Od hobija do posla

Olivera već 10 godina izrađuje unikatne lutkice koje su savršen dar za djecu, ali i odrasle

Ako želite ovih blagdana pokloniti nešto zaista jedinstveno i napravljeno s ljubavlju, Ići mići lutke i igračke oduševit će vas maštovitošću i kvalitetom. Kreativka iza brenda otkrila nam je sve o njima.

Zimski dani znaju biti prilično tmurni, sivi, a hladnoća baš i ne pomaže kod podizanja raspoloženja. Ipak, zima ima svoje čari i volimo je posebice zbog blagdana i veselja koje oni donose. Paljenje lampica, miris kuhanog vina i medenjaka u nama itekako izaziva divan osjećaj, baš kao i darivanje voljenih osoba.

Naravno da poanta blagdana nije samo u poklonima, no svi ih volimo i davati i primati. Osmijeh i zadovoljstvo na licima onih koje darujemo, posebice najmlađih, neprocjenjivi su. To je jedinstvena prilika da ih razveselimo nečim posebnim, napravljenim samo za njih.

image

Božićna kolekcija lutaka.

OLIVERA TOIĆ

Takve jedinstvene znakove pažnje osmišljava i kreira Puljanka Olivera Toić koja je svoj nekadašnji hobi uz puno truda i rada pretvorila u posao. Inače kroatistica po struci, Olivera u sklopu svog brenda Ići mići već 10 godina ručno izrađuje maštovite lutkice, loptice, platnena slova i jastučiće za djecu. Prve lutke izrađivala je za svoje blizance koje je rodila 2010.

"Za njih sam izrađivala sitnice: cipelice, slinčeke i igračke, a njihove fotografije sam stavljala na Facebook koji je tada bio vodeća društvena mreža. Bio je to i trenutak zamaha handmade scene u Hrvatskoj, iako se na prste dvije ruke moglo nabrojati kreativce koji su izrađivali predmete za djecu. Ljudi su najviše interesa pokazali za krpene lutke, koje sam među prvima izrađivala u Hrvatskoj", kazala nam je Olivera.

image

Ići mići lutke nisu odlična poklon samo za djecu, već i odrasle.

OLIVERA TOIĆ

Poklon za djecu, ali i odrasle

Ljubav prema ručnom radu otkrila je još u djetinjstvu. "Moja pokojna mama Ivka bila je jedna od onih divnih žena kojima je sve išlo od ruke. Naučila me plesti, heklati, šivati, raditi tapiserije, te čak i tkati, a i u široj obitelji svi su se bavili ručnim radom: teta, baka, sestre", ispričala je Olivera.

Njezine lutke posebne su po mnogo toga - Olivera sama dizajnira krojeve, koristi smjele boje i kombinacije te za izradu koristi samo najkvalitetnije tkanine. "Kako su lutke plod desetogodišnjeg iskustva u izradi, mislim da se to na njima i vidi: u simetričnosti, kvaliteti izrade i trajnosti", otkriva nam Olivera.

image

Ići mići lutkice

OLIVERA TOIĆ

Zbog spoja tradicije i suvremenog, Ići mići lutke nisu odličan pokon samo za djecu, već i za odrasle kolekcionare, a njima možete ukrasiti i neki kutak u stanu, posebice sada za blagdane.

Kad je god to moguće, kaže Olivera, trudi se da materijali budu prirodni s eko standardnima kvalitete: lan, vuneni filc od merino vune, te dizajnerske i druge pamučne tkanine te ih većinom nabavlja u Nizozemskoj, Engleskoj i Sloveniji, a poneke i u Hrvatskoj.

Iako za jednu lutku, kaže, treba nekoliko sati intenzivnog rada, rijetko je uspije napraviti u samo jednom danu. "Neki dijelovi izrade, kao što je punjenje lutkice i fotkanje, znaju me poprilično izmoriti pa obično prvi dan šivam tijelo i odjeću, a punjenje, dovršavanje zadnjih detalja i fotkanje ostavljam za drugi dan", opisuje Olivera koja sve u vezi svog brenda radi sama - od šivanja, preko knjigovodstva, održava web stranice i ostalog.

image

Lutkice su napravljene od najkvalitetnijih materijala.

OLIVERA TOIĆ

Još jedna posebnost njezinih igračaka jest u tome što ih radi u malim serijama i svaka je unikatna. Po želji se lutkice i ostali predmeti mogu personalizirati imenima po želji.

Početak nije bio lak

Mnogi kreativci u Hrvatskoj ne mogu tako lako od hobija napraviti primarni biznis jer se susreću s mnogim izazovima - od financijskih do birokratskih, a takvih je problema imala i Olivera. "Osim nedorečenih zakonskih regulativa, nemogućnosti nabavljanja kvalitetnih tkanina u Hrvatskoj, otežavala mi je društvena izolacija koju rad od kuće donosi te fizička strana posla - krojenje i šivanje iznimno su zahtjevni i teški za zglobove i leđa", kaže kreativka koja unatoč svemu tome nije odustala od svog sna pa čak ni u vrijeme kada je svijet bio u teškom razdoblju.

image

Olivera Toić

OLIVERA TOIĆ

"U počecima korona krize bio je jedan kratki period kada nitko nije bio siguran u svoju egzistenciju, pa sam se i ja zapitala ima li proizvodnja igračaka u takvim vremenima uopće smisla", kaže Olivera. S nama je podijelila i svoj recept za uspjeh: "Rad, stalno učenje i usavršavanje te mijenjanje s trendovima."

Još jedan san koji planira ostvariti jest vođenje radionica šivanja i otvaranje fizičke trgovine u Puli, a do tada njezine lutke možete nabaviti na Ići mići web shopu.

Linker
23. travanj 2024 17:55