegice s godine Tea Plišić, Mara Parentić i ja smo tijekom studiranja na Medicinskom fakultetu doživjele nevjerojatan interes za područje psihijatrije. Iz toga je nastala ideja osnivanja sekcije za psihijatriju. Razradile smo plan i program, pronašle divne mentore, profesore Ninoslava Mimicu, Dražena Begića i Almu Mihaljević-Peleš i krenule u rujnu 2022. Nova smo i mlada sekcija i to nam je bila jedinstvena prilika da se bolje upoznamo s medicinskim specijalizacijama, a sve je to volonterski studentski rad. Iz čiste ljubavi i žara prema medicini. I to nam je, zapravo, ključna motivacija“, kaže nam mlada studentica završne godine studija medicine Eva Podolski.

image

Ana Begić, Nikša Butijer i Olga Pakalović, Angela Stipić, Toma Perko, Toma Serdarević, Dora Dimić Rakar, Lucija Nera Djurić, Lav Novosel, Tea Plišić i Eva Podolski

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

"Jedna od naših prvih inicijativa je briga o korisnicima staračkih domova oboljelim od demencije koji su nažalost često prepušteni sudbini u domu. Prošle smo im godine odlučile uljepšati blagdansko doba čija je osnovna poruka da smo tu jedni za druge", nadovezuje se njezina kolegica Mara Parentić.

image

Lav Novosel

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

Njihov projekt je 2022. godine dobio zaista velik odaziv te je u vrlo kratkom vremenu uspješno pripremljeno čak 366 poklona i posjećeno čak sedam domova u gradu Zagrebu te tri doma u Slavoniji. Program se sastojao od posjeta članova sekcije Psihijatrija s Medicinskog fakulteta odjelima, druženja s korisnicima uz kavu i slatkiše te podjele poklona. Sve to uz mnoštvo smijeha i suza radosnica! Potaknuti ovim neopisivim emocijama i neprocjenjivim prošlogodišnjim iskustvom, ove godine organizatori su odlučili akcijom obuhvatiti i socijalno ugrožene sugrađane te je zato proširen popis potrebitih korisnika u Slavoniji, a uz njih su dodani i posjeti domovima u Petrinji, Glini i Sisku. Time je ova akcija obuhvatila čak 500 korisnika. Od 15. do 20. prosinca članovi sekcije će ići po terenima domova, dijeliti poklone i družiti se s korisnicima u Slavoniji, Vukovaru i Sisku.

image

Angela Stipić

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

"Upravo iz razloga što smo mišljenja da je starija životna dob prilično zapostavljena pokrenuli smo humanitarnu akciju ovakvog tipa. Postoji puno akcija koje brinu i angažiraju se oko djece koja blagdane provode na pedijatrijskim odjelima u bolnicama ili oko djece u domovima. Tako nešto je prekrasno i predivno. No, imale smo osjećaj da nema dovoljno angažmana oko starije životne dobi, a ona je jednako osjetljiva dobna skupina kao i djeca. Odlučile smo tako skrenuti pozornost na njih. Htjeli smo pokazati da ima netko tko će misliti na njih i da nisu posve sami", objašnjava jedna od inicijatorica Tea Plišić.

image

Tea Plišić i Toma Perko

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

Sekciju za psihijatriju tako čine budući liječnici Tea Plišić, Mara Parentić, Eva Podolski, Toma Perko, Jana Majdak, Ana Maria Antić, Jelena Ivančić, Dora Herceg i Veronika Lendvaj. Oni su pri posjetu domovima ubrzo shvatili da je korisnicima najviše stalo i da je ono što im najviše treba zapravo ljudski kontakt i toplina. To se vidjelo iz puno želja gdje su korisnici, doslovno, izrazili čežnju za čestitkom s nekoliko lijepih riječi. Ili "…da ih netko dođe posjetiti…", "…da se samo malo podruži s njima…".

image

Angela Stipić, Lav Novosel i Lucija Nera Đurić

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

Ove su godine tako odlučili u akciju uključiti i studente Akademije dramske umjetnosti, našu budućnost umjetnosti. I korisnicima pokloniti nešto drugačije, a najpotrebnije – zabavu, druženje i smijeh! Udruga studenata Akademije dramske umjetnosti f420, tako je na inicijativu mladih kolega s Medicinskog fakulteta osmislila kreativni program i sastavila glumačke timove za osam domova za starije i nemoćne na području Zagreba (Ksaver, Medveščak, Maksimir, Park, Centar, Sv. Josip). Tamo će u prijepodnevnim satima tijekom cijelog prosinca odjekivati žamor i veselje nakon čitanja poezije, dramskih tekstova, izvođenja sketcheva, sviranja i pjevanja koje je osmislio mladi student Kazališne režije Toma Serdarević uz podršku predsjednice Udruge, studentice Glume Dore Dimić-Rakar. Korisnike će uveseljavati 20 studenata glume uz pratnju alumnija ADU-a, poznatih glumaca poput Ane Begić Tahiri, Olge Pakalović, Vedrana Mlikote, Ksenije Marinković, Gorana Navojca, Dražena Šivaka, Nikše Butijera, Hrvoja Kečkeša, Jelene Miholjević, Nataše Janjić, Filipa Šovagovića i mnogih drugih.

image

Olga Pakalović i Ana Begić sa štićenicom doma

DARKO TOMAŠ/ CROPIX
Linker
28. travanj 2024 06:41