"BABYROOM"

Prijateljice osnovale podcast o roditeljstvu: Sve je krenulo od WhatsApp grupe

Novinarke s dugogodišnjim iskustvom u radiju - Anamarija Hrvoić Đurić, Marija Herceg i Andrea Husain Orlić - svojim podcastom olakšavaju svakodnevicu mladim roditeljima i donose odgovore na pitanja koja i njih muče.

Kako prestati šiziti na djecu i zbog djece, postavljanje granica i kiksevi u odgoju te pojmovi koje moraju znati svaki novi mama i tata samo su neke od tema o kojima se razgovara u "BabyRoomu", prvom domaćem podcastu posvećenom roditeljstvu koji su osnovale prijateljice: 39-godišnja Anamarija Hrvoić Đurić, 38-godišnja Andrea Husain Orlić i 41-godišnja Marija Herceg zajedno s Danijelom Juričić, Majom Osrečak i Željkom Franić.

Kao novinarke s dugogodišnjim iskustvom na radiju, upoznale su se i srele, prisjećaju se na presicama zagrebačke policije, Županijskog suda i sjednicama Sabora. Spletom okolnosti sve su otprilike u isto vrijeme zatrudnjele i tada oformile zajedničku WhatsApp grupu naziva "Mamas- Žuži se potuži", svojevrsnu preteču njihovog podcasta koji će uskoro snimiti okruglu, 50. epizodu.

image

Anamarija Hrvoić Đurić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"BabyRoom je naš mali doprinos i pomoć roditeljima koji se među svim tim često kontradiktornim informacijama osjećaju potpuno izgubljeno, baš onako kako se i svaka od nas osjećala nakon rođenja prvog djeteta. BabyRoom je naš omiljeni, često i jedini ispušni ventil kroz koji nemamo problem govoriti o slabostima i rupama u znanju koje kao roditelji imamo", objasnila je Anamarija Hrvoić Đurić. Pokušavaju, kaže, sve strahove, borbe i veselje podijeliti s drugim roditeljima te im na taj način olakšati neke trenutke.

image

Marija Herceg

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Uvijek podsjećamo na dvije stvari - svaka faza će proći i učinit će vas jačima te, posebno važno - svačije iskustvo je individualno - zaprimite sve informacije, ali donesite vlastitu odluku i ne paničarite ako je netko drugi imao loše iskustvo u sličnoj situaciji. Pri tome, u edukaciji nam jako pomaže niz stručnjaka s kojima smo dosad surađivali; od psihologa, pedagoga, fizijatara, preko odgajatelja, logopeda i stručnjaka, primjerice, za prehranu i dohranu. Uveli smo i rubriku "BookClub", gdje čitamo knjige o roditeljstvu i odgoju djece, te ih sažimamo iznoseći ključne poruke. Riječ je o različitim filozofijama odgoja, od danskog, finskog, japanskog", kazala je Anamarija.

image

Andrea Husain Orlić

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Prva epizoda podcasta snimljena je prije točno četiri godine u Anamarijinom dnevnom boravku, a neke epizode su, kažu, snimane i iz rađaone i bolničke sobe zajedno s cimericama kada je jedna od njih čuvala trudnoću. "Evo nas danas. Šest mama i šest tata s 11-ero djece u rasponu od dvije do osam godina. Živopisno društvo", kroz smijeh je rekla Hrvoić Đurić. Najslušanija je emisija je ona o iskustvu poroda te o prvom tjednu s bebom. Kako rastu njihova djeca tako "odrastaju" i teme pa se nakon beba i predškolaca sve više bave i školarcima.

image

Sve je počelo s WhatsApp grupom "Mamas - Žuži se potuži" koju su formirale kad su dobile djecu, što im se dogodilo gotovo istodobno

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Jedna od najdražih epizoda mi je "Treba li moje dijete logopeda" gdje nam je logopedica objasnila kako prepoznati da dijete treba pomoć i najvažnije - otkud krenuti, kome se javiti. "Darovita i talentirana djeca - kako ih prepoznati i usmjeriti" može pak biti vodilja roditeljima koji primjećuju neke talente kod svoje djece, jer smo dobili odlične savjete psihologinje i specijalistice za darovitu djecu. Ne isključujemo ni muškarce, a njihova perspektiva dobiva se u emisiji koju smo napravile s našim supruzima. Dio njih je bio na roditeljskom dopustu pa su podijelili svoja iskustva iz tog perioda. Posebno nam je bilo i čuti Kristinu Kuzmič, komičarku i spisateljicu, koja nam je vrlo iskreno ispričala borbu s depresijom svog djeteta i dala vrijedne savjete kako pomoći vlastitom djetetu u takvoj situaciji", istaknula je Anamarija.

Puno su toga tijekom snimanja podcasta naučile, od niza praktičnih znanja - primjerice kako pravilo postaviti autosjedalicu ili nositi dijete u različitim razvojnim fazama - do naizgled samorazumljivih stvari, ali važnih za čuti - da jedna pusa i veliki zagrljaj djeluju gotovo pa ljekovito.

Linker
21. travanj 2024 18:34