LUKA RADEK
ŠARENI SVJETOVI

Otkaz kao prilika: Kako je Samoborka osvojila dječja srca drvenim kutijama-kućicama

Drvene kutije-kućice za igračke koje je osmislila Samoborka Mia Dolibašić u kratkom su roku postale hit među mališanima, ali i roditeljima, jer na najljepši način rasplamsavaju dječju maštu.

Drvene kutije-kućice za igračke koje je osmislila Samoborka Mia Dolibašić u kratkom su roku postale hit među mališanima, ali i roditeljima, jer na najljepši način rasplamsavaju dječju maštu.

Nakon što je u pandemiji ostala bez posla, zubna tehničarka Mia Dolibašić nije to doživjela kao nepriliku, već kao priliku da se posveti dugogodišnjem hobiju - izradi dječjih igračaka. Unikatne drvene kutije-kućice njezina brenda MiaMo u kratkom su roku postale pravi hit među mališanima, ali i njihovim roditeljima, jer na najljepši način potiču dječju maštu i kreativnost.

image
LUKA RADEK

U njima "žive" ljama Mimi i zec Srećko, a unutar kutije, koja izgleda poput mini kofera, nalaze se drveni, vuneni i pamučni ručno rađeni dijelovi namještaja - krevet na sklapanje s dvostranom posteljinom, radni stol i stolica, štafelaj i slika koju Mimi slika uz pomoć malene palete s bojama i kistova, mini vješalica, vuneni ručno heklani tepih te ukrasni vijenac sa zastavicama za ljepši ugođaj sobe. U Vrtnoj kućici, zamišljenoj kao drvena koliba na ulazu u šumu, nalaze se drvena kantica, vile i lopata, košarica za branje plodova i pribor za sadnju povrća, dok dio Izletničke kućice čine minijaturni šator, ljuljačka i vreća za spavanje te logorska vatrica. Ukratko, MiaMo kućice pravi su mali svjetovi za sebe koje dijete može ponijeti sa sobom kamo god išlo.

image
LUKA RADEK
image
LUKA RADEK
image
LUKA RADEK

"Ideja je da moje kućice i životinje koje u njima žive potaknu djecu na otvorenu igru bez pravila, igru u kojoj je sve moguće", kaže Mia, koja osim kućica u ponudi ima i prave dječje šatore, drvenu kašetu s povrćem napravljenim od tekstila, ukrasne jastuke i sjedalice.

image
LUKA RADEK

Interes za šivanje razvila je zahvaljujući baki i majci koje su se njime bavile u slobodno vrijeme, a sve trikove zanata savladala je na tromjesečnom tečaju krojenja i šivanja 2008. "Na njemu sam sašila prvu suknju, košulju i hlače, a prvo što sam napravila nakon završetka tečaja bili su vampirski kostimi za maškare u Samoboru, koje sam šivala s prijateljem i kojima smo osvojili prvo mjesto za skupnu masku na fašniku u Samoboru. Priča o igračkama krenula je spontano.

image
LUKA RADEK

"Prvi model bila je mala mišica u drvenoj kutijici koja je "glumila" njezin krevet, koju sam poklonila prijateljičinoj kćeri za Božić. Ona ju je nazvala Maja i svaku joj je večer prije spavanja dala pusu za laku noć. Zaključila sam da Maja mora dobiti ormar s robicom, a onda odlučila napraviti čitavu kućicu za igračke u obliku kofera, da je dijete može nositi sa sobom. Na internetu sam potražila stolare s kojima bih mogla surađivati i naišla na brend Manufactura Historica, koji se inače bavi izradom opreme za viteške sajmove.

image
LUKA RADEK
image
LUKA RADEK
image
LUKA RADEK

Osim kućica, osmislila sam i malo drveno kazalište za lutke koje se stavljaju na ruku te ručno rađenu kašetu za povrće od drva i filca, koja "glumi" povrtnjak: u njoj su četiri pregrade koje imitiraju zemlju iz koje "rastu" kukuruz, dvije cikle, tri patlidžana, četiri mrkve i pet poriluka od tekstila", priča Mia, koja zasad sve svoje proizvode prodaje putem Facebooka i Instagrama (web-stranica je u izradi). Cijene se kreću od pet eura, koliko je primjerice jedan plišani poriluk, pa do 100 eura koliko stoje kutije-kućice i dječji šatori, a igračke se prema želji kupaca mogu i personalizirati.

Linker
05. svibanj 2024 04:06