dan albuma

Preporuka za ljubitelje glazbe: Knjiga "75 priča o albumima – Diskografska spajalica"

Hrvatska diskografska udruga ljubiteljima glazbe i široj javnosti kroz priče želi približiti albume, rad autora, glazbenika i diskografske industrije na jedan nov i drugačiji način.

Hrvatska diskografska udruga ljubiteljima glazbe i široj javnosti kroz priče želi približiti albume, rad autora, glazbenika i diskografske industrije na jedan nov i drugačiji način.

Od 2018. godine, ljubitelji glazbe u Hrvatskoj obilježavaju Nacionalni dan albuma kojim se odaje počast značaju glazbenih albuma u svijetu umjetnosti i zabave. Albumi su više od same kolekcije pjesama, a predstavljaju jedinstveno umjetničko djelo koje može prenijeti priču, emocije i stvoriti duboko iskustvo kod slušatelja. Nacionalni dan albuma je podsjetnik na to koliko je glazba važan segment u našim životima i kako nas povezuje i inspirira. Bez obzira na glazbene preferencije, ovaj dan je prilika da se slavi umjetnost glazbe kroz albume koji su oblikovali mnogobrojne živote i ostavili neizbrisiv trag u povijesti.

Ovogodišnje izdanje Nacionalnog dana albuma pod okriljem Hrvatske diskografske udruge u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima održat će se u subotu, 21. listopada, a obilježit će 75. rođendan glazbenog albuma kao formata. Spomenuti glazbeni format osobno je postignuće raznih glazbenika kojim obilježavaju karijere, umjetnički izraz, kreativnost, utjecaj na kulturi i utisak na slušatelje. Ova inicijativa pristigla je iz Ujedinjenog Kraljevstva 2018. godine, kada je prvi puta obilježeno 70 godina od izlaska prvog glazbenog albuma "Mendelsson: Koncert u e-molu za violinu i orkestar, op. 64" u izvedbi violinista Nathana Millsteina i Njujorškog filharmonijsko-simfonijskog orkestra.

Svake godine spomenuti glazbeni dan podržavaju brojni ambasadori, a ove godine u ambasadorskoj ulozi našli su se: Parni valjak, Detour, Ivana Kindl, klapa Šufit, Kojoti, Marko Matijević Sekul iz sastava Manntra, Mihael Kvorka i Teo Grčić. U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana albuma bit će predstavljena i knjiga „75 priča o albumima – Diskografska spajalica“, koja je šesto izdanje iz edicije „Priče o albumima“. Hrvatska diskografska udruga ljubiteljima glazbe i široj javnosti želi približiti albume, rad autora, glazbenika i diskografske industrije na jedan nov i drugačiji način – kroz priče, a ovaj projekt HDU-a je od iznimne važnosti kako za hrvatsku glazbenu industriju, tako i za hrvatsku kulturnu baštinu.

Ovogodišnje izdanje posvećeno je još jednom projektu Hrvatske diskografske udruge – "Diskografska spajalica", u kojemu su se kroz intervjue s radijskim voditeljem, glazbenim urednikom i autorom Zlatkom Turkaljem Turkijem, predstavili brojni doajeni hrvatske glazbene industrije, ali i novi talentirani glazbenici. Promocija knjige održat će se u zagrebačkoj knjižari "Hoću knjigu Megastore", u Bogovićevoj 7, a o glazbi, uspjesima i tema vezanim za iste govorit će Gabi Novak, Željko Bebek, Miroslav Rus i Želimir Babogredac uz prigodni glazbeni program kojeg će uveličati Antonela Doko, Mateo Pilat i Luce.

Linker
27. travanj 2024 07:38